Copy
De oogsttijden zijn vrijdag van 9 tot 14 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur. Bij extreme weersomstandigheden kunnen de tijden wel eens afwijken. Houd daarom goed de oogstberichten in de gaten.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,


BESTUURSLEDEN GEZOCHT
Het is een spannende tijd voor de ontwikkeling van de landbouw. Een omwenteling naar een voedselproductie die duurzamer is en aangepast aan ecologische principes komt steeds dichterbij. Wil je je hier meer voor inzetten op lokaal niveau en heb je de nodige expertise in huis? Denk dan eens aan deelname aan het bestuur van stichting Leiden oogst die zowel Het Zoete Land als het nieuwe Groentepark Bontekoe onder zijn hoede heeft en wie weet nog meer tuinen in de toekomst. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Hier vind je meer informatie.

HET ZOETE LAND IN DE SCHIJNWERPERS
Al vijf jaar laten we met alle vrijwilligers en met jullie als oogstdeelnemers zien dat er een vorm van landbouw bestaat waarbij de biodiversiteit erop vooruit gaat. Van een kaal grasland maakten we een oase waar honderden soorten planten groeien, vele dieren er een thuis vinden en de bodemvruchtbaarheid toeneemt in plaats van afneemt. En dat met een intensief teelplan en een hoge productie.
Onze inspanningen hiervoor zijn niet onopgemerkt gebleken. Op 10 oktober, de dag van de Duurzaamheid, stonden we op de 47e plaats van de meest duurzame burgerinitiatieven 2019 van Nederland in de Trouw Duurzame 100 èn we kregen het Groene Lintje uitgereikt door GroenLinks Leiden.
Wat ons betreft laat dit zien dat Het Zoete Land niet meer van de Leidse duurzame kaart te vegen is en hopen we dat de gemeente nu echt gaat voor een duurzame verankering van Het Zoete Land. 

Tot op de tuin,

Jessica
Oogst week 42Pompoen
Boerenkool
Prei
Winterpeen
Andijvie of snijbiet
Sperzieboontjes op= op
Bosje kruiden uit kruidencirkel (zie vlaggetjes welke kruiden)
Bloemen

Als het veel regent, zullen we weer een deel vooroogsten en bij de schuur uitstallen.


BOERENPROTEST LEIDT TOT ACTIE!
Terwijl ik, lopend over de tuin, de oogst voor komend weekend samenstel, hoor ik luid getoeter van de trekkers die op de A4 rijden (of stilstaan) op weg naar Den Haag. Ik merk dat ik me steeds minder verwant voel met de groep protesterenden. Er lijkt met het protest volledig voorbij te gaan aan de urgentie van een andere, meer ecologische, vorm van landbouw. Daarom voeren wij actie op onze manier, door te tuinieren in de stad en door zo te laten zien dat het anders kan. We planten daarom voort, zoals deze week de bloembollen voor de bijen en de knoflook voor onszelf, alvast voor volgend jaar (zie foto).
Bloemen

De ervaringen met bloemen plukken in de regen of net na de regen zijn uiteenlopend. Bij de één staan ze prima en bij de ander trekken ze niet meer bij in de vaas. Het lijkt weer regenachtig te worden helaas. Bekijk zelf even of je bloemen wilt plukken. Maximaal 15 stelen.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp