Copy
De oogsttijden zijn vrijdag van 9 tot 14 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur. Bij extreme weersomstandigheden kunnen de tijden wel eens afwijken. Houd daarom goed de oogstberichten in de gaten.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

BOERENPROTEST
Het protest van de boeren gisteren was heftig. Ik was er niet bij, maar het roept veel verschillende emoties op. Tot op een bepaalde hoogte voel ik met ze mee. Je zult toch een boerendochter zijn en op het punt staan het bedrijf over te nemen van je ouders. De wispelturige- en kortzichtige regelgeving en wat nog mogelijk aanstaande is aan nieuwe regels geeft enorme onzekerheid.
Aan de andere kant zou je verwachten dat het besef dat de gangbare, grootschalige, in schulden ondergedompelde, fossiel-afhankelijke, vervuilende en te weinig financieel opleverende landbouw een uitzichtloze toekomst te wachten staat, ook tot in de boerenbedrijven is doorgedrongen. Ik las eens dat voor de opbrengst van 1 calorie aan voedsel er meerdere calorieën in de productie ervan gestopt moeten worden. Dit in de vorm van brandstof, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en transport. Dat kan geen houdbare situatie zijn.
Ik hoop vurig dat iedere boer voor zichzelf de vraag stelt wat hij of zij met het bedrijf kan doen om het tij te keren voor herstel van de bodem, de biodiversiteit en het boerenlandschap. Zodat de landbouw een oplossing wordt in plaats van een probleem.

Tot op de tuin,

Jessica
Oogst week 40


Knolvenkel*                                                                                         
Rode sla
Prei
Sperzieboontjes
Rucola
Palmkool
Snijbiet
Verrassingsgroente uit de bak*
Bosje kruiden uit kruidencirkel (zie vlaggetjes welke kruiden)
Bloemen

*wordt voor je geoogst.

OOGSTEN VAN PALMKOOL
De palmkoolbladeren oogst je door de onderste mooie bladeren van de plant te plukken. Je pakt de stengel van het blad beet en trekt 'm voorzichtig naar beneden en wat opzij. Dan breekt het blad af op de goede plek. Afsnijden met een mes is niet wenselijk aangezien de restjes steel die blijven staan kunnen gaan rotten.
Pluk ook niet al het blad van één plant, maar oogst verspreid zodat alle planten gelijke grootte en de vorm van een palmboom houden. Zo kunnen we zolang mogelijk genieten van deze heerlijke en gezonde wintergroente.
Bloemen

Het einde van het bloemenseizoen nadert, zeker als er veel regen en weinig zon is de komende weken. Maar voorlopig staat er nu nog genoeg om van te plukken.
Hieronder een poging om een bos in Leidse kleuren te maken. Het rood komt er niet echt heel herkenbaar uit, toch een mooie herfstbos geworden... Fijne 3 oktober feesten!
Groentepark Bontekoe is geopend

Zie hieronder een aantal foto's van de opening door wethouder Martine Leeuwis, Toekomst zaaien met buurtbewoners en het plukken van boeketjes.
Er is ook een website in opbouw die je kunt bezoeken. En wil je een dagje helpen, kom dan naar de Natuurwerkdag op 2 november en help mee met het planten van de haag.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp