Copy
Beste lezer,
Kotte Berichten is de nieuwsbrief van Erve Vennekotte te Laren (Gld), centrum voor duurzaam leren en ontwikkelen. Duurzaamheid gaat o.a. over waardenontwikkeling en betekent voor ons: verbinden aan de omgeving waar we werken en wonen. Deze leerboerderij is de trainingslocatie van De Hoge Woerd; organisatiebegeleiding, training en coaching. Het erf is natuurlijk en ingericht om te om te leren over jezelf, anderen en je organisatie. 
Ria Markvoort en Paul Brugman
Laren, juni 2016

Terugkijken om vooruit te gaan


Dit jaar wonen en werken we 5 jaar op Erve Vennekotte. We hebben Amersfoort echt achter ons gelaten en we zijn al grondig gewend op de plek en in de omgeving.

Het erf dient als voorbeeld voor een transitieproces: van een erf waar het geld werd verdiend met melk en koeien naar een levendige locatie waar leren en laten leren centraal staat. Het geld wordt verdiend met diensten en niet met producten. Diensten die veelal te maken hebben met de ontwikkeling van mensen en van organisaties. De omgeving en de dieren en de planten zijn geen doel maar een middel. We werken steeds meer met en voor klanten uit het Oosten van het land, zoals Circulus Berkel, IVN Gelderland, AOC Oost,  OWM Achterhoek, Etty Hillesumlyceum, gemeente Apeldoorn (openbare ruimte), Het Plein Zutphen en Huis Hunderen in Twello. Dat is wat we graag willen: lokaal en regionaal verbindingen maken en samenwerken. We werken graag mee aan resultaten die ertoe doen en waar mensen sterker, bekwamer en bewuster van worden.
We hebben als bewoners het proces doorleeft wat nieuwkomers in een landelijke omgeving doormaken. Actief deelnemen aan ‘buurt maken’, zorgen dat (modern) noaberschap werkelijkheid blijft. We zijn nu Paul en Ria van de Vennekotte. Net als vroeger worden we aangesproken met de naam van de boerderij. Dan ben je wel ingeboerd, denken we zelf.
Met een groepje amateurschrijvers zijn we het gebied ingetrokken om de geschiedenis van mensen vast te leggen. De bedoeling is dat het een buurtboek wordt. We willen laten ervaren dat samenhang in de buurt energie geeft, puur omdat je elkaar gaat kennen. Dit ook als voorwaarde voor samen ondernemen richting energie neutrale landschappen.
Ria heeft ‘onze boerin’, de vorige eigenaar van de Vennekotte Derkje Beuzel, ondervraagd over introuwen en landbouwontwikkeling. Over samenleven met de schoonfamilie hoor je meestal weinig goeds. Wat zijn haar ervaringen en welke ontwikkeling heeft ze sindsdien meegemaakt op deze boerderij? Hoe kijkt ze naar de positie van andere nieuwkomers in de buurt?
Lees haar verhaal.

Tuin4daagse 

Ook dit jaar organiseren we de 4-daagse tuincursus: Een tuin vol verlangens.

Motto: Verlangens veranderen in plannen.
Voor: Iedereen die buiten op een eigen manier wil vormgeven met planten.

We hebben een tuin van 5000 m² met bloemen, vaste planten, groenten en kruiden in een landelijke omgeving. Het is een waargemaakte droom. Omdat er steeds nieuwe verlangens groeien is een tuin nooit klaar.  Een duidelijk plan, met structuur en de lijnen zorgen voor duidelijkheid en afbakening.
We organiseren een tuincursus, omdat veel tuinbezoekers allerlei vragen en reacties hebben. Wij willen graag onze kennis delen en onze locatie is hiervoor uitermate geschikt.
De cursus start in de zomer, omdat de zomermaanden een bron van inspiratie zijn als het gaat om groene wensen en verlangens. Je kijkt her en der wat rond en je bedenkt hoe je eigen tuin eruit zou kunnen zien. Met deze inspiratie begint de dadendrang.

Reacties van de deelnemers van vorig jaar:
"Heerlijk: een dagje op tuinretraite".
"Ik ben getriggerd om aan de slag te gaan".
"Ik heb geleerd om zowel mezelf als de tuin de tijd te gunnen".
Voor inhoud en data: lees de folder
Als u deze tuincursus cadeau wilt geven, zorgen wij voor een passende verpakking.
Groepsgesprek


 

Werken met paarden

 Tuinfilosoof

Een van onze klanten is aan het herstellen is van een burn-out. We zijn samen aan het werk in de tuin. Er komen fietsers op het bankje onder de eik zitten. De vrouw vraagt wat we doen met de tuin. Ik vertel over het inzicht dat grenzen nodig zijn om daarbinnen een organisch proces mogelijk te maken. Over grondig werken, als onderwerp tijdens het schoonmaken van de grond.  Ze reageert met de opmerking: ”Mooie manier van coachen. Een schone tuin en een schoon hoofd”.
Wat doet u voor werk, dat u dit zo goed kan verwoorden?”.
“Ik werk in een damesmodezaak en luister naar veel verhalen. Aandacht, dat is de essentie”.
Met een glimlach nemen we afscheid.


Gasten op het erf

Het IVN Gelderland begeleidt, in opdracht van de provincie, de Gelderse Bezoekerscentra voor meer samenhang en samenwerking. Ria faciliteert, samen met een professional van het IVN, al een aantal jaren dit proces. Het zijn fijne en vruchtbare bijeenkomsten, over tal van onderwerpen. Er wordt in rust nagedacht over complexe vraagstukken. Ervaringen delen en van elkaar staat centraal. Dit leren zorgt voor actieve verbindingen in o.a. de programmering van activiteiten, zoals een fietsroute tussen de bezoekerscentra.

Agenda

Start Tuin4daagse
De tuincursus "Een tuin vol verlangens" start op 2 April en 24 Augustus. Zie de link.

Fiets-tuin-atelier-route
Tijdens de Fietstuinatelieroute in Laren (Gld) op 8 en 9 juli 2016 is de tuin van de Vennekotte geopend, staan de erfstukken op een passende plek en kan er met een glaasje wijn door de tuin worden gewandeld. Tsjerk Holtrop, beeldend kunstenaar, is aanwezig met keramiek.
De fietsroute is te koop voor 2 euro bij het Kuturlhus te Laren. Er doen diverse ateliers en tuinen mee.
Vergaderruimte

 

Vergaderruimte huren

Erve Vennekotte is te huur
voor kleinschalige bijeenkomsten vergaderingen, cursussen, teamsessies, trainingen en coaching.
De Hoge Woerd en haar netwerk kan een rol spelen als procesbegeleider en als organisator van passende vergaderbreaks.
Copyright © 2014 Erve Vennekotte, All rights reserved.
Email Marketing Powered by MailChimp