Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker

Hopelijk heeft iedereen wat kunnen smullen van de tomaten afgelopen week. Als we hadden geweten dat het zulk warm en droog weer zou worden afgelopen maanden, hadden we natuurlijk veel meer tomatenplanten gezet en had iedereen wekelijks een pond mee kunnen nemen. Het blijft een risicoteelt voor buiten, was het een natte zomer geworden, dan hadden we nul tomaten gehad... Vanmorgen stond in de krant dat de zomers de komende drie jaar net zo extreem warm zullen zijn als deze. Dat biedt perspectief voor de tomaat, en voor de tomatenliefhebbers onder ons.
Op korte termijn is onze blik gericht op de herfstteelten. Afgelopen week was het fantastisch weer om te zaaien door een afwisseling van zonnewarmte en regen. De nieuwe zaaimachine heeft in een mum van tijd radijs, veldsla, postelein, spinazie en rucola gezaaid. Het laatste gewas kwam na twee dagen al op. Als het een beetje Hollands weer blijft, worden deze teelten een makkie.

Veel oogstplezier!

Jessica
Oogst week 33

Krulandijvie of sla (krop of lollo Rossa)
Prei
Nieuw- Zeelandse spinazie
Bosbiet
Winterpeen of kleurpeen
Paarse spitskool of knolvenkel
Suikermais of snijbonen
Courgette of komkommer
Tomaatje
Pompoen eerste oogst
Basilicum of peterselie
Bosje kruiden uit kruidencirkel

POMPOEN
Jawel, je leest het goed. We gaan beginnen met de pompoenenoogst. Deze vruchtgroente oogsten we maar liefst zes weken eerder dan vorig jaar! De extreem vroege rijping wordt veroorzaakt door de warme zomer. Er zal in etappes worden geoogst. Heb je deze week geen pompoen? Dan ben je bij de volgende oogst aan de beurt. Zet een kruisje extra achter je naam als je deze week een pompoen meeneemt. Gezien de hoeveelheid vervangers is het handig om de verdeling van de pompoenen een beetje bij te houden.


SNIJBONEN

Wat een bijzondere teelt is dit. De plant vormt maar weinig blad, maar weet met de binnengehaalde energie toch enorm veel snijbonen te produceren. De snijbonen plukken we voor, aangezien de goede maat van belang is en er geen rijpe bonen mogen blijven hangen. Zo houden we de productie op gang. De snijbonenoogst heeft een spreiding van een paar weken, er is deze week niet voor iedereen voldoende. Daarom kun je kiezen tussen snijbonen of de overheerlijke suikermais.
Bloemen

Het wat minder warme weer van afgelopen week zorgt ervoor dat er iets minder bloemen bloeien. Pluk daarom deze week een boeket van maximaal 25 bloemen. Dichter bij de schuur staan ook hoge pluimen Amaranth. Hier kun je lastig bij, daarom plukken we hier wat van voor en kun je er 1 uit de bak meenemen. (Eigenlijk zou ik bredere paden moeten aanhouden, maar dat gaat ten koste van de bloemen.... Dilemma!)
Pluk uitsluitend in het bloemenperceel tussen de kruidencirkel en de courgettes. Bloemen die elders op de tuin bloeien laten we staan voor de bijen.
Let op: Er vliegen, tot onze vreugde, veel insecten op de tuin, vooral in de bloementuin. Let vooral met kleine kinderen goed op dat ze niet worden gestoken. Er is Azaron in de schuur mocht het toch gebeuren.
  • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail)
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp