Copy
AIRCRAFT OWNERS AND PILOTS ASSOCIATION 
ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΠΕΤΑΣ
PROTECTING YOUR RIGHT TO FLY
ΗΔΕ Αύγουστος 2020
Subjects in English at bottom of this document.

ΘΕΜΑΤΑ
 1. Άρθρο Τριτσιμπίδα της AOPA στο ΒΗΜΑ
 2. Δικαστικές υποθέσεις
 3. Ειδική Γενική Συνέλευση AOPA
 4. Τακτική Γενική Συνέλευση AOPA
 5. Βελτίωση ωραρίου στα Μέγαρα
 6. Αεροδρόμια FRAPORT και PPRs
 7. Παύση AVGAS στα Ιωάννινα
 8. Ασφαλτόστρωση πεδίου Έδεσσας
 9. Πεδίο Καλαβρύτων
 10. Προβλήματα ΜΤΜΑ Τανάγρας
 11. Αυξημένα ασφάλιστρα
 12. Ανανέωση του AWG
 13. Καύσιμο χωρίς ΕΦΚ σε επαγγελματικές σχολές
 
 1. Άρθρο Τριτσιμπίδα της AOPA στο ΒΗΜΑ
Τον Μάιο 2020 δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ άρθρο του μέλους ΔΣ AOPA Hellas, Αλέξανδρου Τριτσιμπίδα με τίτλο «Πώς μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει τον αεροπορικό τουρισμό με μικρά αεροπλάνα». Το άρθρο προκάλεσε πολλά ευνοϊκά σχόλια από πολλούς πιλότους και μέλη της ΑΟΡΑ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά κανένα σχόλιο από την επίσημη Πολιτεία. Σιγή ιχθύος… Εμείς θα επανέλθουμε γατί πιστεύουμε ότι όταν ο τροχός κάνει θόρυβο τότε παίρνει το λάδι…
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ:
https://www.aopa.gr/el/enimerosi/arthra/972-tritsibidas-to-vima
 
 1. Δικαστικές υποθέσεις
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης σημαντικού χρηματικού ποσού της ΑΟΡΑ από τον προηγούμενο ταμία της είχε αίσιο τέλος. Η δικαστική διαδικασία που κίνησε η ΑΟΡΑ εναντίον του αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η υπεξαίρεση, τέλειωσε με την επιστροφή των χρημάτων από τον υπαίτιο στο ταμείο της.
Ο υπαίτιος, βλέποντας ότι κινδύνευε να πάει φυλακή, μας επέστρεψε όλα τα χρήματα που είχε υπεξαιρέσει κι έτσι έκλεισε η υπόθεση. Μια υπόθεση που θα είχε καλή έκβαση στα δικαστήρια για την ΑΟΡΑ, αλλά θα τραβούσε σε μάκρος…
 
 1. Ειδική Γενική Συνέλευση AOPA
Από καιρό είχε προκύψει θέμα τροποποίησης του Καταστατικού της ΑΟΡΑ. Ενός καταστατικού που είχε «παλιώσει» διότι είχε γίνει πριν από 20 χρόνια με την ίδρυση της ΑΟΡΑ Hellas στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η τελευταία τροποποίηση έγινε το 2015 με Ειδική Γενική Συνέλευση (Ε.Γ.Σ.) στη Νάξο, αλλά οι διατάξεις του παρέμεναν αναχρονιστικές και δύσκαμπτες…
Με το νέο καταστατικό που εγκρίθηκε στην ΕΓΣ της 20 Ιουνίου 2020 στην Αθήνα, η ΑΟΡΑ Hellas απέκτησε νέο σύγχρονο καταστατικό που αποτελείται από 19 άρθρα. Η ΕΓΣ ενέκρινε το νέο καταστατικό με την απαραίτητη πλειοψηφία αφού προηγήθηκε εύλογο χρονικό διάστημα για διαβούλευση του προτεινόμενου καταστατικού. Όλες οι διεργασίες έγιναν ψηφιακά με τηλε-διάσκεψη και τηλε-ψηφοφορία των μελών σύμφωνα με τα ισχύοντα ΦΕΚ. Το νέο καταστατικό μας φέρνει χρόνια μπροστά σε έναν σύγχρονο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας σωματείου
Σ’ αυτό προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σύγχρονες διαδικασίες σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης και λήψης αποφάσεων με τηλεδιάσκεψη (Teleconference), το ίδιο για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και η έδρα του μεταφέρεται από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής στην Αθήνα. Οι δικηγόροι και οι δημόσιες αρχές που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή μας έδωσαν τα εύσημα για την πρωτοποριακή μέθοδο που τολμήσαμε εν μέσω Κοροναϊού να διεκπεραιώσουμε παραδειγματικά και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.
 
 1. Τακτική Γενική Συνέλευση AOPA
Κατόπιν όλων των παραπάνω, η AOPA Hellas θα έχει Τακτική Γενική Συνέλευση για αρχαιρεσίες ΔΣ το Σάββατο 03 Οκτωβρίου 2020 όπως ενημερωθήκατε με το Ηλεκτρονικό Δελτίο Ειδήσεων (ΗΔΕ) που λάβατε το Σάββατο 26 Ιουνίου 2020 βλ.
https://us7.campaign-archive.com/?u=c75ba17a3fd84384a45b67e66&id=7042f52e26
 
 1. Βελτίωση ωραρίου στα Μέγαρα
Στο προηγούμενο ΗΔΕ μας της 31 Μαρτίου 2020 σας είχαμε ενημερώσει για τα προβλήματα στα Μέγαρα με το “Demonstrated Crosswind” ως όριο για τις πτήσεις. Το μέτρο εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται. Λίγο μετά προέκυψε το πρόβλημα με το ωράριο του αεροδρομίου και το εξωφρενικά περιορισμένο ωράριο λειτουργίας. Μετά από πολύ κόπο αρκετών εμπλεκόμενων (εμεις ειμασταν εστω και σαν απλη παρουσια) γιατι κανονικα δεν τους ενδιαφερουν οι εμπλεκομενοι αλλα η ΑΟΠΑ , βελτιώθηκε το απαράδεκτο ωράριο λειτουργίας των Μεγάρων σε 9πμ με 7μμ, όλη την εβδομάδα. Σε ένα άλλο μέτωπο των Μεγάρων η AOPA Hellas ενημερώθηκε από βάσιμη πηγή ότι το πρόβλημα – δηλαδή τη μετεγκατάσταση του Πύργου Ελέγχου στην νότια πλευρά του αεροδρομίου ώστε ο βόρειος παράλληλος διάδρομος να γίνει ο κυρίως εν χρήσει διάδρομος – που κωλύει πολλά αλλα σοβαρα θέματα στα Μέγαρα βαίνει προς επίλυση. Παροτι δεν υπαρχει κατι επισημο ακομα οι ενδείξεις είναι θετικές.
 
 1. Αεροδρόμια FRAPORT και PPRs
Η θερινή σεζόν ξεκίνησε «ζεστά» με τα αεροδρόμια FRAPORT.
Στην Κέρκυρα Ολλανδός μέλος μας δεν πήρε PPR (άδεια επίσκεψης) γιατί η πέμπτη μέρα από το διάστημα που ζήτησε ήταν η πρώτη ημέρα που είχε ζητήσει άλλος Parking για τις επόμενες ημέρες. Υπήρχε αλληλοκάλυψη της ζήτησης και 4 μόνο θέσεις, κατειλημμένες για τη Γενική Αεροπορία στην Κέρκυρα.
Στην Κέρκυρα πάλι, Βούλγαρος μέλος μας που έχει κατοικία στην Κέρκυρα είχε άδεια για δυο εβδομάδες parking και όταν ζήτησε παράταση για τρίτη εβδομάδα αυτό δεν εγκρίθηκε.
Αναγκάστηκε να πετάξει μέχρι τα Ιωάννινα για να μεταφέρει εκεί το αεροσκάφος για parking και να επιστρέψει οδικώς και ακτοπλοϊκώς στην Κέρκυρα για το υπόλοιπο των διακοπών του, όπου θα κάνει και το ανάποδο για να πάρει το αεροσκάφος από τα Ιωάννινα για την τελική αναχώρησή του.
Στην Κεφαλονιά δυο έλληνες μέλη μας, σε ξεχωριστές πτήσεις, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην Κεφαλονιά με PPR που τους έδωσαν μεν αλλά μόνο για ένα βράδυ ενώ είχανε ζητήσει ΠΣΚ. Ο δεύτερος μάλιστα χρεώθηκε 85€ και για Push-Back ! για ένα σπρώξιμο του αεροσκάφους προς τα πίσω με τα χέρια που του έκαναν χωρίς να γνωρίζει ότι θα χρεωθεί.
Η AOPA μεσολάβησε και έγινε επικοινωνία με τη FRAPORT για τα παραπάνω θέματα.
Η επικοινωνία είναι σε εξέλιξη για πρακτικές λύσεις που προτείνουμε στην εταιρία για τη Γενική Αεροπορία μιας και ανακαλύψαμε πως άνθρωποι κλειδί στα αεροδρόμιά τους δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει αεροσκάφος Γενικής Αεροπορίας και τι (ελάχιστες) ανάγκες έχει.
H προσπάθεια στο να λυθούν προβλήματα είναι σε εξέλιξη. Η AOPA Hellas έχει κανονίσει συνάντηση με τη διοίκηση της FRAPORT τη δεύτερη εβδομάδα Σεπτεμβρίου.
 
 1. Διακοπή διάθεσης AVGAS στα Ιωάννινα
Αυτήν την καλοκαιρινή σεζόν τα Ιωάννινα σταμάτησαν να διαθέτουν AVGAS100LL. Η AOPA Hellas έστειλε τη σχετική επιστολή προς ΥΠΑ Δ3 και αναμένουμε απαντήσεις με τις προθέσεις του / τοποθετησεις τους.
Βλ. https://www.aopa.gr/el/enimerosi/energeies-tis-aora-ellas/971-lgio-avgas
Ακόμη δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση.
 
 1. Ασφαλτόστρωση πεδίου Έδεσσας
Με μεγάλη μας -ευχάριστη- έκπληξη μάθαμε από τις ενημερώσεις της Ανεμολέσχης Έδεσσας, και είδαμε και σε φωτογραφίες τους, πως ο επί έτη χωμάτινος διάδρομος του πεδίου της Έδεσσας/Άρνισσας/Παναγίστας (οι τρεις ονομασίες που έχει από τους αεροπόρους) ασφαλτοστρώθηκε. Η AOPA Hellas ήταν εκεί σε αεροπορική συνάντηση τον Αύγουστο του 2018, ακριβώς δυο χρόνια πριν, όταν ο εκεί Δήμαρχος είχε τάξει πως το έργο θα προχωρήσει. Το’πε και το’κανε και σίγουρα βοήθησαν και πολλοί άλλοι ντόπιοι παράγοντες μη εξαιρουμένης και της Ανεμολέσχης Έδεσσας.
Συγχαρητήρια. Αυτή η εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερα αεροσκάφη Γενικής Αεροπορίας να επισκεφτούν το ειδυλλιακό αυτό τοπίο και πεδίο προσγείωσης της Βορείου Ελλάδας.
 
 1. Πεδίο Καλαβρύτων
Η AOPA καταβάλει έντονες προσπάθειες από τον Ιούνιο να ενεργοποιηθεί το ανεπίσημο πεδίο … χωράφι κάτω από την Αγία Λαύρα Καλαβρύτων σε επίσημο αδειοδοτημένο πεδίο προσγείωσης εν όψει των εκδηλώσεων του 2021 για τη εξέγερση του 1821.
Θέση πεδίου στο Google Maps : https://goo.gl/maps/kKPFYWAfhee1dDZd6
Σχετικό άρθρο: https://www.kalavrytanews.com/2020/07/blog-post_316.html
Οι διαδικασίες του Δήμου, που ενέκρινε με απόφαση του ΔΣ του τη μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου και τη δημιουργία εκεί αεροδρομίου, προχωρούν γοργά με τη στενή υποστήριξη της AOPA Hellas. Εντεταλμένο μέλος, χειριστής αεροσκαφών της AOPA Hellas, έχει οριστεί ως σύμβουλος/εκπρόσωπος του Δήμου για τις περεταίρω ενέργειες και είναι σε συνεχή επικοινωνία για τις διαδικασίες. Ο πρόεδρος της AOPA Hellas είχε επίσης συνάντηση με το Δήμαρχο και την ομάδα του τέλη Αυγούστου στα Καλάβρυτα για «follow up» των διαδικασιών και επισκέφτηκε και τον χώρο του μελλοντικού πεδίου.

Σε συνέχεια των παραπάνω η AOPA Hellas επιστράτευσε τη σύγχρονη τεχνολογία για δοκιμές του μελλοντικού πεδίου στην εικονική πραγματικότητα. Ο πλέον πρόσφατος εξομοιωτής πτήσης “Microsoft Flight Simulator 2020” για προσωπικό υπολογιστή,
https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Flight_Simulator_(2020_video_game)
που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά
(και έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας, όπως είναι, εκεί που είναι, στην πραγματικότητα)
χρησιμοποιήθηκε για τέσσερεις δοκιμές του μελλοντικού πεδίου σε ρεαλιστικές συνθήκες.
Τα αντίστοιχα 4 VIDEO μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.
Σημ.: Το Cessna 172 του πρώτου video είναι φορτωμένο με 3 επιβαίνοντες και 50% καύσιμο σε μια καλοκαιρινή ζεστή ημέρα με αληθινό (ζωντανό) καιρό της περιοχής.

MSFS Clip: Kalavryta (North Left Pattern)
https://youtu.be/C5jfK-l8yvg
MSFS Clip: Kalavryta #2 (North Right Pattern)
https://youtu.be/ILguGkQVfQQ
MSFS Clip: Kalavryta (South Left Pattern)
https://youtu.be/0ZNPCzoTgUU
MSFS Clip: Kalavryta strip (South Right pattern)
https://youtu.be/A7vJBvgWbYo
 
 1. Προβλήματα ΜΤΜΑ Τανάγρας
Προβλήματα (ξανά) στην ΜΤΜΑ Τανάγρας.
Διαβάστε σχετικό: https://greekhelicopters.gr/helos/tanagra-tma-issues/
Η AOPA Hellas πάλι κινείται στην κατεύθυνση να ενημερώσει τους υπεύθυνους για το τι γίνεται στον υπόλοιπο πλανήτη με τις VFR πτήσεις ειδικά σε Class E Airspace όπως η Τανάγρα. Οι επαφές είναι σε εξέλιξη …
 
 1. Αυξημένα ασφάλιστρα
Τον τελευταίο καιρό, όλες οι ασφαλιστικές στην Ευρώπη & στις Η.Π.Α, αυξάνουν υπέρμετρα τα ασφάλιστρα για τα α/φη της Γενικής Αεροπορίας. Στις Η.Π.Α. υπολογίζονται οι αυξήσεις οπουδήποτε ανάμεσα στο 10 και 100% και στην Ευρώπη από 20 έως και 35%. Έχει ήδη γίνει ανάλυση από μεριάς της IAOPA όπου αναζητήθηκαν οι αιτίες και αντίστοιχα βιώσιμες λύσεις για τη Γ.Α. Οι αιτίες είναι αρκετές , όπως η υπέρμετρη χρήση ασφάλειας τα τελευταία χρόνια από μικρές ή μεγάλες ζημιές και η κυριότερη επιβάλλεται στα Hull Premiums , διότι πλέον π.χ. τα μοντέρνα airframes κοστίζουν περισσότερο (παράδειγμα Cirrus airframes). Έχουμε στα χέρια μας την πλήρη ανάλυση που έγινε από συναδέλφους της IAOPA Europe της οποίας η AOPA HELLAS είναι μέλος . Η λύση που διαφαίνεται είναι η IAOPA να κάνει συνεργίες με ασφαλιστικές εταιρίες ή brokers και τα μέλη των AOPA ανεξαρτήτως χώρας να έχουν παραπάνω εκπτώσεις ή επιλογές. Όλα αυτά είναι σε επίπεδο σχεδιασμού ακόμα αλλά η IAOPA δεν θα το αφήσει χωρίς να προσπαθήσει να ανατρέψει ή να «αλλάξει» το μοντέλο αυτό προς όφελος των μελών της.
Σχετικό άρθρο από την AOPA Αμερικής https://www.aopa.org/news-and-media/all-news/2020/january/23/why-insurance-rates-are-increasing-10-to-100-percent
 
 1. Ανανέωση του AWG
Μέσα στον Αύγουστο ανανεώθηκε στην έκδοση 4.1.1 η εφαρμογή “AWG” για πιλότους που συντηρεί και αναπτύσσει το μέλος μας Μίμης Σίμος.
www.aopa.gr/awg
Ανανεώσεις:
Υπάρχει πλήκτρο για τα NOTAM που κλειδώνει το χρονικό πλαίσιο στην παρούσα στιγμή.
Τα κείμενα των πολύγωνων NOTAMs γίνονται Highlight κατά την επιλογή τους.
Προστέθηκε λειτουργία εύρεσης σημείου - σχεδίασης πολυγώνου / κύκλου.
Προστέθηκε λειτουργία αποθήκευσης χάρτη σε εικόνα.
 
 1. Καύσιμο χωρίς ΕΦΚ σε επαγγελματικές σχολές
Η ΑOPA Hellas με ικανοποίηση ανακοινώνει ότι μετά από έτη προσπαθειών μιας μερίδας επαγγελματιών και ειδικότερα του Α. Τσακτάνη της Global Aviation SA (εταιρικού μέλους της ΑΟΡΑ Hellas) και του Α. Μαχαίρα της Οικονομοτεχνικής Επενδυτικής ΕΠΕ, τον Αύγουστο 2020 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ απαλλαγής ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων των
«αεροσκαφών που παρέχουν υπηρεσίες και εναέριες εργασίες σε τρίτους έναντι αμοιβής -πλην της μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων.»
Με δυο λόγια οι επαγγελματικές σχολές χειριστών αεροσκαφών πλέον θα έχουν καλύτερα κόστη στα καύσιμα που καταναλώνουν, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Η AOPA Hellas προσπαθούσε χρόνια, σε επικοινωνία με επαγγελματικές σχολές, να βοηθήσει πάνω στο θέμα. Οι δυνατότητές μας ήταν όμως περιορισμένες και τελικά μόνο με προσωπικές προσπάθειες των πιο πάνω επιχειρηματιών επιτεύχθηκε η απαλλαγή των καυσίμων τους από τον ΕΦΚ.
Δεν είναι απλή η διαδικασία εφαρμογής του νέου ευεργετικού αυτού μέτρου, αλλά τουλάχιστον υπάρχει πια το νομικό πλαίσιο.
Σχετικό:
https://lawnet.gr/law-news/oroi-proypotheseis-dikaiologitika-gia-diadikasia-efodiasmou-me-apallagi-apo-ton-efk-kafsimon-aeroskafon-pou-parechoun-ypiresies-kai-enaeries-ergasies-se-tritous-enanti-amoivis/


Η συντακτική ομάδα της AOPA Hellas.


Subjects in English
You can easily translate the current newsletter by copy-pasting its address link to https://translate.google.com/
 1. Newspaper AOPA article by Tritsibidas
 2. Legal cases
 3. Extraordinary General Assembly
 4. General Assembly
 5. Megara operation hours improvement
 6. FRAPORT airports and PPRs
 7. No AVGAS in Ioannina
 8. Asphalt at Edessa strip
 9. Kalavrita new potential airstrip
 10. Tanagra ΜΤΜΑ
 11. Increased insurance premiums
 12. AWG pilots tool updated
 13. Fuel tax exemption for professional aerial works aircraft
Website
Facebook
Email
Διαβάστε την πολιτική μας κατά GDPR ή επισκέψου το site μας www.aopa.gr
Please read our GDPR statement or visit our site www.aopa.gr

Email Disclaimer
This e-mail including any files transmitted with it, is private and confidential. If you are not the intended recipient, you should not copy it, re-transmit it, use it or disclose its contents, but should return it to the sender immediately and delete the copy from your system. A.O.P.A (Aircraft Owners and Pilots Association Hellas) is not responsible for, nor endorses, any opinion, recommendation, conclusion, solicitation, offer or agreement or any information contained in this communication. A.O.P.A cannot accept any responsibility for the accuracy or completeness of this message as it has been transmitted over a public network. If you suspect that the message may have been intercepted or amended, please call the sender.

Αυτό το e-mail, συμπεριλαμβανομένων όλων των συνημμένων αρχείων που μεταδίδονται μαζί του, είναι ιδιωτικό και εμπιστευτικό. Αν δεν είστε ο παραλήπτης, δεν θα πρέπει να το αντιγράψετε, να το μεταδώσετε, να το χρησιμοποιήσετε ή να αποκαλύψετε τα περιεχόμενά του, αλλά να το επιστρέψετε στον αποστολέα αμέσως και να διαγράψετε το αντίγραφο από το σύστημά σας. Η A.O.P.A (Aircraft Owners and Pilots Association Hellas) δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε γνώμη, σύσταση, συμπέρασμα, προσέλκυση, προσφορά ή συμφωνία ή οποιαδήποτε πληροφορία περιέχεται στην παρούσα ανακοίνωση. Η A.O.P.A δεν μπορεί να δεχτεί καμία ευθύνη για την ακρίβεια ή την πληρότητα αυτού του μηνύματος, καθώς έχει μεταδοθεί μέσω δημόσιου δικτύου. Εάν υποψιάζεστε ότι το μήνυμα αυτό ενδέχεται να έχει παρακαμφθεί ή τροποποιηθεί, παρακαλούμε καλέστε τον αποστολέα.
Copyright © 2020 AOPA Hellas, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp