Copy
Nieuwsbrief van Lukassen EMC Coaching & Advies
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar?

Oktober 2016

"Hoe klinkt jouw L.I.E.D.?"


Waar ik het in de vorige nieuwsbrief had over "Soms komen dromen uit" kan ik je vertellen dat er weer een nieuwe droom uitkomt. Na het lied L.I.E.D. dat op cd is uitgebracht, is er nu ook een video in de maak die het lied op een bijzondere manier aanvult. Blij met deze ontwikkeling! 
Ik heb de eerste opzet van de video al gezien en het is echt heel mooi geworden!
De video zal gepresenteerd worden tijdens de start van de Week van L.I.E.D.
op 29 oktober a.s. (zie hierna). Ben je erbij?

Nalatenschapscoaching & Nalatenschapsmediation

Aandacht voor het thema Nalaten & Doorgeven, dáár ligt mijn focus als Nalatenschapscoach/ - mediator.

Soms kom je er als erfgenamen niet uit en kan het zeer welkom zijn als er iemand meekijkt met aandacht voor de juridische én persoonlijke aspecten rondom de erfenis van vader, moeder of van een ander familielid.

Helaas komt het regelmatig voor dat erfgenamen voor verrassingen komen te staan: er is niets geregeld en/of er is nooit met hen over gesproken.

Tip: Laat je informeren en regel nú al wat mogelijk is en vooral: maak het bespreekbaar met je kinderen / je toekomstige erfgenamen!

"De stenen die je op je pad laat liggen,
daar zullen je kinderen over struikelen."

Juridisch nieuws 

Op 1 september 2016 is de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden in werking getreden.
Soms moet je na het overlijden van iemand meteen actie ondernemen. Voorheen werd dan al snel aangenomen dat je de erfenis zuiver had aanvaard, met alle gevolgen van dien... Door deze nieuwe wet word je als erfgenaam beter beschermd.

Laat je altijd goed voorlichten over wat je wel of niet mag doen als erfgenaam. Niemand wil met zijn eigen geld opdraaien voor de (onbekende) schulden van een ander, toch?

L.I.E.D & Nalaten
Hoe was het ook alweer? L.I.E.D. als onderdeel van Nalaten? 
Waar het thema Nalaten vaak geassocieerd wordt met overlijden en afscheid nemen en daardoor beladen kan aanvoelen, heb ik een tegenhanger gevonden in het thema L.I.E.D.
L.I.E.D. gaat namelijk over het Leven, over je Inspiraties en Ervaringen en wat je daarvan wilt Doorgeven als een persoonlijke nalatenschap...
L.I.E.D. gaat over jou!
L.I.E.D & Muziek
Ik houd enorm van muziek en zingen, jij ook?
Soms gewoon heerlijk genieten van een mooi lied (vaak in de auto) maar op andere momenten kan ik me ook laten meevoeren naar een andere tijd, naar herinneringen van toen...
Zo is er een lied dat me herinnert aan een bruiloft lang geleden, begin december 1990. Het gebeurde niet vaak maar mijn vader en ik hadden ons gewaagd aan een simpele foxtrot op de dansvloer. We hadden veel lol want de danspasjes gingen niet helemaal perfect.

Ik weet nog precies op welk lied we dansten. Niet omdat het lied zo mooi was, maar omdat dat moment voor altijd een plaats heeft gekregen in mijn hoofd en in mijn hart. Wat ik namelijk tijdens het dansen nog niet wist, was dat dit een van de laatste waardevolle momenten met mijn vader bleek te zijn: 11 dagen na deze dans is mijn vader plotseling overleden.
Het lied herinnert me aan dat vrolijke moment samen maar de klanken van het lied hebben sindsdien een andere toon gekregen...

Dít kan een lied met je doen: het is méér dan een combinatie van teksten en een melodie. Het is een manier om mooie momenten te koesteren, om het weer even te voelen. Mijn voorbeeld is heel persoonlijk en kwetsbaar maar jij kent vast ook wel een lied dat je herinnert aan die ene persoon, aan een bepaalde plaats, aan die bijzondere gebeurtenis, je eerste kus, dans of ...
 
Aan welk lied heb jij een bijzondere herinnering?
 
Maak een start met je eigen L.I.E.D.
Bijzonder hoe een lied tot stand komt. Woorden die zinnen vormen en leiden tot coupletten en een refrein om het vervolgens te omlijsten met een mooie bijpassende melodie. En dan ontstaat er een lied, een lied dat er nog niet eerder was. Zo is het ook gegaan met het lied L.I.E.D., een bijzonder proces. Beluister hier een fragment van het lied L.I.E.D.: fragment lied

Heb je er weleens over nagedacht om je eigen L.I.E.D. vorm te geven? Niet om een echt lied te schrijven maar om meer inzicht te krijgen in je 'persoonlijke nalatenschap'? Bijzonder om dan gebruik te maken van de facetten die een rol spelen bij een echt lied: 
"Hoe klinkt het refrein van mijn L.I.E.D.?" (Welke rode draad loopt er door mijn leven?)
"Hoe luiden de coupletten tot nu toe?" (Hoe kijk ik terug op de fasen in mijn leven?) 
"Wat is de eerste klank van mijn nieuwe couplet?" (Hoe sta ik nu in het leven?)
"Welk L.I.E.D. laat ik na?" (Hoe wil ik herinnerd worden?)

Waardevol om op deze manier terug te blikken én vooruit te kijken. Aan het verleden (de coupletten die al gemaakt zijn) kun je niets veranderen, maar de manier waarop je terugblikt en vooruitkijkt (je nieuwe coupletten) is een keuze die alleen jij kunt maken!
Week van  L.I.E.D. voor jou!

Op zaterdag 29 oktober start de Week van L.I.E.D. op een bijzondere locatie in de binnenstad van Dordrecht. [ website De Luthiers ]

Na de presentatie van de video L.I.E.D. gaan we aan de slag met de workshop
'Maak je eigen genogram!' Een familiestamboom (genogram) geeft je veel waardevolle inzichten in jouw eigen unieke L.I.E.D.:

"Wat heb ik allemaal meegekregen, en van wie?"
"Wat houd ik vast en geef ik door?"
"Wat laat ik los en geef ik niet (of anders...) door?"

Na deze start kun je tijdens een aantal coachingsgesprekken focussen op die ervaringen en overtuigingen die je vast wilt houden maar vooral ook op wat je los wilt laten. 
Dat loslaten is niet altijd gemakkelijk maar zó waardevol en verrijkend. Gun jezelf deze stap en geef op een andere, op jouw manier door...
 

Het coachingstraject wordt afgesloten met het presenteren van je L.I.E.D. op een manier die bij jou past en waar je trots op mag zijn!

Hoe klinkt jóuw L.I.E.D.?

Ieder mens is uniek, ieder lied is uniek en... ook jouw L.I.E.D. is uniek!
Voeg elementen toe aan je refrein en sta open voor de nieuwe coupletten die nog gaan komen. Laat je inspireren!

Gun jezelf meer inzicht in je eigen L.I.E.D. als een persoonlijke nalatenschap:
een waardevol geschenk voor jezelf én een waardevolle herinnering om na te laten.

Ik hoop je tijdens de Week van L.I.E.D. te ontmoeten, voor het eerst of opnieuw!
Meld je hier aan vóór 12 oktober a.s.

Tot ziens!
 
Hartelijke groet,

Trijnie Lukassen-Beije

Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Website
Website
Email
Email
Like Hoe klinkt jouw L.I.E.D.? on Facebook
Copyright © 2016 Lukassen EMC Nalatenschapscoaching, Alle rechten voorbehouden. Schrijf je uit voor de nieuwsmailWijzig je gegevensVertel het een vriend

Email Marketing Powered by Mailchimp