Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

Over de tuin
Het is koud. Het is de week van ijsheiligen met in de nachten nog kans op vorst. Nu hoop ik dat we dicht genoeg bij zee zitten en de ijsheiligen Het Zoete Land niet bezoeken. We hebben namelijk net de pompoenen en courgettes uitgeplant en de tomaten hebben het al heel zwaar door de harde wind en de kou. Met het uitplanten van de komkommers, paprika en aubergines wachten we nog even tot het wat warmer wordt.
De oogst is in deze periode nog mager, vooral veel bladgewassen die een korte groeiperiode hebben komen aan bod. De rabarber laten we nog even met rust. Na de eerste oogst hebben ze even de tijd nodig om weer genoeg volume te maken.
De droogte is zorgwekkend. We hebben op de tuin een goede beregening, maar ik maak me zorgen over de natuur en de soorten die het moeilijk hebben en moeite hebben hun jongen van genoeg voedsel te voorzien.

Eerste bloemenpluk!
Er bloeien genoeg bloemen om de bloemenplukkers een aantal bloemen mee te geven. We beginnen met 3 per deelname. Met een paar mooie bloemen in een mooi vaasje, fleur je je kamer al op.
Er staat een vlaggetje bij elke soort bloemen waaruit je kunt kiezen. Pluk niet van bloemen waar geen vlag bij staat (dus niet van de pioenrozen, deze zijn nog niet zover;)).
Zorg dat je zelf een snoeischaartje of scherpe schaar bij je hebt. Mesjes worden niet gebruikt in de bloemen en we lenen helaas niets uit vanwege corona.
Meer informatie over de bloemenpluk vind je onderaan dit oogstbericht.

Reserveer jouw tijdvak voor donderdag a.s. 18.00 uur
Reserveer jouw aankomsttijd voor deze oogstweek, je kunt binnen het gekozen half uur aankomen op de tuin.
De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9- 15u), zaterdag (9- 13u) of maandag (9-15u).
Ivm met de bloemenpluk reserveer je nu voor jouw type deelname:
- Groente met bloemen, of
- Groente zonder bloemen, of
- Alleen bloemen
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/

Kom graag nog alleen, als je de oogst ophaalt. Missen jouw kinderen, vriend of vriendin de tuin? Neem ze eens mee op een mooie avond of overdag als we niet werken op de tuin. Het hek is altijd open. 

Bedankt voor je medewerking! Tot ziens op de tuin, 

Jessica

Oogst week 20 (vr 15 mei - ma 18 mei)

- Raapsteel
- Sla
- Radijs of salademix (spinazie, babyleaf, mosterdblaadjes)*
- Bosui
- Bosje kruiden

*Wat voorradig is, ligt in de bak. Er is dus niet altijd keuze uit beiden!
Informatie over bloemen plukken bij Het Zoete Land 2020
 • De bloemplukperiode loopt van eind juni tot eind oktober. In mei en juni zijn soms ook al wat bloemen te plukken. In de wekelijkse oogstberichten staat wanneer en hoeveel er geplukt kan worden.
 • De plukdagen zijn op maandag, vrijdag en zaterdagochtend. Ivm met Corona is het verplicht wekelijks een tijdvak te reserveren. Zo kan iedereen op zijn gemak plukken. Zie de inschrijflink in het oogstbericht.
 • Laat je naam afstrepen op de lijst.
 • Er mag uitsluitend geplukt worden in het speciaal voor de pluk ingezaaide bloemenvak. Met een bord staat aangegeven waar dit is. Als er elders ook bloemen geplukt mogen worden staat dat op het bord aangegeven en/ of met vlaggetjes.
 • Het bloemen plukken is uitsluitend bedoeld voor donateurs van Het Zoete Land. Vervangers plukken geen bloemen.
 • Er vliegen bijen op Het Zoete Land. Het Zoete Land is niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van een bijensteek. Er zijn middelen om een steek te behandelen op de tuin aanwezig. Bij allergie raden wij aan zelf medicatie mee te nemen, zoals een epi-pen.
En nog wat pluktips:
 • Gebruik voor het plukken van de bloemen een snoeischaar of scherpe schaar en geen mesje.
 • Knip de bloemstengel zo mogelijk af boven zijstengels waar nog knoppen aan zitten. Er kan dan later nog een keer van geplukt worden.
 • Bloemen blijven het beste op de vaas als ze vroeg in de ochtend worden geplukt en zo snel mogelijk in de vaas staan, zeker als het warm en zonnig weer is.
 • Zet de vaas niet in de zon, maar liefst op een koelere plek. Dan blijven de bloemen langer goed.
 • Pluk bloemen die net open zijn, deze staan langer dan bloemen die bijna uitgebloeid zijn. Bloemen nog volledig in knop niet plukken.
Voor overige tips:
http://www.pluktuindebosrand.nl/index.php/de-pluktuin/bloemen/52-tips-houdbaarheid-bloemen/70-tips
 • Stel je bij je eerste bezoek graag even voor aan de tuinder (Jessica Zwartjes).
 • Contactgegevens: info@hetzoeteland.nl. Tel: 0621577070 (Jessica)
 • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
 • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.