Copy
Bijzonderheden van december
View this email in your browser

Natuurlijk gezond

Beste <<Naam>> *|HTML:LNAME|*,

Een frisse start. En dan bedoel ik niet alleen het winterweer. De start van een nieuw jaar geeft je de kans om bewust terug te kijken naar het oude jaar, naar wat er achter je ligt. En om dat dan even te koesteren als het er om vraagt. Of juist er even op mopperen. En om het vervolgens los te kunnen laten. Loslaten van wat je niet meer nodig hebt, van wat je last bezorgd, energie kost. Zodat je weer fris aan een nieuw jaar kunt beginnen. Zonder ballast. Met nieuwe kansen en uitdagingen. Maar wel met verworven wijsheid.
Welkom in dit nieuwe jaar!
Overzicht 2016
Afgelopen jaar zijn er veel nieuwe producten en behandelmethodes langsgekomen. Ook is er weer wat veranderd in de Kruidentuin. Ik laat het nog even de revue passeren:
•    Verschillende nieuwe bloesemremedies; ook dit jaar is het assortiment weer uitgebreid met bijzondere en waardevolle remedies. Lees meer….
•    Tinctuur complexen; standaard heb ik een aantal tinctuurcomplexen op voorraad staan, bv de relaxdruppels. Lees meer…
Tinctuur simplexen; met name de Bambusa (Bamboe tinctuur) is een belangrijke nieuwkomer. Lees meer….
•    Uitbreiding meet- en testmogelijkheden; door de aanschaf van een groot aantal nieuwe professionele testdozen, is er een belangrijke uitbreiding gekomen van de mogelijkheden om te meten en te testen. Of beter gezegd; een verdieping. Lees meer…
•    Meridiaan complexen; De testbuisjes van de Meridiaan complexen/resonantie therapie van Energetica Natura zijn afgelopen jaar ook aangeschaft. Na een interessant seminar hierover te hebben gevolgd, kan ik ze dan nu ook in de praktijk inzetten. 
Als monotherapie in te zetten bij meridiaan blokkades, maar ook juist heel mooi als ondersteuning van andere middelen en therapieën.
•    SPA Life Detoxificatie apparaat; Kruid of zo beschikt over een SPA Life Detoxificatie apparaat. Hiermee is het mogelijk om tijdens een consult een detox behandeling te ondergaan, wanneer uit de Lecher-antenne meting blijkt dat er een overbelasting is met afvalstoffen. Lees meer…
•    Young Living essentiële oliën, lees meer…
•    Reico voedingssupplementen; Sinds 2016 ben ik ook partner van Reico. Reico heeft een aantal fantastische voedingssupplementen, voedingsproducten verzorgingsproducten voor mens, dier en plant/bodem.
Waarom vind ik deze producten zo fantastisch? Omdat ze 100% natuurzuiver zijn. Alle Reico producten zijn vrij van conserveringsstoffen, kleurstoffen, gen gemanipuleerde toevoegingen, lokstoffen, verborgen vetten, vulstoffen, dier- soja- en tarwemeel. De samenstelling is op basis van de unieke formule van Justin von Leiblig. Lees meer….
•    Nieuwe crèmes; de handcrème en ehbo crème; op basis van een natuurlijke basiscrème heb ik naast mijn zalven die ik al had, ook een heerlijke handen en ehbo crème voor gemaakt. Aan de basiscrème zitten specifieke kruiden toegevoegd in de vorm van tincturen en etherische olie, om zo een heerlijke verzorgende en goed opneembare crème te krijgen. Uit eigen ervaring kan ik in ieder geval zeggen dat het  heerlijke crèmes zijn.
De crèmes zijn milieuvriendelijk, vrij van gifstoffen en niet op proefdieren getest. Dankzij de basiscrème kan ik ook een crème op maat maken bij specifieke huidklachten.
•    Opleiding Keltisch Sjamanisme. Dit jaar zal ik mijn Bardengraad gaan halen en daarna de graad van Ovaten en Druïden. Voor mij een waardevolle verdieping. In mijn vorige nieuwsbrief heb ik hier meer over geschreven, lees meer...
•    Zorgverzekeraars; ook in 2017 zullen de consulten van Kruid of zo door veel zorgverzekeraars (deels) vergoed worden. Lees meer….
•    Tuin update; in oktober en november van 2016 heeft mijn moestuin een grote verandering ondergaan, zodat we zelf meer oogst hebben en praktischer kunnen werken. Resultaat; een grote fruitkooi en moestuinbakken. Lees meer…
Vanzelfsprekend zijn de vertrouwde kruidenzalven, -theemengsels, -oliën, verfrissende sprays etc ook nog steeds verkrijgbaar.

Uitgelicht: de Maretak
Iedereen kent de Maretak wel als de Mistletoe van de kerst. De takjes waaronder je mag kussen.
De Maretak is heel speciaal. Deze groeit als een halfparasiet op een gastheer, meestal een boom met zachthout. Op een Eik komt deze zelden voor, maar wordt dan wel beschouwd als heilig. Voor de Druïden is niets heiliger dan een Maretak op een Eik. Volgens de legendes brengt de Maretak ook geluk en liefde. Het is wel belangrijk dat je de Maretak die je in huis gehaald hebt niet weggooit voordat je een nieuwe hebt. En de helft er van dan in de kachel verbranden. Anders gooi je het geluk weg.

De Latijnse naam is Viscus album. Viscus betekent lijm en de plant wordt ook wel vogellijm genoemd. De besjes zijn erg kleverig en als vogels deze proberen te eten, vegen ze vaak hun snavel af aan een boomtak. Zo wordt een nieuwe kans gecreëerd voor een nieuwe Maretak. Dit is niet zo simpel.

Groeiproces
De groei gaat erg traag. Het eerste jaar komt er als je geluk hebt een klein sprietje uit het zaadje. Na een gunstige zomer zullen er dan een jaar later 2 blaadjes uit groeien, waaruit ieder volgend jaar weer twee blaadjes groeien. Pas na het vijfde jaar kunnen er bessen aan de plant komen. Mits je een vrouwelijke en mannelijke plant hebt. Maar de Maretak kan dan ook wel 70 jaar oud worden. Ook reden om zuinig te zijn op je gastheer. 
De Maretak leeft van zijn gastheer, maar ook van de lucht en kan dus kwetsbaar zijn voor luchtvervuiling.

Inhoudsstoffen
De inhoudsstoffen die er onder andere in zitten zijn slijmstoffen, saponinen, bitterstoffen, lectines, vitamine B en C, mineralen, harsen, etherische olie.
De Maretak staat bekend om positieve effecten op de bloedsomloop, het zenuwstelsel en woekeringen. In Duitsland is onderzoek gedaan op het gebied van woekeringen. Dankzij het stimulerende effect op het immuunsysteem zijn zeker verbeteringen te krijgen. Maar een wondermiddel op dit gebied is het niet.
De Maretak is geen plant voor zelfmedicatie (al is dat in mijn visie met de meeste planten zo). Het is namelijk bij verkeerd gebruik toxisch en ook is voorzichtigheid geboden bij medicijngebruik. 
Een waardevolle plant, maar wel met beleid gebruiken dus.

Mijn eigen Maretak!
Zelf heb ik sinds enkele jaren een appelboom met Maretakken in mijn Kruidentuin. Inmiddels een prachtig exemplaar en sinds het tweede jaar nu ook bessen. De trots van de tuin! Na jaren zelf vruchteloos experimenteren met het zaaien van de kleverige zaadjes, was mijn geduld op. Maar ik wilde zo graag een boom met Maretak. Na een korte zoektocht vond ik een Maretakkenkwekerij en daar kochten we een mooi exemplaar op een Elstar appelboom. Deze kwekerij bleek bijzonder genoeg bij ons om de hoek te zitten, lees meer...
Het is dus gewoon mogelijk; een eigen Maretak om je tuin.

De legende van het kussen onder de Maretak
Ontstaan van de kus
Het gebruik van het kussen onder de Maretak gaat terug naar de Noorse mythologie. Balder, god van het licht en de lente, droomde dat hij vermoord zou worden. Hierdoor liet zijn moeder Frigg, Godin van de liefde, vruchtbaarheid, alle vier de elementen water, vuur, aarde en lucht, en alle planten en dieren een eed afleggen. Deze eed zou ervoor zorgen dat alles en iedereen Balder zouden sparen en beschermen. Maar Frigg had één plant over het hoofd gezien: de maretak. 
De grootste vijand van Balder, Loki de God van het Kwaad, kwam dit te weten. Loki maakte een pijl van een maretak en liet de blinde broer van Balder, Hodur, de pijl afschieten op zijn broer. Hierdoor komt Balder te overlijden. 

De legende vertelt dat in de duistere dagen na de dood van Balder, Frigg ontroostbaar was. De tranen die zij huilde veranderde in de witte bessen van de maretak. Door samenkomst van goden en het verdriet van Frigg, werd besloten Balder nieuw leven in te blazen. Frigg zuiverde de naam van de maretak en maakte van de maretak het symbool van de liefde. Iedereen die vanaf dat moment onder de maretak zou staan moest vrede sluiten en gekust worden.
(Bron: De Marentakkenkwekerij.nl, lees meer…)

Nieuwjaarswens
Je bent vrij om deze nieuwsbrief door te sturen, naar familie, vrienden, bekenden of mogelijk andere geïnteresseerden.
                              
Kruid of zo
Hanneke de Brouwer
Oirschotseweg 69
5066 CH Moergestel
 
06-27293029

info@kruidofzo.nl 
www.kruidofzo.nl 
Aangesloten bij: 
NOAG
Natuurlijk Moerestel
Kruid of zo
Kruid of zo
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Email
Email
Share
Tweet
Share
Forward
Copyright © 2017 Kruid of zo, All rights reserved.bijwerken van de gegevens 


unsubscribe from this list   

Email Marketing Powered by Mailchimp