Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker

Veel mensen zijn weer terug van vakantie, hopelijk heeft iedereen genoten van het mooie weer en is iedereen weer lekker uitgerust. Het was behoorlijk druk met oogsten. Dit merkten we ook aan de voorgeoogste groenten, ze vlogen de kisten uit. Nu het wat koeler weer is, loopt de snelheid waarmee gewassen oogstklaar zijn wat terug. Er zijn dus bijvoorbeeld wat minder courgettes en komkommers om te oogsten en dan kun je af en toe mis grijpen. We leggen daarom de voorraad verspreid over de oogstmomenten neer, zodat het niet altijd de laatste oogsters zijn die naast het net vissen.

Voor de bloemenliefhebbers: lees het bericht onderaan over de bloemenworkshop!

Veel oogstplezier!

Jessica
Oogst week 34

Snijbiet
Palmkool of boerenkool
Bosbiet
Pastinaak
Winterpeen
Rode ui
Snijbonen
Courgette of komkommer of tomaat
Basilicum of peterselie
Bosje kruiden uit kruidencirkel

PALMKOOL OF BOERENKOOL
De kolen doen het goed dit jaar. We kunnen voor de eerste keer van dit seizoen oogsten van de palmkool of boerenkool. Pluk de mooie, onderste bladeren van de plant. De plant groeit vanuit het midden door en vormt nieuwe bladeren. Laat dus de toppen altijd met rust zodat we nog een paar maanden door kunnen oogsten. Zoek je een lekker recept? Kijk dan eens op onze website: https://www.hetzoeteland.nl/category/palmkool/

RODE UI
Het leek mij een leuk experiment eens uien tussen de wortelen te zaaien. Vorig jaar was er erg veel aantasting door de larven van de wortelvlieg en geur van uien zouden deze vliegen op afstand moeten houden. Toen kwam het nieuwe wondermiddel uienolie op de markt dat nu in een klein doosje in het perceel te zien is. De geur van deze olie heeft de wortelvlieg op afstand weten te houden: we hebben tot nu toe onaangetaste wortelen mogen oogsten. Plus dat we nu rode uien hebben kunnen rooien die flink aan de maat zijn. Deze gaan we aankomende vrijdag en zaterdag verdelen.
Deze chioggabietjes, peen en wortelpeterselie maakte ik vorige week klaar in de oven. Wat er ook nog doorheen ging, maar nog niet op de foto te zien: Alouette aardappel, sjalot, knoflook. olijfolie, tijm, peper en zout.
De wortelpeterselie kun je deze week vervangen door pastinaak en de sjalot door grof gesneden rode ui. Meng het geheel goed door elkaar, doe in de oven voor ongeveer 35 minuten bij 200 graden. Even husselen op de helft van de baktijd. Prik met een vork om te kijken of de groente gaar is. Eet smakelijk!
Bloemen

Nu het bloemenseizoen nog niet ten einde is, lijkt het mij leuk een workshop te organiseren over het oogsten van snijbloemen en het maken van boeketten waarbij verschillende technieken aan bod komen. Momenteel ben ik aan het zoeken naar een geschikte bloemist om de workshop te geven. Ik hoop volgende week een datum te weten en dan kun je je inschrijven voor de workshop. Houd het oogstbericht dus goed in de gaten!
 
  • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail)
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp