Copy
Kruidenberichten; open dag, kruidenwandelingen, kruidencursussen, de plant is meer dan alleen de inhoudsstoffen, Brandnetel; de gehate Pracht
View this email in your browser

Praktijk voor natuurgeneeskunde

Beste Hanneke *|LNAME|*
 
De lente is echt begonnen. Ook al werkt het weer nog niet altijd mee, de Kruidentuin laat toch echt zien dat het lente is. Iedere dag zijn er weer veranderingen en worden er meer planten 'wakker'. Prachtig, maar ook zeker heerlijk om alles zo weer te zien groeien en ontwikkelen. Maar ook weer tijd voor een nieuwsbrief:
- Open dag
- Kruidenwandelingen met workshop
- Kruidencursus IVN
- Kruidencursus Kruidenrijk
- Blog; een plant is meer dan alleen inhoudsstoffen
- Blog; luisteren naar je lichaam
- Uitgelicht: de Brandnetel; de gehate Pracht

Kruid of zo; grootste open tuindag op zondag 10 juli
Al een aantal standhouders zijn bekend, maar nog niet allemaal. 
De Kruidentuin zal hier zeker centraal staan, maar ook zal er van alles te zien en te beleven zijn op het gebied van natuurlijke gezondheid, natuur en tuin. Met natuurlijk ook weer heerlijk kruidenthee en andere lekkers om te proeven. Koffie, thee, kruidenwater en gezonde lekkernijen zijn vanzelfsprekend weer gratis te verkrijgen.
Meer informatie volgt later nog, maar noteer de datum alvast in de agenda.
Iedereen is welkom!

Kruidenwandeling met workshop
De wandelingen vinden plaats in het natuurgebied Moergestels Broek gelegen pal tegenover de locatie van Kruid of zo en/of in de Kruidentuin van Kruid of zo zelf. Hierbij geef ik uitleg over de geneeskrachtige werking van de planten, maar ook welke planten lekker zijn om te eten als groente.
De wandelingen vinden plaats op zaterdagmiddag en na afloop is er nog gelegenheid om de Kruidentuin te bekijken.
 
Data (afhankelijk van het weer)
  • 30 april; als workshop gaan we zelf kruidenboter maken met kruiden uit de Kruidentuin van Kruid of zo. Natuurlijk gaan we hier ook zelf van proeven.
    Deze wandeling vindt plaats in de Kruidentuin van Kruid of zo. Het is nog mogelijk om in te schrijven!
  • 14 mei; deze dag gaan we een heerlijke salade maken met wederom de planten uit de tuin. Ik leg uit welke wilde planten uitstekend in een salade kunnen of op een ander manier als groente kunnen worden gebruikt.
  • 28 mei; deze middag is iedereen vrij om binnen te lopen en de Kruidentuin te bewonderen en te ervaren. Een middag om de Kruidentuin helemaal te kunnen beleven op je eigen manier. Er zullen geen rondleidingen worden gegeven, maar ik zal wel in de tuin aan het werk zijn.
    Deze middag is gratis, voor de koffie/thee vraag ik een kleine bijdrage.
  • 18 juni (was eerst 11 juni); barbecue tijd! En we gaan dan ook na het wandelen heerlijke kruidensausjes maken.
Mogelijk volgen er nog meer data met nog meer leuke workshops.
 
Tijd; 13.00-15.30 uur

Kosten: € 15,00 inclusief koffie/thee en wat lekkers er bij.
 
Inschrijven: info@kruidofzo.nl of 06-27293029. Het aantal plaatsen is beperkt, denk er dus aan om op tijd in te schrijven!

Kruidencursus IVN
Net als vorig jaar staat er ook dit jaar weer een kruidencursus van het IVN op de planning die ook weer zal plaatsvinden bij Kruid of zo in Moergestel en zal worden gegeven door Hanneke de Brouwer. Deze cursus start op dinsdagavond 24 mei en zal in totaal 7 avonden zijn (één terugkom avond in september).
Meer info: http://www.ivnoisterwijk.nl/index.php/kruidencursus
Er zijn nog enkele plaatsen vrij! Wil je nog mee doen, schrijf dan snel in.

Kruidencursus Kruidenrijk
De voorjaarscursussen bij het Kruidenrijk in Haaren zijn al weer van start gegaan en zaten dit jaar helemaal. In september starten de najaarscursussen weer. Schijf tijdig in om er zeker van te zijn dat je deel kunt nemen.
http://www.kruidenrijk.nl/index.php 
 
Blog; een plant is meer dan alleen de inhoudsstoffen
Dankzij mijn opleiding en werk als docent Kruidengeneeskunde en natuurgeneeskundig therapeut (met als specialisme de kruidengeneeskunde) heb ik veel kennis en ervaring op het gebied van planten en gezondheid. De plant heeft hele grote gezondheidsvoordelen, deels bepaald door de inhoudsstof, ofwel de werkzame stoffen.
 
De inhoudsstoffen hebben allemaal een werking op een bepaald gebied, zoals reinigend, ontstekingsremmend, antibacterieel, -viraal, -schimmel, kalmerend, stimulerend, slijmoplossend, vochtafdrijvend, weefselherstellend, spijsverteringsbevorderend, cholesterolverlagend.
Inhoudsstoffen die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn bv saponinen, tannines, glycosiden, salicylzuur, slijmstoffen, etherische olie, bitterstoffen, maar natuurlijk ook vitamines en mineralen.
 
Het mooie van de plant is dat er meerdere van deze inhoudsstoffen in de juiste verhoudingen hierin aanwezig zijn. De verschillende inhoudsstoffen vullen elkaar aan, ondersteunen, versterken of verzwakken elkaars werking indien dit nodig is. Dit maakt de plant tot een mooi werkend systeem dat op de juiste manier zijn werk kan doen in ons lichaam. De plantstoffen worden ook herkend door het lichaam. Het lichaam kan ze verwerken.

De farmacie heeft deze inhoudsstoffen ook al lang geleden ontdekt, maar heeft deze geïsoleerd en daar een medicijn van gemaakt. Hierdoor valt de samenwerking van de inhoudsstoffen weg. Dat is jammer. Bovendien worden veel van deze stoffen synthetisch nagemaakt.
 
De inhoudsstoffen zijn het fysieke stuk van de plant. Buiten de inhoudsstoffen heeft een plant nog meer kwaliteiten. Om deze echt goed te begrijpen, is kennis en ervaring op dit plantengebied erg belangrijk. En dus niet alleen de theorie, maar ook de praktijk. Het echt leren kennen van de plant en wat deze te bieden heeft. Het kunnen ‘lezen’ van de plant en kunnen zien en voelen wat deze voor ons kan betekenen. Dat is het echte werk met kruiden.
 
De plant heeft hele specifieke kenmerken. Dit is bv ook kleur, vorm, geur, wijze van groeien, groeiplaats. Dit geldt niet alleen voor de bovengrondse delen, maar ook voor het ondergrondse deel. Deze kenmerken vertellen ook veel over de werking van het kruid. Dit heet de signatuurleer. Hierover vind je op mijn website meer uitleg….
Voor veel aandoeningen zijn bovendien meerdere kruiden geschikt. Hoe komt het dat sommige kruiden bij de één wel goed werken en bij de ander niet? Dat komt omdat een kruid meer is dan alleen inhoudsstoffen. Een plant is een energetisch wezen dat ook op onze psyche , emotie en mentale stuk inwerkt. Zo hebben ze een energetische werking. Het kruid moet dus ook op dat gebied bij iemand passen. Een plant heeft een typologie die je ook goed moet leren kennen. Maar dit maakt het werken met kruiden juist zo interessant en mooi. En oneindig. En dat is de kracht van natuurgeneeskunde.
 
Wanneer een bepaalde plant het erg goed doet in de omgeving van iemand of daar spontaan gaat groeien, dan wil die plant daarmee aangeven dat die persoon die plant nodig heeft.

De plant heeft ons dus veel te ‘vertellen’. Welkom in de bijzondere wereld van de planten.
 
Nieuwsgierig geworden? Kom dan een keer mee wandelen met één van mijn Kruidenwandelingen of volg een keer een kruidencursus via het Kruidenrijk of het IVN.
Kijk op mijn website voor meer informatie.
 
Blog; luisteren naar je lichaam
In de huidige maatschappij leven we vooral vanuit ons hoofd, vanuit ons denken. Hierbij vergeten we te luisteren naar de signalen die ons lichaam geeft en die belangrijk zijn. Deze signalen geven aan dat je lichaam (en geest) zorg nodig heeft. De signalen geven aan dat je uit balans bent. Dat het even allemaal fysiek niet zo lekker loopt.

Je lichaam vertelt eigenlijk dat je rust moet nemen, op je voeding moet letten en aandacht aan jezelf moet geven.

Eerst geeft je lichaam kleine signalen af, maar als je deze negeert dan worden de signalen ernstiger en kunnen er (chronische) ziektes ontstaan.

De kleine signalen kunnen zijn; vermoeidheid, verandering van vorm, kleur en geur van de ontlasting, meer transpireren met een andere geur, sterker ruikende urine, onaangenaam ruikende adem, onrust, krampen, spierpijn, slijmvorming, hoesten, niezen, huiduitslag, ontstekingen, verkoudheid, hoofdpijn.

In eerste instantie is het lichaam nog in staat om de afvalstoffen goed af te voeren, maar wanneer je de signalen negeert en je lichaam blijft belasten met een verkeerde levensstijl en voeding kunnen er ernstiger signalen optreden. De klachten worden ernstiger zoals griep, longontsteking, steenvorming, eczeem, vocht vasthouden, jicht, reumatische klachten. Afvalstoffen gaan zich ophopen op plaatsen in het lichaam waar ze niet thuis horen en gaan dan voor klachten zorgen. Organen worden zwaarder belast. Het is belangrijk om dan te zorgen dat je die afvalstoffen kwijt raakt, maar zeker ook om de organen te ondersteunen.

Door tijdig de beginsignalen serieus te nemen, kun je ernstigere klachten en eventueel een chronisch probleem vaak voorkomen. Meestal is het al voldoende om op tijd rust en ontspanning te nemen en jezelf niet steeds voorbij te lopen. Ook gezonde voeding draagt bij aan een gezond lichaam. Verkeerde voeding is een belasting voor ons lichaam. Het kan nodig zijn om aan te vullen met vitaminen en mineralen, naast een gezond voedingspatroon. Maar deze moeten dan wel op natuurlijke basis zijn, omdat ze anders juist weer een belasting voor het lichaam zijn en geen toegevoegde waarde hebben.

Voldoende water of kruidenthee drinken kan al heel veel goed doen. Het helpt de afvalstoffen afvoeren en laat alles in het lichaam beter stromen. Voor een goede darmfunctie is het ook belangrijk om voldoende water te drinken.
Verder kan het goed zijn om te gaan bewegen. Dat kan echt sporten zijn, maar ook wandelen in de buitenlucht.

Kruiden kunnen ondersteunen als er klachten ontstaan en er een disbalans is. Maar het is altijd belangrijk om goed te blijven kijken waar de oorzaken van de klachten liggen en daar aan te werken.

Het blijft dus belangrijk om goed te blijven luisteren naar je lichaam en te blijven voelen. Zo kun je ernstige klachten voor blijven en voorkomen dat kwaad alleen maar erger wordt.

Meer blogs lezen; http://kruidofzo.nl/index.php/nieuws/blog 

Uitgelicht; Brandnetel, de gehate Pracht
De Brandnetel zal zeker niet meteen bij iedereen positieve gevoelens oproepen. Het is een plant die de meesten niet in hun tuin of zelfs in de omgeving van hun tuin willen. En dat terwijl de Brandnetel ons zoveel te bieden heeft. Onder meer omdat het voor een aantal vlindersoorten een belangrijke waardplant is. Ook groeit de Brandnetel graag op vervuilde grond. De plant verdwijnt uiteindelijk, hij maakt de bodem klaar voor andere planten. Dankzij zijn enorme en prachtige wortelstelsel is de Brandnetel zeer moeilijk uit te roeien. Ook het bestrijden met gif is onmogelijk. De Brandnetel zal alleen maar harder zijn best doen om de vervuiling door het gif weg te krijgen, na even van slag te zijn geweest. De plant herstelt snel van de gifaanval.
 
Voor ons mensen kan de Brandnetel nog veel meer voordelen hebben. De Brandnetel bevat veel vitamine en mineralen en kan zo op een natuurlijke manier tekorten in ons lichaam aanvullen en ons zo weer versterken. De combinatie vitamine C en de mineralen Calcium en IJzer helpen bij de bloedopbouw.  De inhoudsstoffen Silicium en Xanthophil helpen bij herstel van bv huidaandoeningen. Er zitten ook saponinen in de plant, die helpen bij het reinigen van ons lichaam. Zo bieden ze ondersteuning bij vervuilingsklachten die ontstekingen en (jeukende) huidklachten kunnen veroorzaken.
Brandnetel is een prikkelende plant met een prikkelend effect. De onuitroeibaarheid geeft een grote weerstand aan. Brandnetel past met zijn brandharen bij vurige mensen, met vaak een kort lontje die zich makkelijk in een netelige positie begeven. Maar ook past het goed bij de opgebrande mens, die te weinig energie heeft.
De mogelijkheden met de Brandnetel op het gebied van gezondheid zijn zeer divers en groot.
Ook als groente is de Brandnetel heel goed te eten, in bv soep, een hartige taart, een stamppot of gewokt. En natuurlijk is de Brandnetel ook als thee te drinken.
 
Brandnetel in de geschiedenis
De Brandnetel is al zeer lang bekend als voedingsgewas en geneeskruid. Brandnetels werden in de klassieke kruidengeneeskunde op waarde geschat. Theophrastus (ca. 372- ca. 305 v. Chr.) raadde aan om de bladeren van de Brandnetel te eten bij bepaalde aandoeningen. Dioscorides schreef de Brandnetel voor tegen allerlei ongemakken, zoals kankerachtige verzweringen, verrekkingen, hondenbeten etc. Plinius de Oudere, schrijft hetzelfde over de Brandnetel. Brandnetelzaad werd veel gebruikt in middelen tegen vergiftiging door Dollekervel en Bilzekruid, schimmels en kwikzilver. Romeinse soldaten wreven als ze het koud hadden hun lichaam in met Brandnetels. De in de Brandnetels aanwezige inhoudsstof histamine, zet de bloedvaten open.
Verder werd het kruid algemeen gebruikt bij verkoudheid, gezwellen en zweren. Brandnetelwortels bij jicht en andere gewrichtsaandoeningen. Hildegard von Bingen had een hoge dunk van de Brandnetel: gekookte jonge, verse Brandnetels zijn een nuttig maal voor de mens, omdat ze de maag reinigen en een teveel aan slijm verwijderen. Dodoens schreef de Brandnetel bij tal van kwalen voor, bijvoorbeeld bij een moeilijke stoelgang, uitblijvende menstruatie, zwellingen aan de huig, de beet van dolle honden, kankerachtige zweren etc.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er chlorofyl uit de planten gewonnen om geneesmiddelen van te maken, andere grondstoffen waren immers schaars.
 
Kortom een zeer waardevolle plant en zeker de moeite waard om te koesteren.
 
 
Je bent vrij om deze nieuwsbrief door te sturen, naar familie, vrienden, bekenden of mogelijk andere geïnteresseerden.
                              
Kruid of zo
Hanneke de Brouwer
Oirschotseweg 69
5066 CH Moergestel
 
06-27293029

info@kruidofzo.nl 
www.kruidofzo.nl 
Aangesloten bij: 
NOAG
Natuurlijk Moerestel
Kruid of zo
Kruid of zo
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Email
Email
Share
Tweet
Share
Forward
Copyright © 2016 Kruid of zo, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp