Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

Elk jaar proberen we weer nieuwe rassen. Dit jaar zijn dat onder andere paprika, aubergine, meloen, een assortiment oude rassen aardappelen en verschillende tomaten. Vanwege het risico op een lage opbrengst zetten we kleine stukjes. Als iets goed bevalt, houden we het erin. We hebben de oude rassen aardappelen maandag geoogst. De opbrengst valt wat tegen maar ze zijn wel heel bijzonder (zie foto). Misschien is er genoeg om wat te verdelen. Het ras Twister gaat ook de grond uit, deze mag je zelf opgraven. Met dit regenachtige weer gaat de plant snel achteruit. Er is al phytophthora gesignaleerd. Daar zijn tomaten ook vatbaar voor, dus de planten moeten snel worden afgevoerd.
Over tomaten gesproken, we krijgen veel bezorgde vragen over de zwarte tomaten (zie foto). Dit ziet er vrij verontrustend uit maar de naam van deze tomaat klinkt geruststellend: 'Jolie Coeur'. Het komt goed, de tomaat wordt mooi rood met een donker zweempje.
Oogstmoment reserveren

Reserveer jouw aankomsttijd voor deze oogstweek.
De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9.00- 15.00u) en zaterdag (9.00- 12.30u).
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/
Verwachte oogst week 27 (vr 3 juli en za 4 juli)

Lollo rosso of ijsbergsla
Snijbiet
Aardappel Twister
Basilicum*
Prei* of knolvenkel* of bosbiet*
Bospeen of courgette*
Paksoi of Chinese kool*
Kruidenbosje
Aardbeien/ bessen/ peulen??

* voorgeoogst

Over de oogst
De oogst van de tuinbonen, kapucijners en de peulen is dit jaar wel heel snel voorbij. De warmte zorgde voor een snelle afrijping. Ondertussen zijn de tuinbonen geruimd en gaan de peulen- en de kapucijnerplanten er vrijdag uit. De snijbonen en stokslabonen staan alweer te popelen om de grond in te gaan.
De snijbiet oogsten we anders dit jaar. Je snijdt de hele plant af op ongeveer 3 cm boven de grond. Dan laten we de planten weer in zijn geheel aangroeien tot een volgende oogst. Snij daarom niet te laag af, want dan beschadigt het groeipunt.
De oogst van de courgettes is begonnen en verzekert ons de komende weken, zo niet maanden van een aanvoer van courgettes. Hoe veel er zijn hangt af van de temperatuur. Als het warm is moet er elke dag gesneden worden. Bij koel weel maar eens per 3 dagen.
De bosbiet is waanzinnig lekker. De bietjes zijn zoet en aardachtig van smaak. Omdat ze vers zijn en niet uit de bewaring komen hoef je ze niet zo lang te koken. Het hangt af van de maat hoe lang. Ik denk de kleintjes een kwartier, grote 25 minuten. Even prikken om te voelen of ze gaar zijn. Had je vorige week bosbiet, laat deze dan nu voor iemand anders liggen die nog niet heeft gehad. Ze komen namelijk in etappes op maat. Kies dan nu voor venkel of prei.

 
Onmisbaar in de keuken

Tenminste dat vind ik... De groente van de tuin zijn in veel gevallen een stuk bewerkelijker dan groente uit de winkel. Er zit vaak veel zand in en het is niet voorgesneden. Ook moet je het nog bereiden, wat natuurlijk logisch is, maar toch. Met een groenteborstel kun je de wortelgroenten goed schoon krijgen. Bij nieuwe aardappelen een 'must have' als je deze in de schil wilt koken (aan te raden).
Met een goed mes kun je ook heel blij zijn. Ik zweer bij molenmesjes, deze zijn altijd scherp.
En dan de slacentrifuge, tja, hoe huishoudelijk wil je het hebben. Maar deze wordt bij ons thuis dagelijks gebruikt. Het scheelt veel water en je slingert je sla droog in een handomdraai.
Tenslotte een mooie manier om je groente te garen: een stoompan. Smaak en voedingsstoffen blijven bewaard en in het water kun je tegelijk de piepers koken. Dus ook nog duurzaam.
 
Schone bloemen

Schone bloemen, dus vrij van pesticiden, zijn niet zo vanzelfsprekend. Ze zijn niet altijd beschikbaar en voldoen vaak niet aan de eisen van de bloemist èn de consument. Dat Bloomon is gestart met het aanbieden van biologische boeketten is goed nieuws, biologische bloemen worden zo onder de aandacht gebracht bij een groter publiek. Lees het heldere verhaal op hun website en bekijk het filmpje van biologische bloemenkweker Julian: https://www.bloomon.nl/blog/ontmoet-onze-biologische-kweker-julian/
Ook is er een website waar alle schone bloementelers staan vermeld. Het Zoete Land staat er niet op aangezien onze schone bloemen voor de vaste deelnemers zijn. https://www.slowflowers.nl
Deze week zijn er weer nieuwe bloemen in bloei gekomen, maar wegens het koudere weer nog niet zo massaal. Onder andere de eerste cosmea's, leeuwenbek, eenjarige dahlia's, strobloem en de godetia (zie onderstaande foto) gaan bloeien.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.