Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00- 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

De zomervakantie komt er aan. Ga je weg en wil je een vervanger laten oogsten? Neem diegene dan eerst een keertje mee en stuur de oogstberichten door als dat mogelijk is vanaf jouw vakantieadres. Het is prettig dat vervangers niet blanco binnenlopen, eigen mesjes en verpakkingsmateriaal bij zich hebben en weten hoe het werkt met de oogstvlaggetjes en de beschrijvingen. Het scheelt voor ons echt veel extra werk. Natuurlijk is het wel fijn als ze zich even voorstellen en vertellen voor wie ze invallen. Soms zien we zoveel nieuwe gezichten, en dat voelt toch raar als we niet weten wie er aan de door ons zorgvuldig verzorgde planten zit.

Voor wie weggaat in de komende weken: ik wens je een hele fijne en ontspannen vakantie!

Tot op de tuin,

Jessica
Oogst week 28Krulandijvie
Snijbiet
Aardappel Alouettes of prei
Baby leaf
Courgette of komkommer
Sperzieboontjes (de eerste!)
Bosbiet
Bessen
Bosje kruiden uit kruidencirkel
Bloemen


AARDAPPEL ALOUETTE
Alouette aardappel heeft een rode schil. Het is een  aardappel die redelijk vast in de kook is, met een gele vleeskleur. De Alouette is prima geschikt om te koken en te bakken. Aangezien er niet heel veel van staat is er keuze uit aardappel en prei. Het kan gebeuren dat één van de twee eerder op is.

BABY LEAF
Van deze pluksla genieten niet alleen wij, maar ook de duiven... Zij hebben alvast de topjes voor ons eraf gegeten. Ze zijn wel zo sociaal dat ze voor ons nog wat hebben laten staan. De rode sla laten ze sowieso links liggen, dus daarvan kun je sowieso wat ongehavende blaadjes oogsten.

WELKE BESSEN DEZE WEEK
Achterin de tuin onder het bonennet staat een paar meter Japanse wijnbes. Deze kwetsbare vruchtjes zijn heerlijk maar wees voorzichtig met oogsten en vervoeren. In de bessengaard zijn waarschijnlijk nog wat zomerframbozen en kruisbessen. Kijk goed op de bordjes hoeveel je mee mag nemen zodat iedereen ervan kan genieten.
Handfruit!

Jawel, binnenkort komt er wellicht wel een nieuw rubriekje bij in het oogstbericht, namelijk die van het handfruit. Nog geen anderhalf jaar geleden plantten we 30 fruitbomen. 10 appel, 10 leipeer en 10 pruimen. Veel verschillende rassen van elk en de bomen waren al een jaar of twee drie toe we ze plantten. Dat betekent dat we nu al veel bomen zien met veel fruit. We hebben er netten overheen geworpen want net als bij de bonen, kolen, tomaten en sla blijken de vogels niet altijd onze beste vrienden. De halsbandparkieten waren al aan de onrijpe appels begonnen, dus tot na de oogst zullen we de netten laten hangen. We zullen de rijpe vruchten vooroogsten en verdelen als het zover is.
 
Bloemen

Wat leuk om al die verschillende en toch ook herkenbare boeketten langs te zien komen! Veel mensen reageerden op het oproepje om zijn of haar boeket op de vaas aan mij te mailen of te Appen of te delen via Facebook. Hieronder een impressie. Wil je jouw boeket ook insturen? Graag!

We willen met zijn allen zolang mogelijk genieten van de bloemen. Daarom breng ik nog een keer in de herinnering dat, bij bloemen die vertakken en nieuwe knoppen maken, je knipt boven een set vertakkingen met knoppen. Natuurlijk, zeker bij Dahlia's knip je de bovenste knoppen mee. Maar zorg er voor dat er onderaan de steel nog knoppen blijven staan. Zo kunnen we lekker lang genieten van het bloemenseizoen. Je kunt altijd om hulp vragen als je aanwijzingen wilt.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp