Copy
Nieuwsbrief Stichting Be Aware
Bekijk deze e-mail in uw browser
Header Be Aware

Stichting Be Aware

Nieuwsbrief 3 - 2014

Nazorg geeft die extra dimensie! 

Kelly Roelofs, vertrouwenspersoon/voorlichter Be Aware:

Ik draai al een paar jaar mee in de wereld van voorlichting en ik ben enorm dankbaar dat ik dit mag en kan doen en geniet er dagelijks van. Maar naast het geven van die voorlichting blijkt iedere keer toch ook weer de nazorg van het grootste belang.  En juist dit onderdeel is zo uniek van ons programma! 

Een meisje dat, na de les in tranen voor je staat omdat ze aangeeft dat ze niet meer weet hoe ze het moet aanpakken, school die haar niet meer kan helpen, ouders bij wie ze niet terecht kan. Maar ze wil het zo graag anders doen. Ze geeft aan dat ze nog even verder wil praten. Hoe mooi is het dat ik hiervoor ruimte en mogelijkheden heb. Voor mij is het een droom: voorlichting aanbieden met nazorg!

Als vertrouwenspersoon ben ik er voor de docenten, ouders en
de jongeren die voorlichting hebben gehad. Je merkt dat de leerlingen het fijn vinden om eens een keer open te praten over problemen rondom verslaving. Normaal worden ze benaderd vanuit de veroordelende hoek (je bent toch niet goed bij je hoofd als je dat doet!) of er volgen alleen maar nare consequenties uit, zoals straf van ouders of schorsing van school. Wij benaderen ze vanuit herkenning en begrip en vandaar uit proberen we ze zelf te laten zien wat de gevolgen zijn voor hen en hun omgeving.

We krijgen soms ook hulpvragen van ouders. Die variëren van”is mijn kind verslaafd?” tot “ik weet het niet meer, we praten niet meer en hebben alleen maar ruzie, hoe verder?” We proberen ouder en kind weer in verbinding te brengen met elkaar door begrip te creëren voor allebei de kanten en handvatten te geven. Indien nodig kunnen we ze doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.

De dankbaarheid van de ouders is groot, het is toch een onderwerp waar veel schaamte en soms ook schuldgevoel zit en dat proberen we weg te nemen. Want dit kan iedereen overkomen. Van de jongeren krijgen we ook positieve feedback. Eindelijk iets anders, iemand die niet met het vingertje wijst, maar je begrijpt en je helpt.

Loket Gezond Leven


 
Met trots kunnen we melden dat ons programma is erkend door verschillende praktijkbeoordelaars van het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu).  Dit betekent dat wij nu zijn opgenomen in hun interventie database, die veelvuldig wordt geraadpleegd door professionals. In ons geval zullen dat docenten zijn, die op zoek zijn naar een passende voorlichting voor hun leerlingen.

Door dit keurmerk van een onafhankelijke instantie als het RIVM, weten scholen dat ze bij ons aan het goede adres zijn!

Kijk voor meer informatie op: www.loketgezondleven.nl

Samenwerking met Yes We Can Clinics

 
Yes We Can Clinics (YWCC)  is een specialistische jeugd ggz waar jongeren met een gedragsstoornis en/of verslaving worden behandeld. 
 
Na de behandeling van ongeveer tien weken intern in de Ardennen
bij Yes We Can staan jongeren voor de uitdaging om zo snel mogelijk
weer een normaal leven op te bouwen. Dat kan het beste door direct weer naar school te gaan of te gaan werken. Na maanden weg te zijn geweest en, met in veel gevallen ook in de tijd daarvoor, veel absentie is het moeilijk voor jongeren om terug te keren. Dat gaat Yes We Can samen met Be Aware eenvoudiger maken door op de scholen voorlichting te geven in de klas van de betreffende jongeren.

Website YWCC: http://www.yeswecanclinics.nl

Scholen voortgang

 
We groeien en bereiken steeds meer scholen! Met veel plezier en overgave verzorgen we de voorlichting op verschillende scholen door heel Nederland. In Krommenie bezochten wij het TRIAS, in Zaandam het Zaanlands Lyceum, in Alkmaar scholengemeenschap Jan Arentz, in Oosterbeek De Brouwerij en in Amersfoort Het Nieuwe Eemland Lyceum, de Amersfoortse Berg, Mavo Muurhuizen en De Baander. 

Oproep scholen

 
We kunnen niet genoeg contacten met scholen hebben: hoe meer scholen, hoe meer voorlichting wij kunnen geven! Dus aan iedereen die een goede ingang heeft bij een school – van je kind, een familielid, een buurmeisje – hierbij nogmaals het verzoek om voor Be Aware een introductie te verzorgen. De route om binnen een school bij de juiste gesprekspartner uit te komen is lang: een shortcut in de vorm van een introductie kan ons helpen!

Vacature Be Aware


Hoe gaat het met...

 
"Over de vraag of ik een stukje wilde schrijven over hoe het nu met me gaat bij Be Aware heb ik niet lang na hoeven denken. Wat is het fijn om hier te mogen werken. Na mijn opleiding, die ik onder toeziend oog van Kelly heb afgerond, sta ik ondertussen namens Be Aware voor de klas. Aan mij de dankbare taak om mijn kennis over verslaving door te geven aan jongeren op de middelbare school.

Het is bijzonder om te zien wat er tijdens zo’n les allemaal kan loskomen. Veel leerlingen hebben geen idee wat verslaving nou eigenlijk is en hebben vaak nog het idee dat ze kunnen stoppen met roken, blowen of een andere slechte gewoonte wanneer ze maar willen. Door verslaving iets dichterbij te brengen, te beginnen met “Wat zijn gewoonten“ en te praten over hun telefoongebruik en/of gamegedrag worden de leerlingen zich steeds meer bewust van hun eigen gedrag en de keuzes die ze hebben.

Ze aan het denken zetten over het antwoord op de vragen hoe ga jij om met problemen, met wie ga je om, welke keuzes maak je in het leven?  Het zijn gespreksonderwerpen die verslaving dichterbij het kind halen en het herkenbaar maken. Ik geniet elke keer weer van de openheid die er ontstaat, wanneer ik mijn eigen ervaring met ze deel. De veilige omgeving die we samen creëren zorgt ervoor dat de leerlingen vaak iets over zichzelf of over iets dat ze mee gemaakt hebben beginnen te praten.

Hoe bijzonder is het, dat ik deze leerlingen iets mag meegeven dat gevolgen kan hebben voor de rest van hun leven....

 Zonder kennis geen keuzes. Kennis waar iedereen recht op heeft!"

Jolanda, voorlichter Be Aware

Het team van Be Aware groeit!


Arianne Leuftink
Arianne Leuftink is sinds september 2014 penningmeester van het bestuur van Be Aware. Met haar financiële achtergrond draagt zij o.a. bij aan het verbinden van mensen, het in goede banen leiden van transacties en het meewerken in projecten van onze stichting. Het onderwerp 'Verslaving' als taboe mag wat Arianne betreft een onderwerp worden waar we over kunnen praten in alle openheid. Arianne wil ook veel energie steken in het tot stand brengen van samenwerkingen.

Marije Vinck 
Marije Vinck is een van onze enthousiaste vrijwilligers, die zich belangeloos inzet voor Be Aware! Zij deelt haar ervaringen, als kind van een verslaafde in herstel, wat heel waardevol is voor jongeren in eenzelfde situatie. Ook levert zij een grote bijdrage aan het tot stand brengen van ons kwaliteitshandboek.

Terugblik '4 je herstel' weekend


Bij de laatste '4 je herstel' bijeenkomst in Zandvoort was ook Be Aware weer aanwezig! Wij kregen de mogelijkheid om te vertellen wat we doen en hoe we ervoor staan. Het was een feestje om aanwezig te zijn met zoveel mensen die begrijpen wat verslaving is. Met donaties en de verkoop van onze mokken hebben we 500 euro ontvangen, dat zijn omgerekend 50 leerlingen die wij weer voorlichting kunnen geven. Dus onze dank is weer groot!

Help ons mee om meer naamsbekendheid te krijgen, like ons op Facebook, deel onze pagina en volg ons op Twitter!
Presentatie Be Aware door Kelly Roelofs 1
Presentatie Be Aware door Kelly Roelofs 2

Steun Be Aware!


Wat kunt u doen om bij te dragen aan het realiseren van de doelstelling van Be Aware om in de komende vijf jaar 45.000 jongeren voorlichting te geven over de ziekte verslaving?

Geef een eenmalige gift of word donateur.

Kijk voor meer informatie op onze website.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2014 Be Aware, All rights reserved.


Afmelden voor nieuwsbrief | Wijzig uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp