Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
"Koken gaat niet alleen over smaak,
maar ook over de waarden die het voedsel op je bord vertegenwoordigen"


Alice Waters
 

Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,
 
Op Het Zoete Land willen we laten zien dat landbouw meer is dan het eten op je bord. We streven naar een vorm van landbouw die in evenwicht is met de natuur en daardoor generaties lang op de zelfde plek voortgezet zou kunnen worden. Zorg voor de bodem, voor biodiversiteit met veel verschillende planten en bloemen en zorg voor de plek van de mens hierin zijn waarden die we toevoegen waardoor het eten net iets lekkerder 'smaakt'. En het blijkt, naast de urgentie van een gezonde landbouw, ook gewoon heel leuk te zijn om een tuin aan te leggen die aantrekkelijk is voor plant, dier en mens.
Deze tijd van het jaar staat in het teken van afscheid nemen van de zomer met alle uitbundige kleuren. Met de najaarsgloed laat de natuur nog een keer haar schoonheid zien waarna ze zich terugtrekt voor de winter. De schoonheid van de tuin wordt het komende halfjaar bewaard in de pompoenen die we oogsten, in de zaden van de mooiste bloemen die we bewaren voor volgend jaar en in het behouden van de vruchtbare aarde. 
Voor dit laatste zaaien we haar in met een groenbemester en bedekken we haar met compost. Jij kunt daar ook bij helpen:

WINTRROGGE INZAAIEN OKTOBER:
In de maand oktober zullen we het leeggekomen bonenvak inzaaien met winterrogge. Dit willen we graag met veel betrokkenen doen, dus ook met jou als oogstdeelnemer! Dit zal plaatsvinden op een zaterdagochtend in oktober, welke dat wordt hangt af van de bonenoogst, wanneer deze het veld ruimt. Datum volgt dus nog.

NATUURWERKDAG 3 NOVEMBER van 10.00 uur tot 14.00 uur:
Een dagje tuinvrijwilliger zijn op Het Zoete Land? Op deze Landelijke Natuurwerkdag worden bio- bloembollen geplant en groencompost over het land verdeeld. We hebben veel handen nodig.
Er is koffie en thee en bij de lunch een kommetje heerlijke pompoensoep van eigen tuin. Vanaf nu kun je je hier online inschrijven.

Veel oogstplezier

Jessica


Voorjaar 2014: start van Het Zoete Land. Het inzaaien met groenbemesters samen met buurtbewoners.
Oogst week 39


Peen
Pastinaak
Raapsteel
Radijs
Pompoen
Spinazie of snijbiet
Sperzie,- sla- of snijbonen
Bosje kruiden uit kruidencirkel

Peen en pastinaak mogen niet ontbreken deze week voor de hutspot. Combineer met aardappel als je meerdere eters hebt.
De raapsteeltjes zijn we gewend als voorjaarsgewas. Als nateelt, naar de kou toe, groeit dit gewas eigenlijk nog mooier. Deze Mizuna raapsteel is lekker in stamppot of als salade.
De rijpe pompoenen hebben we voorgeoogst en dat zijn er behoorlijk veel. Maak in de herfst een verwarmende pompoensoep of geniet er eerst nog een paar weekjes van als 'tafelstuk'.
Bloemen

EEN HAND
Pluk deze week een hand bloemen. Dahlia's zijn geliefd, pluk er hoogstens drie zodat iedereen die wil ook kan plukken. (Volgend jaar zetten we meer;))

ZADEN EN ROZE LINTJES NIET PLUKKEN
We zijn zaden aan het verzamelen van de beste bloemen, alvast voor volgend jaar. Als er een roze draad om een bloem zit, willen we daar zaden van verzamelen en moet deze kunnen afrijpen. Deze dus niet plukken.

TIPS?
Heb je tips voor de bloementuin? Een soort die je graag toegevoegd ziet of iets anders? Schrijf het op bij de aftekenlijst of mail het naar info@hetzoeteland.nl.


Deze bos bloemen van de aardpeer staat al ruim anderhalve week te bloeien.
  • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail)
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp