Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn deze week op vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker

AANGEPASTE OOGSTTIJD OP VRIJDAG VANWEGE VRIJWILLIGERSUITJE
Vrijdagmiddag gaan we met alle harde werkers van de tuin op excursie naar 1 of 2 andere tuinderijen. Daarom kun je vrijdag tot 12 uur oogsten in plaats van tot 14 uur. Houd hier rekening mee. Als er niemand van de vrijwilligers of ik op de tuin is, kan er niet worden geoogst. Zaterdag zijn de tijden ongewijzigd, van 9- 13 uur. Het wordt erg warm, dus kom vroeg als je je oogst fris en vers wilt oogsten en bewaren!

BEZOEK
De tuin heeft veel bezoekers gehad de laatste weken. Er zijn in totaal 5 brugklassen geweest die hebben meegewerkt en onderzoekjes hebben gedaan in samenwerking met Naturalis. Hopelijk hebben ze veel geleerd over bodemvruchtbaarheid, biologische landbouw en het belang van insecten. Daarnaast hebben 30 Leidse ambtenaren vorige week een workshop gevolgd op de tuin: ze kregen een uitgebreide rondleiding en ze hadden alvast wat aardappelen en kapucijners voorgeoogst voor de oogst van vorige week. We hopen dat de deelnemers veel inspiratie hebben opgedaan en deze vorm van groen meenemen bij de keuzemogelijkheden om de openbare ruimte in de stad in te vullen.

Veel oogstplezier,

Jessica


De leerlingen deden onderzoek naar bestuivers met Naturalis.
Oogst week 26

Chinese kool of koolrabi
Bospeen
Andijvie of snijbiet
Prei
Bosbiet of radicchio Rosso of courgette
Sjalotten (laat ze thuis verder indrogen en haal dan pas het loof eraf)
Spitskool
Peultjes, kapucijners of tuinbonen
Kruidenbosje uit de cirkel
Eetbare bloemen, komkommerkruid, goudsbloem, viooltjes, Oost- Indische kers
Aalbessen, zwarte bes, jostabes, framboos. Totaal 150 gram

BESSEN
We zetten vlaggetjes waar de bessen rijp zijn. Pluk tussen de vlaggetjes. Als je misgrijpt ben je volgende week aan de beurt.

 
Bloemen

Deze week mag je in totaal 15 tot 20 bloemen meenemen. Plukken mag in de bedden die tussen de twee vlaggetjes in liggen (behalve goudsbloem, deze mag geplukt worden in het bedje voor de schuur). Bloemen van elders op de tuin plukken wij voor en zetten we in emmers. Hieruit kun je ook pakken.

Wat bloeit er of begint te bloeien: goudsbloem, Rudbeckia, ridderspoor, lathyrusen, meisjesogen, boerenwormkruid, korenbloem, cosmea, zilverdille, Dahlia, drie- urenbloem, zinnia, vlas, godetia, zonnebloem, eenjarige lavatera, duizendblad....


De goudsbloem staat nu op zijn mooist. Voor de vaas: pluk ze graag bij de schuur, daar staat een veldje met lange stelen.
Nieuwe vriend

Vanmorgen bij het opruimen van een doek vond ik onze beste vriend: de egel. We zijn heel blij met de egel want hij/ zij kan wel eens de reden zijn dat we niet veel last hebben van slakken. Ik stoorde de egel waarschijnlijk in een hele diepe slaap, want de egel bleef erg suf, later liep ie wel weg dus ik maakte me geen zorgen. Het doek heb ik maar laten liggen om een slaapplekje te bieden.

  • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail)
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp