Copy
De Nieuwsbrief van de Johannes Post Groep, Scouting Assen. Nieuws van de Welpen, Verkenners, Rowans en de Anthonie van Diemenstam.
Lastig te lezen of gekke opmaak? 
Lees de nieuwsbrief in je browser

De JPG Nieuwsbrief

Door: Niels Goedvolk (PR & Communicatie)
Hee hallo! Daar zijn we weer met de derde digitale nieuwsbrief van de Johannes Post Groep! De eerste van het seizoen 2014 / 2015. Daarom kijken we nog even terug op de zomerkampen, maar kunnen we ook al een voorlopige eindstand van de WC-papier actie bekend maken!

Momenteel krijg je de nieuwsbrief via de leidingteams. Wil jij direct de nieuwsbrief in je eigen postvak? Neem dan een abonnement op de nieuwsbrief! En w
ist je dat je oude edities van de nieuwsbrief in ons nieuwsbrief archief kan teruglezen? 

Heb je tips, opmerkingen of wil je wat kwijt naar aanleiding van de nieuwsbrief? Stuur een mailtje of zeg het op facebook. Veel leesplezier toegewenst!

Inhoudsopgave

Van de voorzitter

Door: Alex Visser
Wanneer de dagen weer korter worden en het ’s avonds steeds vroeger donkerder wordt, is het nieuwe scoutingseizoen begonnen.
 
De leiding en het bestuur hebben weer super veel zin in een nieuw seizoen vol uitdagende, spannende, leerzame opkomsten en kampen.
 
De Johannes Post Groep is altijd op zoek naar nieuwe leden. Wij hebben de Johannes Post Groep gepromoot op het SWAMP festival in Marsdijk. Momenteel draait er op de vrijdagmiddagen een project van de Brede School, waarvoor de leiding zich inzet. Nieuwe leden zijn welkom vanaf 6 jaar, en mogen drie keer gratis komen kijken! Voor meer informatie kijk je op de website.
 
Naast de leden zoeken wij ook nieuwe vrijwilligers voor onze vereniging. Voor de rowans zoeken wij nieuwe begeleiding om dit team te versterken. Daarnaast hebben wij ook vacatures voor het bestuur en kunnen wij altijd handige klussers gebruiken voor het klusteam. Er is voor ieder wat wils, en je kunt jezelf al inzetten voor de groep vanaf enkele uren per jaar. 
 
Ik wens iedereen weer een scoutingseizoen vol gave activiteiten en uitdagingen toe!
 

WC Papieractie groot succes!

Door: Niels Goedvolk (PR & Communicatie)
Op zaterdag 25 oktober is de JPG langs de deuren gegaan om WC-papier te verkopen. Heel veel jeugdleden,ouders/verzorgers leiding en bestuur hebben meegeholpen om dit een succes te maken! En het was ook een groot succes. Stapels pakken wc-papier werden in auto's gestopt en vrijwel alle auto's kwamen leeg weer terug bij het gebouw. Wat zullen er een hoop mensen de komende tijd lekker op de wc zitten.
Na flink wat tellen kunnen we de eindstand zetten op 1.300 euro! Een geweldig bedrag die ons heel goed van pas komt om de groep te ondersteunen met bijvoorbeeld spelmateriaal en onderhoud van het gebouw. Iedereen die heeft meegeholpen willen we dan ook hartelijk bedanken. En speciale dank gaat uit naar Hester en Marga, die dankzij goede voorbereiding de actie heel soepel heeft laten verlopen!
We willen ook graag AH Hillenga (Peelo) in het zonnetje zetten. Want zonder de hulp van Albert Heijn konden we niet zoveel WC-papier krijgen om weer aan de deur te verkopen. Richard Hillenga heel erg bedankt!

Schotse avonturen bij Lochness in Elp!

Door: Baloe
Een stukje voor de nieuwsbrief, wie kan dat even doen werd er in de groepschat gevraagd van de welpenleiding der JPG. Een aantal gaven geen reactie (verbazingwekkend), een paar waren te druk met school of werk deze week (wonderbaarlijk) dus ik heb de zware taak op mij genomen om een kijkje terug te nemen naar het zomerkamp en een vooruitblik te geven over wat de welpen te wachten staat komend seizoen. Maar natuurlijk behandelen we dit in logische volgorde. 

Zomerkamp


8 Augustus verzamelden de horde welpen bij het gebouw om onder begeleiding van Hathi en Baloe naar Elp te vertrekken om daar een geweldig zomerkamp te beleven van 7 dagen lang, maar zij wisten nog niet wat hun te wachten stond.

Het thema van het 85 jarig jubilieum zomerkamp was alom bekend, schotland, de meeste jongens hadden daarom ook hun eigen themakleding uit de diepste lades gehaald. Aangekomen in Inverness(Elp) werd al snel duidelijk waarom deze jonge krijgers bijeen waren geroepen in de buurt van het meer van Lochness (Iberenplas). 'S middags kwam de burgemeester, MacChicken, van het plaatsje Inverness langs om de de welpen te verdelen in clans en uit te leggen waarom de highlandgames zo belangrijk zijn, hiermee kan namelijk één van de clans de leiding winnen van het dorp. Maar natuurlijk is bijna alles wat gedaan is verbonden met het thema, op een paar spellen na en het geweldige bezoek aan Speelstad Oranje vanwege het schotse weer.

De eerste avond valt vervolgens over het Schotse dorp en daar verschijnt de koning ter tonele om de highlandgames officieel te openen, tijdens een potje krachtpatsen kwam uit het niets MacSly, de sluwe hulp van Joran Macloch, en sneller als zijn eigen schaduw wist hij de koning neer te steken met een dolk gedrenkt in een smerig gif wat de heerser erg ziek zou maken.
Verschrikt is het spel afgelopen, de verkenners en de welpen die bij de highlandgames aanwezig waren gingen terug naar hun eigen dorp waar MacChicken zijn horde toesprak en zijn verdriet ging wegdrinken in de plaatselijke pub.

De hele week zijn de welpen bezig geweest om de koning te proberen te redden en MacSly te verslaan. Dat laatste was een hele taak om dat MacSly de keltische wezens, kelpies als onderdanen had. Deze halfachtige mensgedaantes die in water en op land konden leven waren beloofd dat ze welpen konden krijgen door te helpen.

MacChicken moest als burgermeester natuurlijk ervoor zorgen dat hij de clans van Inverness zou begeleiden bij hun heldhaftige daden en vroeg daarbij de hulp aan zijn trouwe vriend en tevens pubeigenaar, Red MacKintosh. Deze oude strijder had eens eerder tegen de kelpies en MacLoch gevochten, 30 jaar geleden wouden zij namelijk ook al de koning afzetten om zelf over Schotland te kunnen heersen.

Dagenlang gingen MacKintosh en MacChicken op pad met de heldhaftige welpen om de kelpies de ene avond te bespioneren en de andere avond te besluipen zodat zij Akela konden redden die door de vijand diezelfde dag was ontvoerd. Maar dat was niet het enige, ook zijn ze met ze allen op een heldere avond het dennenbos in gekropen om dennennaalden thee te maken wat de koning beter kon maken. 
Welpen in toren tijdens zomerkamp
De dagen erna voelde hij zich beter maar op een zekere donderdag kwam het bericht naar buiten dat de koning was overleden, de beste man was aangevallen nadat hij na een paar glaasjes Schotse whiskey was wezen jagen en vervolgens was aangevallen door een wild zwijn. Iedereen was in rouw maar MacChicken en MacKintosh waren vast besloten om alsnog eens en vooral tijd af te rekenen met de arrogante MacLoch en zijn even arrogante maar wat dommere hulp MacSly, donderdagmiddag werd het plan gesmeed, de ideeën vlogen om de tafel maar uiteindelijk werd er eentje gekozen, er zou een val gezet worden waarbij 's avonds een welp een lokroep zou uitschreeuwen wat de kelpies en Macsly in de val zou lokken.

Die avond kreeg Sven die taak om uit te voeren, na een heldhaftige battle waren de inwoners van Inverness de sterkere kant en namen de gevangengenomen MacSly en de twee Kelpies mee naar het meer van Lochness, daar na enige onderhandelingen werdt er afgesproken de Kelpies de welpen met rust zou laten als zij MacSly mochten opeten, hij had namelijk niet de belofte kunnen waarmaken dat de kelpies welpenvlees te eten zouden krijgen.

Op de laatste dag kwamen daar ineens de de burgemeesters van Inverness en MacNukkut (het dorp van de verkenners) uit het bos rennen, zei achtervolgde MacLoch die zij gevonden hadden in zijn grot ergens diep in de bossen. Na een snelle maar korte achtervolging moest gelukkig MacLoch het afleggen en was hij eindelijk na al die tijd verslagen. De welpen konden weer in alle rust terugkeren naar hun eigen huisje in Assen of omstreken.

Dat was een (korte) terugblik van een geweldig zomerkamp, ik zeg dat we dat volgend jaar maar dunnetjes over gaan doen. Natuurlijk ben ik ervan overtuigd dat de ouders een groter verslag te horen hebben gekregen van hun kinderen, want als ik alles moest vertellen dan zat u over 2 uur nog te lezen. 
 

Komend seizoen


Dan nu de vooruitblik, een nieuw seizoen is begonnen, afgelopen tijden zijn we alleen maar gegroeid bij de welpen, zo begonnen we met ongeveer 17 en zaten we vlak voor het overvliegen met 23 jongens.  Als u dit leest is het overvliegen alweer voorbij en zijn er 5 welpen overgevlogen naar de verkenners en zitten we weer op 18 jongens. Ondertussen zijn er ook weer nieuwe kijkers en proberen we weer te groeien het komend seizoen,en dat kan natuurlijk alleen met leuke, goede en leerzame opkomsten!
 
Het eerste hoogtepunt is toch wel het herfstkamp, een dag eerder begint ook al het gids- en helperskamp. De avonturen die de welpen hebben beleeft zal in de volgende nieuwsbrief duidelijk worden. We hebben net wc-papieractie gehad waarbij we met de hele groep weer geld voor de kas hebben opgehaald. Straks komt de sint in het land en heel misschien dat hij een bezoek komt brengen, maar daarover is Akela nog in onderhandeling met de onderhandelingspiet, want de planning van de sint zit natuurlijk altijd erg vol.

Dat zijn de speciale opkomsten tot aan het einde van jaar met afsluiter een opkomst op vrijdagavond 19 december. De rest van het seizoen staat natuurlijk vol gepland met  allemaal afwisselende activiteiten waar de leiding zijn aandacht aan besteed, over het leidingteam gesproken. Sinds kort hebben wij afscheid moeten nemen van Kaa (Feie). Na 3 jaar leiding te zijn geweest moest hij helaas stoppen vanwege de opleiding die hij wilt gaan volgen. Daarnaast hebben we ook sinds kort ons team weten te versterken met Wim Schmidt, hij is afgelopen 19 september samen met 4 anderen overvlogen naar de stam en heeft ambities om leiding te worden bij ons, daarvoor loopt hij eerst 6 weken met ons mee en de welpen spreken hem aan met Mang! Ik hoop jullie op een zaterdag weer te zien aan de Houtlaan! 
Verkenners

Zeilen met de Impeesa en bruggen bouwen 2.0

Door: Laurens Velthuizen (Leiding)

Over het zomerkamp valt veel te vertellen ik ga het kort te houden: Het was geweldig. Met als hoogte punt voor vele toch wel het klim park te Grolloo. Maar ook de hike met overnachting bij het Orvelterveld en het bezoek aan het dorp vielen goed in de smaak. De Jongens hebben ook veel geleerd O.a. doedelzak spelen zonder instrument, hoe klompen gemaakt worden, hoe je droog blijft tijdens een buitje en hoe je een zee container inpakt. Waar we nog wel mee moeten oefenen is lopen met GPS maar deze generatie is niet zo van de moderne technieken dus we houden het voorlopig maar bij kaart want dat ging wel goed. Wij willen nog graag de stam bedanken voor hun hulp en alle andere die dit kamp mogelijk hebben gemaakt.

Bezoek aan klompenmaker op zomerkamp
Bezoek aan klompenmaker op zomerkamp
Gezamenlijk eten zomerkamp

Het seizoen begon dit jaar voor de verkenners al goed. Het zomerkamp was nog geen week oud en de eerste opkomst stond alweer op het programma. Gelukkig waren er veel welpen en verkenners om onze prachtig container uit te kunnen pakken. Dit was ook wel tijd want helaas was niet alles droog terug gekomen en het hout begon al een beetje te ruiken. De leiding had direct na het kamp de zeilen, tenten en touwen al uit gehangen dus die hoefden alleen nog maar even opgevouwen en opgeschoten te worden. Dit was een heel nuttige eerste opkomst.

We hebben ook wat leukere opkomsten gehad want de week erna konden we het materiaal weer tevoorschijn halen om bruggen te bouwen. 2 tonnen dienden als denkbeeldig water en er werden twee bijzondere bouwwerken gefabriceerd. Meest praktisch waren ze niet maar we hebben geen natte voeten gekregen. (misschien wel als we echt water hadden gebruikt). De duidelijke winnaar was toch de patrouille van Wouter en Kevin vooral omdat deze burg kon blijven staan zonder dat mensen hem vast hoefde te houden.

Bij opkomst hierna was wel duidelijk dat we sowieso nat zouden worden we gingen namelijk zeilen met Impeesa (water scouting groep uit Groningen). Aan zon was was geen gebrek, de wind bleef daarentegen wat liggen. Maar dankzij het kleine beetje dat er toch stond en het krachtige wrikken van de Impeesa dames. Kwamen alle boten en de leiding op tijd op een afgesproken plek op een eiland om een spel te doen. Het was de bedoeling om een vlot te maken van vuilniszakken en zo droog op een ander eiland te komen. De dames hadden dit al gedaan op NaWaKa dus die konden aan onze jongens wel uitleggen hoe werkt. Maar of het nou lag aan de uitleg of aan het bouwen er is niemand droog aan de overkant gekomen. Misschien hadden ze wel gewoon meer zin om te zwemmen? Terug in de boten was er nog even tijd om te dobberen voor dat het tijd was om te sluiten. Ik hoop dat zij het bij ons net zo leuk vinden als wij ze bij ons uitnodigen.

Verder hebben de verkenners nog de omgeving rond het gebouw ontdekt door naar plekken op de kaart te fietsen. En helaas hebben we ook een afscheids opkomst moeten houden voor/door 2 leiding Pascal (die geen tijd meer heeft) en Rutger (hij gaat nu naar school in Apeldoorn en dan is assen toch wel een beetje ver weg). Jongens hartstikke bedankt voor de jaren dat jullie leiding waren! We hebben ook afscheid moeten nemen van het kader: Kevin, Joost, Jan-Wiebe, Stefan en Menno. Wij wensen jullie veel plezier bij de rowans en de taart was heerlijk!

Kijk voor foto’s van de opkomsten en zomerkamp op: > https://www.flickr.com/photos/verkennersjpg/collections/

De groepsagenda:

  • Zat. 01 November: Grote groepsraad, stichting, kascontrole, houtkloofdag.
  • Zat. 08 November: Exact (Rowans)
  • Zat. 06 December: Sinterklaasviering
  • Zat. 13 December: Installaties
  • Vrij. 19 December: Gezamenlijke opkomst (kerstviering / jaarafsluiting)
  • Zat. 20 December: Geen opkomst ivm Kerstvakantie / Poolkamp (meer informatie)
  • Zat. 27 December: Geen opkomst ivm Kerstvakantie

Nieuws van Johannespostgroep.nl

Online shoppen? Via JPG website hoppen!

Bezoek je online winkel via onze Sponsorclicks pagina. Voor elke succesvolle transactie krijgen we een  bedrag (commissie). 
> Lees verder op de website

Lid van Univé? Stem op de JPG!

Unive stelt sponsorgeld beschikbaar voor verenigingen in de regio. Help mee sponsorgeld binnen te halen voor onze groep voor maar liefst vier jaar! Alleen unive leden kunnen stemmen
> Lees verder op de website

Kom ook bij de Johannes Post Groep!

Rowans

Kom meedoen en laat je uitdagen!

Volg ons via facebook!

Maak contact met mede scouts en andere facebookers die de Johannes Post Groep leuk vinden! Wordt ook fan!

In de volgende nieuwsbrief:

  • Verhalen van de herfstkampen
  • Scoutingtechnieken uitgelegd door Joop in de Knoop
  • En natuurlijk nieuws van de Welpen, Verkenners, Rowans en de Stam.

Nieuws aanleveren voor: Donderdag 18 December 2014

Facebook
Website
De Nieuwsbrief is het periodieke groepsblad van de Johannes Post Groep en de Anthonie van Diemenstam, Scouting Assen.

Jaargang: 32
Nummer: 2
Datum: 15 mei 2014

Redactie: PR & Communicatie (Niels Goedvolk)
 
Leuke foto's of stukjes kun je sturen naar: post@johannespostgroep.nl. 

Inleveren kopij voor volgende nieuwsbrief: Donderdag 19 juni 2014
Afmelden voor de JPG Nieuwsbrief    Bijwerken van je voorkeuren


Copyright © 2014 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar alle leden, ouders/verzorgers en betrokkenen van de Johannes Post Groep. Wil je je afmelden? Stuur een email naar post@johannespostgroep.nl.

Email Marketing Powered by Mailchimp