Copy
Nieuwsbrief Stichting Be Aware
Bekijk deze e-mail in uw browser
Header Be Aware

Stichting Be Aware

Nieuwsbrief 5 - 2015

 

Be Aware zelfstandig verder


Vanaf nu heet Stichting SolutionS Awareness officieel: Stichting Be Aware.
Na twee volledige schooljaren staan wij stevig genoeg in onze schoenen om losgelaten te kunnen worden en nemen wij afscheid van SolutionS.
SolutionS heeft ons vanaf de oprichting in 2012 op een geweldige manier geholpen om de start te maken met de ontwikkeling en de uitrol van onze interventie.
Be Aware heeft in korte tijd een naam opgebouwd en de kracht van ons voorlichtingsprogramma bewijst zich nu vrijwel dagelijks.
Wij gaan hiermee - onder onze nieuwe officiële naam – met evenveel enthousiasme, inzet en overtuiging verder. Er verandert dus verder niets!
Onze nieuwe adres is : Postbus 158
                                   3740 AD  Baarn
                                   06 - 38695323
                                   www.stichting-be-aware.nl
 
 

Samenwerking YWCC

 


Het afgelopen jaar heeft Be Aware ook voorlichting gegeven in de klassen van kinderen die zijn opgenomen in Yes We Can Clinics (YWCC).
We geven de voorlichting als de leerling gedurende 10 weken in de kliniek verblijft én we begeleiden de leerling bij terugkomst op de eerste schooldag. Vaak is zo’n eerste dag best spannend en zien jongeren er behoorlijk tegen op om hun klasgenoten en docenten weer onder ogen te komen. Ook voor ouders is het een steun in de rug.

Eigen verhaal van Jessica die aanwezig was tijdens voorlichting YWCC
Eerst hadden mijn klasgenoten er niet veel zin in, maar ze deden uiteindelijk wel goed mee. En nu snappen ze ook beter wat ik heb meegemaakt en in de kliniek gedaan heb. Het lesuur erna hadden ze allemaal vragen en waren ze er helemaal in geïnteresseerd. Nu is de band in de klas ook beter. Dus de voorlichting heeft nog beter uitgepakt dan ik verwachtte .
 
Eigen verhaal van een terugkomdag:
Hallo, ik ben Melvin, 17 jaar en verslaafde in herstel.
Voor de behandeling van mijn drugsverslaving ben ik tien weken in Yes We Can Clinics in de Ardennen behandeld.
In de kliniek al had ik afgesproken dat voorlichters van Be Aware met mij mee zouden gaan op mijn eerste schooldag.
Kelly en Jolanda gingen mee, wat ik echt super fijn vond want ik was best wel zenuwachtig om weer naar school te gaan. Eerst een gesprekje over hoe het zou gaan lopen als ik in de klas zou komen. Nou, toen was het moment aangebroken en moest ik weer de klas in, na een behoorlijk lange tijd wat ik best wel raar vond. Het viel eigenlijk mee. Jolanda liet een introductie filmpje zien van YWCC en daarna mocht de klas vragen aan mij stellen. Met sommige vragen had ik best moeite, maar dan ondersteunden Kelly of Jolanda mij. Kelly stelde zelf ook nog een vraag: wat ik nou nog buiten school doe met mijn verslaving. Daar hebben we ook nog een tijdje over gesproken. Dat was een beetje hoe ik weer op school kwam. Door Kelly en Jolanda durfde ik gewoon alle vragen te beantwoorden en kwam ik ook gerustgesteld de dag door.
 
Eigen verhaal van een ouder
Ik ben Marina en ik ben de moeder van Melvin.
Melvin moest, na zijn verblijf in de kliniek uiteraard weer terug naar school, wat  spannend is als je net 17 bent en zoiets hebt meegemaakt. 
Ook voor ons als ouders was dat spannend, terug de klas in na al die tijd.
Van te voren hebben we goed doorgesproken wat de rol van Be Aware zou zijn en dat stelde ons heel erg gerust.
Melvin voelde zich door de aanwezigheid van de Be Aware voorlichters een stuk prettiger, het hielp hem enorm om samen met hen de vragen van de kinderen en de mentor op school te beantwoorden. Hij was er daardoor in één keer doorheen en kon zijn normale schooltijd weer oppakken,
Voor ons als ouders gaf het ook een veilig gevoel te weten dat hij er niet alleen voor stond.

 

Meer dan 40 scholen hebben ons programma!

Inmiddels geven we voorlichting door heel Nederland, zoals op onderstaande kaart te zien is.

 

 

Ons team is versterkt

 

Ik ben al enige jaren actief als trainer en coach op het gebied van grensoverschrijdend gedrag als agressie. Na mijn opname in een kliniek als verslaafde kwam ik in aanraking met de stichting Be Aware. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van een team wat in contact gaat met middelbare scholieren over het onderwerp gedrag en verslaving.
Ik heb gemerkt dat ik in vanuit mijn ervaringsdeskundigheid een groot raakvlak en herkenning heb met de leerlingen. Ik kan ze ook vertellen wat mijn keuzes waren en wat daarvan de consequenties waren. De leerlingen zijn erg nieuwsgierig en durven ook open te zijn over hun eigen ervaringen en kwetsbaarheid omdat de voorlichting “veiligheid” biedt.
Het voelt goed om iets van waarde in te brengen in deze fase van het leven van de leerlingen die zonder probleemgedrag en verslaving al lastig genoeg kan zijn.

Phil Boudewijn
 

Be Aware in alle groepen 8 in Bunschoten/Spakenburg 

 
Whats appen, internetten, series kijken  en social media gebruik begint natuurlijk al  vroeg.  Dat is helemaal geen probleem, maar: Hoe ga je hier verantwoord mee om? De basisscholen van Bunschoten/Spakenburg hebben besloten dat aan de leerlingen van alle groepen 8 duidelijk te maken met behulp van de voorlichting van Be Aware!
 

 

Uit de klas gegrepen

 
*2 jaar geleden kreeg ik op school voorlichting over verslaving. Hier heb ik veel aan gehad, omdat in die tijd mijn zus ook verslaafd was. Gek genoeg krijg je in zo'n situatie een grotere neiging om zelf ook drank of drugs te gaan gebruiken. Ook al zie je wat het allemaal kapot maakt. Er werd tijdens deze voorlichting verteld dat een verslaving bijna altijd komt omdat je verdriet hebt en dat het daarom juist zo gevaarlijk is. Ik denk dat ik mede doordat ik voorlichting heb gekregen over verslaving en wij daarbij ook gekeken hebben naar de gevolgen ervan,  ik er uiteindelijk voor heb gekozen om het niet te doen.
 
*In de klas ontstaat er een discussie dat blowen niet erg is. Het is toch maar puur natuur en je hebt gewoon een leuke tijd. Op een gegeven moment zegt een jongen, die eerst een beetje stoer deed: Blowen kan echt erg zijn. Ik ben verslaafd geweest en ik moest er ook voor naar een kliniek. Elke keer nam ik mij voor om te minderen of te stoppen, maar mijn gebruik werd alleen maar erger.
 

 
*Tijdens voorlichting 2 waarbij de leerlingen hele persoonlijke vragen krijgen, kregen ze de vraag: Wie is er weleens somber of ziet het niet meer zitten? Uit de stemkastjes bleek dat 58 procent van de klas dat weleens was. Toen de voorlichter vroeg wie dat verwacht had, stak niemand zijn vinger op, waarom eigenlijk niet? Een jongen zei toen: omdat iedereen in onze klas altijd zo vrolijk is.
 
*Een meisje vertelt in de klas over haar broer die verslaafd is aan gamen. Ze wordt verdrietig en geeft aan dat ze hem bijna niet meer ziet, omdat hij alleen maar in zijn kamer blijft zitten, ruzie maakt met zijn ouders en niet meer naar haar omkijkt. Als ze met hem probeert te praten, zegt hij dat ze alleen maar loopt te zeuren en hem met rust moet laten. Ze heeft het er heel moeilijk mee en mist hem en is jaloers op haar vriendinnen die wel een „leuke” broer hebben.

Steun Be Aware


Wat kunt u doen om bij te dragen aan het realiseren van de doelstelling om Be Aware te helpen het voorlichtingsprogramma zo breed mogelijk uit te rollen

Geef een eenmalige gift of word donateur.

Kijk voor meer informatie op onze website.

Het werk van Be Aware wordt mede mogelijk gemaakt  door de financiele steun van donateurs en fondsen zoals het Dr. C.J. Vaillant Fonds en de Janivo Stichting.

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Copyright ©

Afmelden voor nieuwsbrief | Wijzig uw gegevens