Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

Oogst week 30

Sla
Nieuw- Zeelandse spinazie, als op dan snijbiet
Prei
Sperzieboontjes*
Courgette*
Verrassingsgroente*
Basilicum*
Kruidenbosje
Aardbeienplant!

* wordt voor je geoogst

Over de oogst:
Er zijn van veel groenten wat kleinere hoeveelheden over die nog op het land staan. Deze oogsten we voor en doen we in de verrassingsbak. Dat kan dus van alles zijn en oogsten we in willekeurige volgorde. Kies er eentje uit. Deze groenten maken plaats voor de nateelten die vanaf nu de grond in gaan. Volgende week komt weer een levering plantgoed. Verschillende slasoorten, spinazie, veldsla en paksoi gaan de grond in.
Wat er met de prei aan de hand is dit jaar, is een waar raadsel. De zomerprei houdt het voor gezien en weigert verder te groeien terwijl de herfstprei de zomerprei ruimschoots heeft ingehaald. De herfstprei is 10 weken later geplant dan de zomerprei en is inmiddels twee keer zo dik. We oogsten de zomerprei op en kunnen dan voorzichtig aan beginnen aan de herfstprei. 4 weken eerder dan vorig jaar!

Aardbeienplanten
Er zijn nog veel aardbeienplanten die wel een nieuw plekje kunnen gebruiken buiten Het Zoete Land. Ze dragen volgend jaar nog ruim aardbeien, dus heb je een plekje of wil je iemand nog een origineel cadeau geven? Graaf ze uit en zorg voor een tas waarin je ze kunt vervoeren. Een kleine bijdrage voor de planten is welkom (richtprijs: 50 cent per plant). Deze kun je in het geldkistje doen of overmaken.  Het rekeningnummer is te vinden naast het kistje.
De tomaten zijn nu wel zo'n beetje op maat. Tijd om te gaan verkleuren. Ook de nu zwarte tomaten worden rood.
Reserveer jouw oogstmoment

De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9.00- 15.00u) en zaterdag (9.00- 12.30u).
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/
Bloemen

De bloementuin doet het rustig aan. Door het relatief koele weer komen de bloemen geleidelijk tot bloei wat heel wenselijk is. Elke week komen er weer nieuwe soorten in bloei. Kijk ook eens achterin de bedden. De Amarantpluimen bloeien en de eerste zonnebloemen.

Juist knippen voor lang bloemplezier
Zinnia's en ook andere bloemen zoals cosmea, amarant en dahlia's vertakken zich. Knip stelen vlak boven een punt af waar nieuwe uitlopers zich vormen. Zo kunnen we lang genieten van de bloemen, aangezien uit de okselknoppen nieuwe bloemen groeien.
Heb je aanwijzingen nodig bij het juist knippen van de bloemen? Vraag het mij gerust. Ik lijkt het vaak druk te hebben, toch gewoon doen!
 
Amarant en zinnia. Beide bloemen waar we lang van kunnen genieten als ze juist worden afgeknipt, vlak boven een vertakking.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.