Copy
Volop zomer 2014
Beste lezer.
Dit is de derde Kotte Bericht’n met  inhoudelijke wetenswaardigheden van Erve Vennekotte uit Laren (Gld), locatie van De Hoge Woerd en De Tuinen van Oost. We geven aandacht aan de tuin de tuin, die, net als een schilderij, verschillende reacties ontlokt en kansen biedt voor het realiseren van groene verlangens. Klik voor de juiste weergaven op: Bekijk het in uw browser.
Een mooie zomer!
Ria Markvoort en Paul Brugman

Ria MarkvoortVoorwoord

Het is volop zomer. Fietsers en wandelaars vragen of ze even door de tuin mogen lopen. Sommigen scannen snel de omgeving en stappen weer op. Anderen kijken heel detaillistisch en vertellen elkaar verhalen en ervaringen. Zij blijven langere tijd en willen ook graag namen van planten weten en het waarom van onze tuin. Dit leidt tot mooie en soms ontroerende levensverhalen. De tuin is verbonden met de geschiedenis van de tuiniers.
Wakker Laorne organiseerde eind juni een fietstocht langs mooie tuinen en kunstateliers. Wij mochten in 2 dagen tijd ongeveer 400 mensen verwelkomen op ons erf.
Een bloemenzee nodigt mensen om te kijken, te voelen, te beleven en te delen.
 
Al deze ervaringen zijn verbonden met mijn passie en vakmanschap over wat de tuin met mensen doet en wat mensen met de tuin doen. Dit wil ik graag delen door het geven van de tuincursus: Een tuin vol verlangens. De eerste cursusdag wordt op 22 augustus herhaald. De inhoud van de cursus is de inhoud van deze zomerse nieuwsbrief.
 
Begin augustus ga ik, met Paul, voor de 15de keer naar het Festival des Jardins in Chaumont sur Loire. Dat is mijn inspiratiebron. Tuinkunstenaars uit de hele wereld verbeelden dit jaar het thema: Jardins des péchés capitaux (de 7 hoofdzonden). Op 22 augustus, dag 1 van de tuincursus, ga ik daar vast over vertellen.

 
 

Een tuin vol verlangens


Een bijzondere tuincursus van 4 dagen in 4 seizoenen, voor mensen die een eigen paradijsje willen maken. We beginnen deze zomer.

Groen uitgangpunt
Een 4 daagse tuincursus waar we ideeën veranderen in plannen en toewerken naar realisatie.
Het maakt niet uit hoe groot je tuin is of in welke levensfase je zit: je wilt je eigen paradijsje. Iedereen heeft andere vragen en andere wensen. De persoonlijke verlangens van de deelnemers staan centraal. Ria Markvoort geeft deze bijzondere tuincursus in haar eigen tuin.
 
Een tuin is een persoonlijk stukje grond waar je voortdurend je eigen groene ideeën kan vormgeven. Creativiteit en het verlangen om te creëren staan centraal. Dat vraagt een beetje kennis en lef om gewoon aan de slag te gaan en te durven ingrijpen.
 
De cursus start in de zomer, omdat de zomermaanden een bron van inspiratie zijn als het gaat om groene wensen en verlangens. Je kijkt her en der wat rond en je bedenkt hoe je eigen tuin er uit zou kunnen zien. Met deze inspiratie begint de dadendrang.
 
Ecologische motivatie
Mens en tuin horen bij elkaar en zijn van elkaar afhankelijk. De wederzijdse afhankelijkheid kan een bron van vreugde zijn. Hoe mooi is het om je te laten verrassen door een plantcombinatie die schoonheid oproept. Hoe fijn is om vanuit huis te kijken naar beweging van grassen, planten, vlinders en vogels in de tuin.
 
De inspiratietuin van Ria Markvoort op Erve Vennekotte
Erve Vennekotte (Laren Gld.) heeft een tuin van 5000 m² met bloemen, vaste planten, groenten en kruiden in een landelijke omgeving. Het is een waargemaakte droom. Deze tuin is nooit klaar, omdat er steeds nieuwe verlangens groeien. Wel is er een duidelijk plan, waardoor de structuur en de lijnen zorgen voor duidelijkheid en afbakening.
 
De tuinman is een vakman: ze inspireert en deelt kennis
Ria is een bevlogen tuinman en heeft ook veel ervaring in het werken met mensen als creatief therapeut en (tuin)coach. Vanuit deze ervaring weet ze wat ‘mensen met groen doen en wat groen met mensen doet’.  Ze deelt graag haar kennis en kunde zodat mensen zich vrij gaan voelen om op hun eigen wijze met hun tuin om te gaan.
Tuinieren vraagt om kennis van grond, planten, zaaien, snoeien etc. Het vraagt ook lef om te durven ingrijpen. Het is haar ervaring dat je klein kan beginnen om te ervaren dat je eigenlijk niets fout kan doen.
 

Tuinonderwerpen dieaan de orde komen
 
  • Hoe wil ik graag dat mijn tuin er uit ziet? Aandacht voor: eigen verlangens, wat inspireert jou, wat zijn je vragen, wie kan en gaat je helpen, waar vind je inspiratie, etc.
  • Plannen voor de eigen tuin: ligging, wind, zon, gebruikswensen, leeftijden bewoners/gebruikers, grootte, locatie, etc.
  • Op welke manier kan ik oogsten? Aandacht voor: boeketten, vreugde, groenten, eetbare gewassen, etc.
  • Hoe kan de tuin betekenisvol zijn in alle seizoenen? Aandacht voor vermeerderen, zaaien en andere werkzaamheden zoals verwerken van fruit en groenten.
  • Praktische zaken: bemesten, zaaien, stekken, boeketten maken, bestraten, omgaan met onkruid, grond bewerken etc..

Praktische informatie
Voor wie: iedereen met een tuin(tje) die het verlangen voelt om een eigen paradijs te scheppen.
Tuindocent: Ria Markvoort
Start van de 4 daagse cursus:  22 augustus om 9.30 – 16.30 uur. De andere data in het najaar, winter en voorjaar worden in de cursusgroep afgesproken.
Als u wilt deelnemen maar deze dag niet kan, wilt u dan contact opnemen?
Kosten: 95 euro per cursusdag, inclusief lunch. De kosten van de totale cursus (380 euro) dienen voor aanvang te worden overgemaakt.
Aantal deelnemers: maximaal 10 personen per cursusgroep.
Aanmelden: voor 1 augustus 2014
Stuur een bericht  ria.markvoort@dehogewoerd.nl
U ontvangt een factuur en een ‘opdracht’ als voorbereiding.
Informatie :  Ria Markvoort. Tel:   06-28846255 of per mail.
Locatie: Erve Vennekotte, Boomkampsweg 4, 7245 WC, Laren (Gld.) www.vennekotte.nl


 

 De Tuinfolosoof

Solidago. Gulden Roede.
Een bezoeker trekt een vastberaden gezicht en zegt: “ Ik sta voor mijn zaak en opdracht. Om het doel te halen kan ik hiermee dreigen”. Ondertussen zwaait met ze met deze plant, met de roede.
 
Vergaderruimte

 

Vergaderruimte huren

Erve Vennekotte is te huur voor kleinschalige bijeenkomsten vergaderingen, cursussen, teamsessies, trainingen en coaching.
De Hoge Woerd en haar netwerk kan een rol spelen als procesbegeleider en als organisator van passende vergaderbreaks.
Copyright © 2014 Erve Vennekotte, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp