Copy
Nieuwsbrief Stichting Be Aware
Bekijk deze e-mail in uw browser

Stichting Be Aware

Nieuwsbrief 8 - 2017

 

NOT Beurs: Dé beurs voor en door onderwijsprofessionals


In Januari stond Be Aware voor het eerst met een stand op de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs. Met zijn ruim 35.000 bezoekers is de NOT-beurs de grootste vakbeurs voor primair-, voortgezet -, en middelbaar beroepsonderwijs. Een mooie ontmoetingsplaats voor ons, waar ook weer bleek dat ons programma niet alleen bij PO en VO, maar ook heel goed bij het MBO aansluit.

 

ADHD is geen verzinsel, wel een ontwikkelingsstoornis

ADHD een containerbegrip voor ‘lastige’ kinderen die te weinig structuur krijgen? Nee. Duizenden hersenscans wijzen op een ontwikkelingsstoornis.

Lees hier verder

Verslag uit de klasDoor: Chris Knorren


Op deze koude ochtend is de warme energie voelbaar bij aankomst op het College waar we vandaag Voorlichting 2 verzorgen. De klas druppelt voorzichtig binnen, zowel de docente als de overwegend vrouwelijke klasgenoten lijken een open houding te hebben, een goed teken! De kaders en regels worden gesteld en door allen, ook de enige jongen in de klas, bevestigd. Veiligheid en vertrouwen lijken gewaarborgd en kort wordt teruggekeken op voorlichting1. De stemkastjes doen hun werk als de cijfers op het scherm verschijnen, welke suggereren dat in deze klas relatief weinig geëxperimenteerd is/wordt met middelen. Het rollenspel wordt enthousiast uitgespeeld waar 2x2 leerlingen ten overstaan van de groep elkaar proberen te overtuigen waarom je wel of geen alcohol zou nuttigen op het gesimuleerde feestje. Er wordt hard gelachen om grapjes, maar er is respect voor de spelers. De volgende vragen worden intiemer, er wordt meer gedeeld. Angsten en onzekerheden worden uitgesproken. Leed wordt gedeeld als de schaamte verdwijnt en de leerlingen steeds meer bereid zijn zichzelf echt aan elkaar te laten zien. Het filmpje maakt indruk, de eerste tranen zichtbaar. Er wordt gedeeld over verlies van een opa, een arm wordt over een snikkende schouder gelegd. Maar vooral de vraag over een volwassene die zegt dat je dom of niet goed genoeg bent heeft veel impact, tranen werken besmettelijk, of is het de kwetsbaarheid? Hoge cijfers over geweld thuis of in omgeving. Afwijzing en schaamte over eigen identiteit wegen zwaar. Er is veel aandacht voor elkaar, er wordt geknuffeld, getroost, en langzaam komt hier en daar een lach door de mascara.
Een intens waardevolle les, met en voor bijzonder waardevolle leerlingen. Vandaag is er meer dan 1 zaadje gepland voor meer kwetsbaarheid, openheid en authenticiteit. En de wil om steeds weer op te staan vol geloof in jezelf.
 

Drugskoffer en rookrobotten 

Dankzij de steun van Hotel Akersloot hebben wij 3 rookrobotten en een drugskoffer kunnen aanschaffen.  Met de rookrobotten kunnen we de leerlingen in groep 8 laten zien wat er in je longen achterblijft na het roken van 1 sigaret. 
Zie hier hoe dat gaat.....

In deze koffer zijn alle verdovende middelen opgenomen die momenteel op de markt zijn. Ze zijn onderverdeeld in 3 groepen: hallucinerende-, verdovende-, en stimulerende middelen. Hiermee wordt voor docenten en ouders gevisualiseerd wat er zoal te koop is en wat de werking ervan is. De “Drugskoffer” wordt nadrukkelijk niet gebruikt bij voorlichting aan jongeren: we willen ze niet op ideeën brengen!

Capelle aan den IJssel heeft preventie hoog in Vaandel


Bijna alle basisscholen in Capelle hebben voorlichting  gekregen over gewoonten en verslaving.  Ook in groep 8 leeftijd komt controle verlies al veelvuldig voor, denk hierbij vooral aan schermverslaving. Plannen voor voorlichting op het Voortgezet Onderwijs zijn in de maak!
De voorlichting wordt mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van de Gemeente.

Trimbos lanceert site over roken speciaal voor jongeren

Met een unieke website speciaal voor jonge rokers geeft het Trimbos-instituut antwoord op vragen die jongeren vaak stellen over roken. Door te gamen, lezen en kijken krijgen jongeren heldere en betrouwbare informatie over (stoppen) met roken.
Kijk hier...

Steun Be Aware


Wat kunt u doen om Be Aware te helpen het voorlichtingsprogramma zo breed mogelijk uit te rollen?

Geef een eenmalige gift of word donateur!

Kijk voor meer informatie op onze website.

Het werk van Be Aware wordt mede mogelijk gemaakt  door de financiele steun van donateurs en fondsen zoals het Dr. C.J. Vaillant Fonds en de Janivo Stichting.

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Copyright ©

Afmelden voor nieuwsbrief | Wijzig uw gegevens 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Be Aware · Postbusnummer 158 · Baarn, Utrecht 3740 AD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp