Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

Het is groeizaam weer en dat is te merken. Door de relatief hoge temperaturen en af en toe een buitje (of bui!) groeit alles lekker door. De bessen en frambozen rijpen af en de eerste aardbeien kleuren rood. Nog niet genoeg om een portie te plukken, maar er eentje proeven zit er deze week wellicht vast wel in.
Zondag is alweer de langste dag. Dat betekent dat deze week alweer de laatste rabarberoogst van het jaar is. Daarna kunnen de planten reserves opbouwen om ons volgend jaar weer van mooie stelen te kunnen voorzien. Het is best een intensieve gebeurtenis voor de planten, aangezien we in 2 maanden tijd zo'n 750 stelen oogsten!

EXTRA PLUK
Morgenochtend (woensdag) tussen 11 uur en 13 uur is er een extra mogelijkheid om frambozen en peulen te plukken. Niet de meest voor de hand liggende tijd, maar hopelijk wel droog. We wisselen de tijden voor extra pluk af zodat iedereen wel een keer kan komen.
Reserveren oogstmoment

Reserveer jouw aankomsttijd voor deze oogstweek.
De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9- 15u) en zaterdag (9- 13u).
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/

Eenrichtingsverkeer op de paadjes tussen de bedden en peulen
Passeer elkaar niet op de paadjes tussen de bedden, tussen de peulen of in de bessentuin, maar loop als het nodig is door naar achter om via een ander paadje weer terug te keren naar het hoofdpad.

Tot ziens op de tuin, 

Jessica
Verwachte oogst week 25 (vr 19 juni en za 20 juni)Over de oogst
De eerste bospeen van het jaar! Naar alle waarschijnlijkheid heeft de wortel last van aaltjes. Op dit moment wordt dit onderzocht en verwacht ik de uitslag deze week. De wortels zijn gewoon eetbaar, maar minder groot.
Babyleaf blijkt een zeer dankbaar gewas. De slamix genaamd mesclun groeit in een week weer aan tot oogstbare maat. We snijden deze week voor de derde keer.
De eerste  kapucijners zijn te oogsten. Pluk alleen de dikkerds waarvan de peulen goed gevuld zijn. Kook ze niet lang. Kijk hier voor een bereidingswijze.
Bloemen

In het meerjarige vak (rechts voor de kruidencirkel) bloeit de gele en witte/roze duizendblad, akelei is aan een 2e bloei begonnen en de Scharlei bloeit.
In het éénjarige vak bloeit nu onder andere ook de dubbelbloemige calendula, Afrikaantjes en Juffertje in 't Groen.
Er staan nu vlaggetjes bij het bed waar bloemen uit geplukt mogen worden (dus niet meer per soort). Kijk dus goed in welk stadium de bloem is, zodat deze op de vaas op zn mooist is. Probeer zo mogelijk nog vertakkingen te laten staan en niet mee te plukken. Dan kunnen we langer doorplukken van de bloemen!
 
De tere vlasbloemetjes komen er aan. En pas op voor de scharlei (rechts): een prachtige bloem maar met een zeer opdringerig luchtje! Eerst ruiken, dan beslissen of je 'm wilt plukken is het advies.
Buurttuindagen 20 en 21 juni

Al zo'n 70 initiatieven kent Leiden. Van kruidentuinen, geveltuinen tot voedselbossen. En natuurlijk doen Het Zoete Land en Groentepark Bontekoe ook mee. Vrijwilligers van de tuinen verzorgen een rondleiding en kunnen jouw vragen beantwoorden. Bezoek één of meerdere Leidse initiatieven dit weekend:
https://www.ivn.nl/groendichterbijleiden/activiteiten/open-buurttuinendag-2020

Wat nou Blauwe Trots: zeg NEE tegen duizenden extra vluchten per jaar 
 
Tijdens een pauze op de tuin kwamen we er achter hoe mooi blauw de lucht is in coronatijd. De vliegtuigstreeploze lucht die toch maar in een paar weken gerealiseerd was. Dat is pas Blauwe Trots anno 2020! Vind jij dat ook? Kom dan in actie:

Klimaat, natuur en welzijn hebben nauwelijks een plek in de nieuwe luchtvaartplannen van het kabinet. In het ergste geval mag de luchtvaart in Nederland groeien van 560.000 vluchten per jaar nu, naar 800.000 in 2050. Dat betekent nog veel meer vliegtuigherrie, meer ultrafijnstof en een enorme druk op natuur en klimaat door uitstoot van broeikasgassen. Als we nu niks van ons laten horen, blijft de luchtvaart doorgroeien. Milieuorganisaties komen in actie en maken bezwaar tegen deze plannen. Steun deze oproep op: www.natuurenmilieu.nl/terugnaardetekentafel  

 
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.