Copy
De Nieuwsbrief van de Johannes Post Groep, Scouting Assen. Nieuws van de Welpen, Verkenners, Rowans en de Anthonie van Diemenstam.
Lastig te lezen of gekke opmaak? 
Lees de nieuwsbrief in je browser

Dé Nieuwsbrief

Door: Niels Goedvolk (PR & Communicatie)
Gefeliciteerd! Je bent zojuist begonnen aan de eerste digitale nieuwsbrief van de Johannes Post Groep.

Dé Nieuwsbrief bestond al 32 jaar in papieren vorm. Na twee jaar pauze wordt de nieuwsbrief uitsluitend digitaal verspreid. Ik markeer bij deze dan ook graag de start van jaargang 33!

Heb je tips, opmerkingen of wil je wat kwijt? Stuur een mailtje of zeg het op facebook. Veel leesplezier toegewenst!

Inhoudsopgave

Waar is de digitale schaar?

Door: Alex Visser (Voorzitter)
Hallo beste scouts, ouders en/of betrokkene,

Aan mij de eer om de eerste digitale nieuwsbrief van de Johannes Post Groep te open, wat ik natuurlijk met veel plezier doe. Ik heb nog gezocht naar een digitale schaar om dit moment officieel te maken, maar heb deze helaas niet kunnen vinden. Daarom open ik deze nieuwsbrief maar in woord.
 
De digitale nieuwsbrief is een van de uitvloeisels van het project groepsontwikkeling welke onze groep op dit moment doormaakt. Eind 2012 zijn we met dit project gestart middels een enquête onder (jeugd)leden en ouders/verzorgers. Door met de resultaten van de enquête aan het werk te gaan hopen we bewuste besluiten te kunnen nemen naar zowel gewenste actiepunten, als ook duurzaam beleid op langere termijn. Dit is voor onze groep buitengewoon belangrijk om een gezonde basis voor de toekomst te behouden.
 
Een van de gewenste acties is onze communicatie te verbeteren naar zowel ouders en verzorgers als naar buiten de organisatie. We moeten laten zien wie we zijn en wat we doen. De digitale nieuwsbrief is hier een onderdeel van, naast onze actieve website en onze facebookpagina.
 
De volgers van onze sociale media hebben afgelopen maanden al volop kunnen genieten van de activiteiten die wij binnen de Johannes Post Groep ontplooien, en al een kijkje kunnen nemen wat ons de komende maanden te wachten staat. De leidingteams zijn al volop in voorbereiding voor het Noordelijk Pinksterkamp en het gezamenlijke zomerkamp te Elp.
 
Naast de leidingteams zijn ook andere leden van onze groep actief in en rond het gebouw. Op zaterdag 5 april is er een houtkloofdag en zaterdag 12 april een klusdag aan het gebouw. Ouders, verzorgers en/of stamleden die ons hierbij willen helpen zijn van harte welkom. Beide dagen starten wij om 10.00 uur.
 
Zoals jullie lezen is er genoeg te beleven bij de Johannes Post Groep, zowel op sociale media als in en rond ons troepgebouw. Ik hoop van harte u dan ook te ontmoeten op een van deze plekken.

Rennen, sluipen en slepen in spannend roversspel!

Door: Baloe
Zaterdag 22 maart was het dan weer zo ver. De leiding was weer op tijd aanwezig om de welpen om 2 uur 's middags weer welkom te heten. Daarnaast hadden we ook 4 kijkers die wel eens wilden weten wat er aan de Houtlaan gebeurde. Deze dag leek aanvankelijk slecht weer te brengen maar gelukkig klaarde het in de middag op. Daarom konden we direct beginnen met overweldigend potje beren waarbij je als het ware van de ene kant naar de andere kant probeert te komen en dan niet moet worden opgetild door degene die in het midden staan want dan ben je de klos. Blijkbaar was het potje zo leuk dat er direct een tweede werd gespeeld.

Nadat de welpen een beetje uitgeraasd waren werd de groep in drieën gesplitst om een rovershol te bouwen voor het volgende spel. De jongens gingen op pad en bedachten waar zijn hun hoofdkwartier zouden gaan vestigen maar onder tussen was de leiding al aan het bedenken dat ook al hoog tijd was om wat te gaan drinken dus met de hele horde zijn we weer terug naar het gebouw gelopen en hebben we wat gedronken. Na een echt dorst lesser genaamd ranja heeft iedereen een band gepakt en die meegenomen hadden we helaas nog maar driekwartier om het spel te spelen. Dus alle banden werden heel snel over de roversholen verspreid en kon beginnen.
De bedoeling was om de banden van je tegenstander af te pakken en die naar je eigen bunker te brengen waardoor je zou kunnen winnen. De spanning was om te snijden en Baloe en Bagheera stonden samen met Chil te kijken hoe de kinderen heen en weer renden en tegen elkaar fluisterden hoe ze het gingen aanpakken. Verschillende tactieken werden besproken zoals het stiekem-erop-af-sluipen of het er-gewoon-op-af-rennen-tactiek waarbij je hoopt dat het gaat lukken. Na driekwartier was er maar 1 team dat het gelukt was om een band te veroveren en daarmee het spel te winnen. Helaas was het alweer half 5 dus tijd om te sluiten en naar huis te gaan. Maar niet getreurd. De week erna staat er natuurlijk weer een geweldig programma op de planning!
Verkenners

Goed samenwerken en een kip ontleden op kaderkamp

Door: Avelien Nicolai (Verkennersleiding)
In het weekend van 21 op 22 maart hebben zes oudste verkenners een kaderkamp gehouden. Het kader bestaat uit de patrouilleleiders (PL's) en assistent patrouilleleiders (APL's). Het thema van dit weekend was 'Back to the basic' en op het programma stonden spannende en leerzame dingen. Vrijdagmiddag om 17:00 uur arriveerden de jongens. Ze kregen een hele kip om deze vervolgens te ontleden, schoon te maken, te bereiden en te garen. Het is leerzaam voor de jongens om eens te zien waar hun dagelijkse portie avondeten vandaan komt. Naast de kip kregen ze nog een groentepakket en een aantal grote aardappelen. De groente konden ze in een zogeheten envelopje van aluminiumfolie doen, en de aardappelen lieten ze poffen. Zo gezegd, zo gedaan. De kip smaakte volgens het kader nog nooit zo lekker! Na een ontspannen avond was het tijd voor wat nachtrust.
Het (brakke?) kader van de verkenners, samen met gastleiding Stefan.
De volgende ochtend zag het er alleen niet uit of de jongens voldoende nachtrust hadden gehad (goh...). Na een moeilijk opstartende ochtend mochten ze dan toch aan de slag. Met z'n allen kregen ze opdrachten om lunchartikelen bij elkaar te vinden (melk, brood, beleg en bestek). Dit had te maken met logica, samenwerking, luisteren en goed nadenken. Één van de zes moest de opdracht uitleggen en de rest mocht niets zeggen. Ze kregen één 4 meter paal en vier touwen, hier moesten ze het mee doen. Het waren leuke opdrachten, en het zette de jongens tot nadenken over de uitleg. Binnen een patrouille is het kader ook aangewezen om dingen uit te leggen. Vervolgens hebben ze de opkomst voor de rest van de verkenners voorbereid en uitgevoerd. Een ontspannen, leerzaam en geslaagd weekend!
Rowans

Rowans bikkelen tijdens het "U.S.B.S.G." WEEKEND

Door: Ruud
Het was een donkere avond in Februari  toen een aantal Rowans zich verzamelden aan de Houtlaan, niet wetende waar zij aan zouden beginnen die avond.. Wat een ‘’uber-relaxte chill, tv kijk, game en ouwehoer avond’’ leek te worden, veranderde in een klap toen Stefan de woorden sprak: ‘’Pak je slaapzak zonder hoes, een tandenborstel, schone onderbroek of broek, je zakmes en een lamp’’. Iedereen trok een mes een een blok hout, op datzelfde mes zou staan waar jij verantwoordelijk voor was binnen de Rowan-crew. Dit kon zijn: Voeding, Shelter, Logboek, Vuur of Route.

De Rowans wisten niet wat hun overkwam maar deden zoals werd opgedragen, en stopten alle benodigde units in vuilniszakken en 1 waterdichte, peppy tas. Met goede moed en een flesje water de man op zak begonnen de Rowans hun avontuur, de route zoekende met een GPS. De GPS gaf uiteraard geen normale route aan, dat zou te makkelijk zijn geweest. Hij gaf de afstand hemelsbreed alleen, en de Rowans moesten maar uitzoeken hoe daar te komen.
 
Ze vertrokken, geen idee hebbende waar hun quest hen zal brengen. De paden op de lanen in. Na ongeveer 6 keer een straat heen en weer te zijn gefietst scheen Wim toch te weten waar we heen moesten. Na een fietstocht die om dat tijdstip (+- 2 uur) als een Tour de France voelde met Herman den Blijker achterop kwamen de Rowans in een nederzetting terecht met de naam Smilde. Hier zouden zij ‘’Deadliest Catch’’ moeten naspelen, met gevaar voor eigen leven in de kou moesten ze Fuiken uit het kanaal vissen met een haak, 4 stuks. Dit was voor de Rowan-crew uiteraard makkelijk te doen, 2 vingers in de neus en de andere vroren er van af.

De Rowans moesten de volgende coördinaten vinden op het parkeerterrein van het winkelcentrum, hen werd beloofd dat er een extraatje bij zou zitten. Hopend dat dat extraatje zou bestaan uit 7 auto’s, een privéjet en 7 mooie vrouwen gingen ze vol moed zoeken. Tijdens het zoeken kwamen ze ook nog een uiterst vriendelijke man tegen die graag een kiekje van ons wilde nemen en de tekst: ‘’WAT MOET DAT DAAR?’ naar ons hoofd slingerde. Het zal wel Smildegers dialect zijn dachten ze. Uiteindelijk hadden ze de coordinaten bemachtigd en vertrokken ze. Na enig gestuntel kwamen ze uit de de alom bekende en gevreesde ‘’7-toren’’ te fochterlooerveen.
 
Na helemaal naar de top te zijn geklommen mochten ze vrij snel weer afdalen, iedereen vrij geagiteerd dat dit moest overigens. Bij deze post moesten ze infrarood breaklights vinden. Nu hoor ik u denken lieve lezer, ‘maar infrarood is toch niet te zien met het blote oog?’’ Daar heeft u helemaal gelijk in, daarom had Jos een paar ‘night goggles’’ bij zich. Wij, Rowans, wilden natuurlijk allemaal even ‘’Call of duty-style’’ door dat ding heen turen en de breaklights opsporen, ondanks dat deze niet even zichtbaar waren altijd, lukte het ons ze stuk voor stuk te bemachtigen. Alweer een missie tot een goed einde gebracht.

Na geconstateerd te hebben dat onze voertuigen niet gestolen waren door bosmannen gingen we verder..
Het was niet heel ver meer, maar misschien wel vermoeiender dan ooit te voren. We kwamen opnieuw in Appelscha aan, dit keer bij het huis van de mensen die Stefan hebben grootgebracht, nou ja, vooral oud. Hier konden wij onze voertuigen op de handrem zetten en moesten we verder lopen, gelukkig was Jos zo attent om even mee te wandelen. ‘’Even een stukje wandelen’’ dachten we, dat viel tegen. Na zeker 5000 volwassen mannen stappen waren we er pas,  doodop. Maar dat was niet het ergste, aangekomen op het rendez-vous punt kwam Stefan met de mededeling: ‘’Zien jullie dat eilandje daar? Daar gaan we slapen.’’ Het kwam als donderslag bij heldere hemel.

Stefan kreeg kreten naar zijn hoofd geslingerd als: ‘’Ga weg.’’ En ‘’Dit meen je niet, ik ben niet gek man.’’
[Door Anoniempje] Nadat de teleurstelling verwerkt was zijn de Rowans tot elkaar gekomen en hebben ze systematisch aan hun oversteek gewerkt. Een nat pak halen leek onvermijdelijk dus alles werd nog beter verpakt en waterdicht gemaakt, maar ook een voorraad hout mocht niet ontbreken voor een warm vuur bij aankomst.

Na een dappere poging van Jos, Ruud & Tim bleek het toch voor deze tijd van het jaar een enigzins onhaalbare uitdaging te zijn aangezien de waterspiegel gestegen was en de temperatuur niet bepaald zomers te noemen was.Oplossingsgericht zijn toen in moordend tempo een vuurtje en een shelter gebouwd. Bij het opwarmen aan dit heerlijke vuurtje werden de Rowans en begeleiding beloond met een paar delletjes, wortels en salami. Daarna zijn de oogjes gauw dichtgegaan om een paar uurtjes slaap te pakken.
Na ontwaken, ontbijten en ontruimen van dit primitieve kampterrein was het wederom tijd om een mes te trekken voor de opdrachten van dag 2. Allereerst kregen de Rowans de opdracht om dezelfde route die ze daarvoor in het donker hebben gelopen nu in het licht nog eens over te doen, maar ditmaal zonder GPS, kompas en andere hulpmiddelen. Bewapend met enkel hun eigen oriëntatie, geheugen en benenwagens trokken de Rowans weer ten strijde.

Vanaf post 1 konden de jongens weer gebruik maken van hun stalen rossen en werden ze opgevrolijkt door een fijne bak koffie of thee daarna konden ze door naar de volgende post waar ze de toren omhoog mochten prusikken. Een uiterst vermoeiende, maar gave activiteit! Na ook het beklimmen van de toren op deze uitdagende manier gingen de Rowans terug naar het vertrouwde clubgebouw aan de Houtlaan 107.

Het afzien was voorbij en vermoeid en wel nam iedereen plaats in de Rowanruimte om na een maaltijd ook te zorgen voor een gezellige avond met een filmpje en natuurlijk een potje Risk. Niet te vergeten de legendarische potjes Yugi-Oh die de laatste avond plaat hebben gevonden was het op een gegeven moment ook weer tijd om te slapen en na een lange nacht slapen was het tijd om het gebouw weer schoon op te leveren, maar ook was er nog tijd voor een lunch waarbij de Rowans pannenkoeken gingen koken op Lets vuur. Enigzins verbaast spraken enkele jongens uit dat ze de beste pannenkoeken op scouting ooit hadden gemaakt en ook de smaak mocht er zijn! Moe en voldaan is iedereen toen naar huis gegaan..

Winterkost: blinde koks  maken aziatische wokschotel met benzinedampen, caribbean rave en vers geschoten aardappels

Door: Thijmen Komen (Voorzitter Stam)
Hallo allemaal, ook voor in de nieuwe nieuwsbrief volgt hier een stukje van de activiteiten van de stam. Op deze manier krijgt u als lezer ook een goed beeld van de stam doet, zowel doordeweeks als in het weekend, inzet voor de stam zelf maar ook inzet voor de JPG.

In januari zijn weer mooi van start gegaan met het Nieuwjaarsdiner. Dit jaar was het thema de Azie Express, de trein die alle 60 gasten meenam door Azie. Zo hadden we Koreaanse paprika met gietenkaas, Indiase curry eieren, spekkoek en allerlei oosterse versnaperingen. De nieuwjaarsrede was er weer waar we terug kijken op het afgelopen jaar.

Op 11 januari was het zover, de grote kart wedstrijd der Anthonen. Iedereen verzamelde bij het kartcentrum in Groningen om een paar goede heats te rijden. Dit was niet voor iedereen weg gelegd, zo reed Dennis door bij de rode vlag en lamp en creëerde zo een mooie botsing waarbij Dennis niet meer verder mocht rijden. Dwars komen te staan op de baan, wazige inhaalmanoeuvres en snelle tijden. De ene kart was daadwerkelijk langzamer dan de ander, de schuld lag uiteraard niet bij de coureurs en hun stuurkunsten maar uiteraard lag dit aan de baan en de kart (x10). Ons nieuwe stamlid Thimo T-Bone Bonder had deze avond het maand baan record neergezet. Na de prijs uitreiking zijn we terug gegaan naar de Houtlaan om de race te evalueren.

Aangezien het weer in deze periode meezat zijn we ook doordeweeks en op de zaterdagen bezig geweest met rond het gebouw opruimen, het vrachtwagen/tentendrooghok afgemaakt en veel bordjes maken voor de nachthike. De nachthike hebben we nagelopen om te controleren of de routes wel klopte. Ineens begon het te sneeuwen en zag de wereld er heel anders uit, ook de kleine wegen langs de route waren ineens een stuk minder zichtbaar.

Op 8 februari was het voor Henk Jan zover om zijn Pow Wow te doen, pow wow is soort presentatie over een zelfgekozen onderwerp, hier moeten discussies plaatsvinden en informatie overdracht. Voor de nieuwe stamleden is dit een onderdeel om te doen uiteindelijk geïnstalleerd te worden. Dit is niet zomaar een spreekbeurt, dit zijn actuele onderwerpen met goede speerpunten om eens goed in discussie te gaan. Het onderwerp was bezuinigingen op speciaal onderwijs. Hoeveel wordt er bezuinigd, is dit wel verstandig, wat zou er volgens ons moeten veranderen, moet er meer geld heen of moet de drempel worden aangepast. Allemaal van dit soort punten zijn besproken en werd geleidt door Henk Jan.
22 februari, de nacht der nachten, de hike der hiken, de ogen van scouting waren op ons gericht. Caribbean Rave was het thema, veel kleurtjes en aparte muziek is de revue gepasseerd. Vele stammen uit het noorden en omstreken waren aanwezig, ook de RA521 van de JPG liep mee. Er waren posten zoals de Natalee Holloway post en vuur en versnapering. Al met al was het weer een geslaagd feest en volgend jaar gaan we weer door.
 
Afgelopen tijd is er veel tijd gestoken in het voorbereiden van leuke opkomsten. Zo hebben we aardappel kanonnen gemaakt en hadden we de opkomst blind koken. Het blind koken was ook zeker memorabel. De teams konden opdrachten doen om zo eten te verdienen, per team stond 1 iemand in de keuken die maar wat moest gaan koken met alles wat binnenkwam. Na 5 minuten werd diegene afgelost door een ander teamlid en die moest maar verder gaan met “koken”. De groeps whatsapp werd aangemaakt en overspoeld met berichten over hoe er wat gekookt moest worden, van zoete rijs soep naar gekarameliseerde wortel. Het was uiteindelijk een behoorlijk snake avond.

De AVD Agenda voor de komende paar weken:
 • Klussen aan onze truck Maxima
 • Opbouwen van de HIT Dwingeloo
 • Algemene ledenvergadering en stamraad.
 • 5 april houtkloofdag met de JPG
 • En nog vele andere klussen en leuke programma’s.

Veel leesplezier in de nieuwsbrief en tot scouting!

De groepsagenda:

 • 5 April: Grote Groepsraad
 • 7 April: Training Motivatie en Groepsprocessen
 • 12 April: Klusdag voor Ouders / Betrokkenen (meer informatie)
 • 19 april: HIT Dwingeloo (geen opkomst)
 • 26 april: Meivakantie (geen opkomst)
 • 4 mei: Dodenherdenking (meer informatie)
 • 26 april: Koningsdag (geen opkomst)
 • 5 mei: Meivakantie (wel opkomst)
 • 12 mei: Training Veiligheid
 • 6 - 10 Juni: Noorderlijk Pinksterkamp Marnerwaard
 • 20 juni: Laatste opkomst van het seizoen (vrijdagavond)
 • 21 juni: Grote schoonmaak en BBQ 
 • 28 juni: TT (Geen opkomst)

Nieuws van de Johannespostgroep.nl

Ouder-Zoon Kamp Welpen groot succes!

Vrijdag 14 maart om 20.00 begon het dan eindelijk, het Ouder-Zoonkamp!  Nu konden ook de ouders zich laten uitdagen!
> Lees verder op de website

Verkenners steken handig het water over

De verkenners hebben de meest simpele manier gevonden om water over te steken. Eerst twee torens bouwen en daar dan een lijn tussen spannen. 
> Lees verder op de website

JPG Vroeger: uitrusten bij het hunebed (1970)

Ron Breukelman, oud lid van de Johannes Post Groep, vond bij het opruimen van de spullen deze prachtige oude foto. “Ik heb em gemaakt met een zelfontspanner… zeg maar een beetje de selfie van nu”. 
> Lees verder op de website

Kom ook bij de Johannes Post Groep!

Rowans

Kom meedoen en laat je uitdagen!

Volg ons via facebook!

Maak contact met mede scouts en andere facebookers die de Johannes Post Groep leuk vinden! Wordt ook fan!

In de volgende nieuwsbrief:

 • Avonturen van de HIT
 • Scoutingtechnieken uitgelegd door Joop in de Knoop
 • En natuurlijk nieuws van de Welpen, Verkenners, Rowans en de Stam.

Kopij aanleveren voor: Donderdag 24 april 2014

Facebook
Website
De Nieuwsbrief is het periodieke groepsblad van de Johannes Post Groep en de Anthonie van Diemenstam, Scouting Assen.

Jaargang: 33
Nummer: 1
Datum: 30 maart 2014
Redactie: Team Communicatie (Niels Goedvolk & Rob Drijver)
Kopij: Leuke foto's of stukjes kun je sturen naar: post@johannespostgroep.nl. 
Inleveren kopij voor volgende nieuwsbrief: Donderdag 24 april 2014

Afmelden: Momenteel wordt de nieuwsbrief gestuurd via de leidingteams. Bij de volgende nieuwsbrief kunt u zich eenvoudig zelf aan- en afmelden voor de nieuwsbrief via onze website.

Wilt u zich nu al afmelden of heeft u een klacht? Stuur dan een bericht naar: post@johannespostgroep.nl.
Copyright © 2014