Copy
Zomerafsluiting en meer
View this email in your browser

Praktijk voor natuurgeneeskunde

Zomerafsluiting en meer
Zomerafsluiting;
kruidenwandeling + workshop groene smoothie.

In de vorige nieuwsbrief is deze zomerafsluiting al onder de aandacht gebracht. Er zat echter wel een foutje in de aanmeldingslink. Mijn excuses hiervoor. Deze is nu aangepast.

Deze zomerafsluiting gaat zeker door! Er zijn nog wel plaatsen over, dus aanmelden kan nog. Wacht niet te lang; vol=vol!

Ook al is de zomer nog in volle gang, we hebben toch een mooie afsluiter van de zomerperiode in petto, namelijk een kruidenwandeling gecombineerd met een workshop.

Op zaterdagmiddag 12 september gaan we een kruidenwandeling houden met als thema 'het eetbare onkruid'. De kruidenwandeling wordt afgesloten met een workshop 'groene smoothie maken'. Hierbij leer je welke ingrediënten er allemaal in een groene smoothie kunnen en vooral ook welke planten hiervoor geschikt zijn. Deze planten groeien gewoon in de tuin en in de natuur en zijn onze gewone Nederlandse superfoods. Natuurlijk gaan we proeven van de gemaakte smoothie. 

Als introductie voor dit nieuwe concept hanteren we de prijs van de kruidenwandeling. Je krijgt dus een kruidenwandeling + workshop voor de prijs van een kruidenwandeling.
Inschrijven is wel noodzakelijk. Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf je snel in! 
Datum: zaterdag 12 september van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Inschrijven: info@kruidofzo.nl of 06-27293029.
Kosten: € 12,50 inclusief koffie/thee en wat lekkers er bij.

Komend voorjaar gaan we meer van zulke kruidenwandelingen + workshops verzorgen, met steeds een ander thema. Meer informatie volgt daar nog over.


Vergoeding verzekering. 
Eind juli heb ik wederom een diploma Medische Basiskennis in ontvangst mogen nemen. Dit diploma is CPION geaccrediteerd en voldoet aan de PLATO normen. Dat wil zeggen dat ik voldoe aan de laatste eisen van de zorgverzekeraars en ook vanaf 2017 nog vergoed zal worden. Bovendien heeft het behalen van dit diploma het positieve gevolg dat ook Menzis mijn consulten voortaan vergoed. Goed nieuws dus!
Momenteel start ik ook met de opleiding Psychosociale Basiskennis, om voorruit te lopen op de eisen die in de toekomst wellicht nog gesteld gaan worden.


Kruidencursussen
Het is ook weer mogelijk om in te schrijven voor de kruidencursussen van het Kruidenrijk in Haaren, die op maandagochtend door mij verzocht zullen worden. Deze cursussen starten op 21 en 23 september en zijn in totaal 6 dagdelen.
Hier vind je meer informatie: http://kruidenrijk.nl/najaarscursus.php 


Blog; het nut van maagzuur
Maagzuur komt meestal op een negatieve manier onder de aandacht. Bij veel mensen veroorzaakt het overlast. Last van maagzuur kan vervelende problemen geven. Maar de oorzaak zit juist vaak niet in een te zuur maagzuur, maar een teveel maagzuur op de verkeerde plaats.
 
De maag heeft meerdere functies; een tijdelijke opslag van voedsel, het kneden van voedsel, de productie van maagsap voor de vertering van voedsel en het doden van pathogene bacteriën en het doorgeven van de juiste samenstelling van de maaginhoud/voedselbrij naar de dunne darm.
 
Het maagzuur in de maag is van groot belang. Het maagzuur zorgt dat ongewenste stoffen, zoals ziekteverwekkende bacteriën vernietigd worden, zodat ze verder in de spijsvertering geen problemen meer geven.
 
Ook is het maagzuur van groot belang bij de spijsvertering. Voor de eiwitvertering moet de zuurtegraad van de maag namelijk erg zuur zijn. Dit is nodig om voldoende pepsine aan te maken. Als het maagzuur niet zuur genoeg is, dan is de eiwitvertering in de maag onvoldoende en zal dit problemen geven met een goede eiwitvertering in de rest van de spijsvertering. Dit is dus ook nadelig voor een goede omzetting naar aminozuren.
Suikers in de voeding zorgen dat het maagzuur meer alkalisch wordt, dus minder zuur. Het samen eten van eiwitten en suikers kan dan ook voor een slechtere vertering van de eiwitten zorgen.
 
Een goede vertering van mineralen is ook afhankelijk van een voldoende zuur milieu in de maag. Bij een niet goede vertering hiervan zullen de mineralen niet voldoende worden opgenomen en via de spijsvertering uit het lichaam verdwijnen of ze zetten zich elders in het lichaam af (plaque). Zo kan er bijvoorbeeld een ijzer- of calciumtekort ontstaan. Extra mineralen geven heeft dan geen zin. Ze worden niet of onvoldoende opgenomen. Mineralen zijn ook van belang bij de aanmaak van aminozuren.
 
In de maag zit de intrinsic factor. Bij een te weinig zuur milieu in de maag, zal deze factor verdwijnen. Een goede omzetting/opname van vitamine B12 in de dunne darm is afhankelijk van de aanwezigheid van de intrinsic factor. Bij afwezigheid van de intrinsic factor heb je een chronisch probleem, namelijk een vitamine B12 tekort met bijkomende gevolgen en klachten. Bij een te weinig maagzuur kan dus een vitamine B12 tekort ontstaan.
Ook het gebruik van maagzuurremmers kunnen dus een vitamine B12 tekort veroorzaken. Maagverkleiningen en maag ‘by pass’ ingrepen kunnen ook een vitamine B12 tekort teweegbrengen.
 
Een goede werking van de maagklep bij de slokdarm is ook afhankelijk van een voldoende zuur milieu van de maag. De Helico bacter is in de maag wel prima, maar niet in de slokdarm. Wanneer maagzuur regelmatig terugkomt in de slokdarm (reflux) kan de Helico bacter ook meekomen en hier voor zweervorming zorgen.
 
Ook problemen met de pancreas (alvleesklier) kunnen ontstaan door een maagzuurtekort.
 
Zoals hierboven al beschreven kunnen maagoperaties en maagzuurremmers de belangrijke functies van het maagzuur erg nadelig beïnvloeden of volledig afremmen. Brandend maagzuur in de slokdarm kan dan juist ontstaan door een niet goed functionerende maagklep door een onvoldoende zuur milieu in de maag. Het is dan niet dat iemand last heeft van een te zuur maagzuur, maar maagzuur dat niet op de juiste plek aanwezig is. Maagzuurremmers hebben dan juist een verkeerd effect.
Ook het gebruik van zuiveringszout (natriumbicarbonaat) kan een ongunstig effect hebben op de zuurgraad van de maag.
 
Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieve middelen om de maagfuncties te herstellen en maagklachten te verhelpen en zo de spijsvertering in het vroegste stadium al te ondersteunen.

Hartelijk groet en tot ziens,
Hanneke de Brouwer

Je bent vrij om deze nieuwsbrief door te sturen, naar familie, vrienden, bekenden of mogelijk andere geïnteresseerden.
                              
Kruid of zo
Hanneke de Brouwer
Oirschotseweg 69
5066 CH Moergestel
 
06-27293029

info@kruidofzo.nl 
www.kruidofzo.nl 
Aangesloten bij: 
NOAG
Natuurlijk Moerestel
Kruid of zo
Hanneke de Brouwer
Oirschotseweg 69
5066 CH Moergestel
 
06-27293029

info@kruidofzo.nl 
www.kruidofzo.nl 
Aangesloten bij: 
NOAG
Natuurlijk Moerestel
Kruid of zo
Kruid of zo
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Email
Email
Share
Tweet
Share
Forward
Copyright © 2015 Kruid of zo, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp