Copy
Wat kun je allemaal doen met Zevenblad, de open dag en andere aardigheden.
View this email in your browser

Praktijk voor natuurgeneeskunde

Beste Hanneke *|LNAME|*

Inmiddels lijkt het al echt zomer, op wat buitjes na, en is ook de Kruidentuin helemaal wakker. Het groeit en bloeit allemaal fantastisch in de tuin. Een mooie tijd om buiten bezig te kunnen zijn.
 
Maar ondertussen gaan de andere werkzaamheden ook gewoon door, zoals de consulten, het lesgeven, de kruidenwandelingen, lezingen en de voorbereidingen voor de open dag.

Hieronder alles in een mooi overzicht: Open dag Kruid of zo
10 juli is het dan zo ver en de voorbereidingen zijn in volle gang.
Er zijn al een groot aantal standhouders bekend, maar mogelijk komen er nog meer bij.
Voorlopige deelnemers: Zowel Kruid of zo, als Yrsa energetisch tuinontwerp zullen rondleidingen geven door de Kruidentuin. Maar ook kun je zonder begeleiding van de Kruidentuin genieten en hier doorheen wandelen.
Er is dus voldoende te zien, te horen en te beleven. Verdere invulling volgt in de week voor de open dag, maar noteer zondag 10 juli vast in de agenda. Het belooft een leuke en interessante dag te worden.
 
Iedereen is welkom vanaf 12.00 uur en we sluiten de poort om 16.30 uur.
Vanzelfsprekend is de entree gratis en ook koffie/thee/kruidenwater met versnaperingen zijn gratis. 
 
Informatieavond over de Reico producten; Gezond fit voor mens en dier met natuurlijke voeding/supplementen
Georganiseerd door Paul Mertens van Reico, Ana Salve van Vitaal Dier en Hanneke de Brouwer van Kruid of zo.
 
Op maandag 4 juli om 19.30 uur (tot ongeveer 21.30 uur) organiseren we een informatieavond over Reico producten, een lijn die ik in mijn praktijk wil gaan inzetten.
 
Wil je je fitter en gezonder voelen? En heb je dieren die ook gezonder en sterker mogen worden? Ben je op zoek naar een mineralen/vitamine supplement op natuurlijk basis en dat goed opneembeer is? Kom dan langs!
 
We leggen je dan graag uit, hoe en waarom deze wereldwijd unieke voedingssupplementen werken en welke jou (en jouw huisdier) helpen fitter en gezonder te worden!
 
Deze avond is gratis toegankelijk. Wel graag vooraf aanmelden, want vol=vol. Bij grote interesse wordt er eventueel een extra avond ingepland.

Locatie:
Kruid of zo
Oirschotseweg 69,Moergestel
 
Graag aanmelden via Hanneke de Brouwer (Kruid of zo) 06-27293029 – info@kruidofzo.nl   
Of Ana Salve (Vitaal Dier): 0624883890 – info@vitaaldier.nl

 
Wat staat er nog meer op het programma?
Kruidenwandelingen
Graag geef ik nog een aantal rondleidingen door de Kruidentuin met daarbij een workshop. De data hiervoor zijn:
Zaterdag 18 juni om 13.00 uur. Workshop; barbecuetijd en we gaan lekkere kruidensausjes bereiden.
Zaterdag 25 juni om 13.00 uur. Workshop; zelf deodorant maken.
Kosten; € 12,50 p/p. Graag van te voren aanmelden; info@kruidofzo.nl of 06-27293029.
Open tuinmiddag
Aangezien door de verwachte weersomstandigheden de eerder geplande open tuinmiddag niet door ging, heb ik nog een open tuinmiddag ingepland:
Zaterdag 16 juli van 13.00-16.00 uur.
Tijdens deze middag zullen geen rondleidingen gegeven worden door de Kruidentuin, iedereen is vrij om door de Kruidentuin te wandelen en deze op eigen wijze te ervaren. Zelf zal ik in de tuin aan het werk zijn.
Een kopje koffie/thee/kruidenwater met koek staat voor je klaar. De toegang is gratis, ik vraag enkel een kleine, vrijwillige bijdrage voor de koffie/thee/kruidenwater.
 
Blog
De helende kracht van de natuur
Langzaamaan is de kruidentuin weer tot leven gekomen. Planten zijn ontwaakt uit hun winterslaap en alles is gaan groeien en bloeien. Ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe planten die totaal verdwijnen in het najaar om in diepe winterrust te gaan, weer zo ontzettend krachtig boven de grond komen. Dit laat toch zien hoeveel kracht en overlevingsdrang er in een plant zit.
En als ik dan voel aan de superzachte bladeren van de Heemst (zo zacht dat iedereen er steeds weer verbaasd over is) en weet dat die plant vanuit de winterrust kan uitgroeien tot een plant van wel anderhalve meter hoog, dan weet ik dat die plant niet alleen heel veel kracht heeft, maar ook op een zo ontzettend zachte en vriendelijke manier kan werken. Alleen al het voelen aan de plant, geeft je een bepaalde liefdevolle heling mee.
Terwijl de stekels, doornen en brandharen van de Brandnetel, Mariadistel, Braam en Framboos je juist een ferme prikkel geven en op die manier je de juiste kant op activeren.
Lopend langs de planten die zo’n heerlijke geur afgeven, zoals de Tijm, Lavendel, Hyssop, Citroenkruid, Valeriaan en Munt, voel je wat dit met je doet. Hoe het je opwekt of juist rust geeft. Hoe het je juist stimuleert of kalmeert.
Mooi om te zien dat bepaalde planten echt de zonkracht nodig hebben en hun bloemhoofdjes niet laten zien op de sombere dagen. Maar op de zonnige dagen zich richten op die zon en zo de zonkracht in zich opnemen. Om deze ook weer door te kunnen geven.
Observerend naar de bomen, die vaak vele honderden jaren oud kunnen worden, zoals de Eik, Beuk en Linde, besef je hoeveel oerkracht zo’n boom moet bezitten. Een energie die je ook echt kunt voelen.
En als je dan kijkt en luistert naar al die kleurenpracht en die prachtige bloemvormen, de bomen met hun beschermende takken, de insecten die levendig en in grote getalen aanwezig zijn, de vogels die op de achtergrond prachtig zingen of juist luidruchtig kwetteren. Dan weet je dat de natuur één geheel is, voor harmonie zorgt en helend kan werken.
De planten hebben ons zoveel te vertellen. Laten we wat vaker de tijd nemen om er naar te luisteren.
Ga naar buiten en raak de natuur aan. Voel en ervaar. En beleef wat de natuur je te geven heeft.

Uitgelicht; Zevenblad
Waarschijnlijk één van de meest gehate tuinplanten. Ook wel onkruid genoemd. Maar vergis je niet. Deze plant heeft ook goede eigenschappen! Mijn advies bij een teveel aan Zevenblad is dan ook altijd; opeten! Want Zevenblad is vooral een heel gezonde (en onbespoten) groente. Die gewoon weelderig (en gratis) in je tuin groeit. Eigenlijk zouden we de plant dus dankbaar moeten zijn.
 
Het Zevenblad (Aegopodium podagraria) is door de Romeinen in een ver verleden verspreid en laat eigenlijk met zijn invasieve groei ook de invasie van de Romeinen zien. De Romeinen gebruikten deze plant al als groente en daarom planten zij deze ook aan. Maar ook de monniken wisten in de middeleeuwen al het nut van deze plant en hadden deze dan ook vaak in hun moestuin staan.
Zevenblad is eigenlijk gewoon erg lekker en heel goed te verwerken in salades, soep, stamppot, wokgerechten, hartige taart, groene smoothie, kruidenboter en pesto.
De plant bevat vitamine C en pro-vitamine A en de belangrijke mineralen Magnesium, Calcium en Kalium. Feitelijk dus een superfood! En dat groeit dan zomaar in je tuin.
Met haar puntige bladeren stimuleert ze de nieren. Zevenblad helpt de nieren om vocht af te voeren en zo ook afvalstoffen. Door een goede afvoer van afvalstoffen, zullen vervuilingsziektes, zoals reuma, artritis en jicht, verminderen. Verder heeft Zevenblad een rustgevend en licht laxerend effect.
 
Kruidencursussen/-opleiding Kruidenrijk
In het najaar starten bij het Kruidenrijk in Haaren weer de najaarscursus en de vakopleiding. Mocht je interesse hebben hier aan mee te doen, geef je dan tijdig op. Onze ervaring leert dat er een grote interesse is.
De najaarscursussen worden gegeven op maandag (Hanneke de Brouwer) en woensdag (Carin Hekker). De vakopleiding wordt gegeven op dinsdag (ochtendgroep; Hanneke de Brouwer, middaggroep; Yvonne Maessen).
Meer info: http://www.kruidenrijk.nl

Verandering email adres
Email adressen veranderen nogal eens. Zeker met de aanleg van de glasvezel, zullen veel email adressen gaan veranderen. Het zou jammer zijn als je daardoor de nieuwsbrief niet meer ontvangt. Onderaan de nieuwsbrief vind je een link waarmee je heel eenvoudig je email adres kunt aanpassen.
Vind je dit lastig? Stuur me dan een berichtje met je naam en nieuwe email adres en ik pas het voor je aan.
Opnieuw inschrijven voor de nieuwsbrief via de website kan natuurlijk ook.
Alvast bedankt!

Hopelijk tot ziens op 10 juli!

Hartelijke groet,
Hanneke de Brouwer
Je bent vrij om deze nieuwsbrief door te sturen, naar familie, vrienden, bekenden of mogelijk andere geïnteresseerden.
                              
Kruid of zo
Hanneke de Brouwer
Oirschotseweg 69
5066 CH Moergestel
 
06-27293029

info@kruidofzo.nl 
www.kruidofzo.nl 
Aangesloten bij: 
NOAG
Natuurlijk Moerestel
Kruid of zo
Kruid of zo
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Email
Email
Share
Tweet
Share
Forward
Copyright © 2016 Kruid of zo, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp