Copy
De oogsttijden zijn vrijdag van 9 tot 14 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur. Bij extreme weersomstandigheden kunnen de tijden wel eens afwijken. Houd daarom goed de oogstberichten in de gaten.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

VOORLOPIG LAATSTE OOGST
Met deze week de eerste nachtvorst is de voorlopig laatste oogstweek aangekondigd. Veel groenten, waarvan we gelukkig de meesten geoogst hebben, kunnen niet tegen vorst. De winterharde groenten laten we dan ook het langste op het land staan, zoals winterprei, boerenkool en palmkool. Andere jaren hadden we ook nog spruitjes op het land staan. Spruitplanten nemen veel ruimte in, staan heel lang op het land en leveren naar verhouding weinig opbrengst op. Daarom hadden we ervoor gekozen ze dit jaar niet te zetten. Daarentegen is het wel een mooie plant en een leuke beleving om te plukken. In de enquête of de bijeenkomst, die er nog aankomt om jullie ideeën voor het komende jaar te verzamelen, zal blijken of de spruitjes weer een plek verdienen op de tuin!
Vlak voor de kerst is er nog een oogst (mèt warme chocomelk!) en als het mee zit is er een oogst in januari of februari (voor de oogsters die weer inschrijven voor volgend jaar).

INSCHRIJVEN 2020
De inschrijving voor het nieuwe oogstseizoen zal rond 1 december starten. De inschrijving voor alleen bloemen start aan het begin van het nieuwe jaar. Je krijgt vanzelf bericht met de vraag of je opnieuw wilt inschrijven.

WINTERKLUSSEN
En wat doen wij tuinders dan zo in de winter... Nu, eerst gaan we de tuin opruimen waar nodig. We laten ook veel staan voor de vogels en andere dieren om te schuilen en nog wat voedsel te vinden.De bessen en fruitbomen worden gesnoeid. De zoektocht naar zaden is ook al begonnen en binnenkort gaan we het teeltplan maken en plantgoed bestellen voor volgend jaar. Verder gaan we proberen de beregeningsslangen- of buizen in te graven zodat we niet meer zoveel hoeven te sjouwen. Eind januari beginnen we met de bedden klaarleggen en compost uitrijden.
Het Groentepark Bontekoe gaan we ook inrichten deze winter zodat we in het voorjaar een vliegende start kunnen maken. Genoeg te doen dus, maar we zullen ook een beetje rust pakken af en toe om straks in het voorjaar weer te kunnen knallen!

Tot ziens nog even op de tuin.

Jessica
Oogst week 44

Aardpeer
Boerenkool
Snijbiet
Winterprei
Rucola
Bosje kruiden uit kruidencirkel (zie vlaggetjes welke kruiden)

YAKON
Als probeersel hebben we dit voorjaar yakon geplant. Dit zijn de mooie planten die bij de bijenstal staan. De knollen zijn eetbaar en smaken fruitachtig, tussen appel en meloen in. Wat de opbrengst is weet ik nog niet. We graven ze op en verdelen het of laten wat proeven. Als de smaak bevalt gaan we volgend jaar meer zetten. Hieronder zie je de Yakon in beeld.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp