Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

Over de tuin
De bedden raken steeds meer gevuld. Bijna alles is nu volgeplant. De vruchtgroenten krijgen nu hun plek. De komkommers zijn deze week geplant en vrijdag gaan de paprika's en aubergines de grond in. Deze laatste twee zijn een experiment. Bij een warme zomer verwacht ik een goede opbrengst.
Nachtvorst
De nachtvorst van vorige week heeft toch een tik uitgedeeld op de tuin. Heel plaatselijk, vreemd genoeg, zijn een paar planten gegrepen door de vorst zoals een aantal courgetteplanten en basilicum. Hopelijk groeien ze door de schade heen. Als het hart van de plant nog in tact is, hersteld de plant zich weer.
Droogte
De droogte houdt aan. Op Het Zoete Land is het niet een heel groot probleem aangezien we een goede beregening hebben. Ook merken we dat de bodem beter water vasthoudt dan toen we net begonnen. De compost die we jarenlang hebben aangebracht en de groenbemesters die we hebben gezaaid laten zien dat met meer organische stof de bodem weerbaarder is bij droogte.
Vogels
Misschien is het je wel opgevallen dat de tuin soms wel een witte woestijn lijkt. Er liggen veel meer doeken op de gewassen dan andere jaren. Deze doeken beschermen de planten tegen duivenvraat. Blijkbaar hebben ze hun menu van kool uitgebreid met sla, spinazie en ook snijbiet. Heel jammer, want de kleuren zijn prachtig die er onder te zien zijn.

Reserveer jouw oogstmoment
Reserveer jouw aankomsttijd voor deze oogstweek, je kunt binnen het gekozen half uur aankomen op de tuin.
De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9- 15u), zaterdag (9- 13u) of maandag (9-15u).
Ivm met de bloemenpluk reserveer je nu voor jouw type deelname:
- Groente met bloemen, of
- Groente zonder bloemen, of
- Alleen bloemen
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/

Kom graag nog alleen, als je de oogst ophaalt. Missen jouw kinderen, vriend of vriendin de tuin? Neem ze eens mee op een mooie avond of overdag als we niet werken op de tuin. Het hek is altijd open. 

Bedankt voor je medewerking! Tot ziens op de tuin, 

Jessica

Oogst week 21 (vr 22 mei - ma 25 mei)

- Sla
- Witte radijs of meiraapjes
- Bosui (zelfoogst!)
- Slamix (Babyleaf, mosterdblad, spinazie) of rabarber
- Bosje kruiden (zelfoogst!)
- Bloemen**

*Wat voorradig is, ligt in de bak. Er is dus niet altijd keuze uit beiden!
**Bij inschrijving 'oogst met bloemen' of 'alleen bloemen'

Over de oogst
De meiraapjes zijn in sommige gevallen wat aangetast. Dit zien we niet altijd aan de buitenkant. Snijd de aangetaste plekjes weg, de rest is gewoon eetbaar.
De eerste koolrabi's zijn bijna op maat. Met de warmte van deze dagen kan het zijn dat de eerste te oogsten zijn. Dit weten we vrijdag pas.
Meerdere mensen gaven aan het zelf oogsten te missen. Per week bekijken welke gewassen goed zelf te oogsten zijn. Deze week zijn dat de bosuitjes en de kruiden. Maximaal twee personen in de kruidencirkel. Je zult dus soms even moeten wachten.
Bloemen

Deze week kunnen weer een aantal bloemen geplukt worden. Hoeveel hangt af van de komende dagen. Zie de borden op de tuin.
Mooie combi van bloemen in het bijenlint.                         Onder de kastanjeboom is nu een takkenwal                                
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.