Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

Door corona is het een stuk drukker geworden op de tuin. Stadsbewoners lopen hun rondje en lijken gegrepen te zijn door het volgen van de natuur en de gewassen op de tuin. Het rondje wordt een gezonde gewoonte. De natuur, de tuin en het park een gezonde omgeving waar ontmoeting op afstand goed mogelijk is.
Dat we in tijden van corona, of wie weet welk ander virus in de toekomst, in de stad veel ruimte en groen nodig hebben stond vandaag ook op de voorpagina van de Volkskrant. Stuitend is dan ook de aanhoudende drang om een extra hockeyveld van kunstgras uit te willen rollen in het Roomburgerpark, terwijl Leiden één van de meest dichtbebouwde steden is.
Er is een schrikbarend verlies van biodiversiteit wereldwijd en een enorme disbalans in dat wat wel nog leeft (uitermate geschikt voor een uitbraak als corona). Dan zul je toch alles op alles moeten zetten om groen te behouden?
Hieronder een oproep van stichting Vrienden van het Roomburgerpark om de enquête over het Roomburgerpark voor 21 juni in te vullen. Slechts een aantal vragen maar wellicht van grote invloed!

Beste buurtbewoners,
 
Het kan u nauwelijks ontgaan zijn: de gemeente heeft een nieuw inrichtingsvoorstel voor het Roomburgerpark bedacht. U kunt hier tot 21 juni op reageren en we raden u sterk aan dat te doen. Het is nu of nooit voor het park!
Via deze link vindt u meer informatie over het plan en de wijze waarop u kan reageren: https://roomburgerpark.nl/roomburgerpark.nl/hoe-reageren-op-het-inrichtingsplan/
 
Met vriendelijke groet,
Stichting Vrienden van het Roomburgerpark
Reserveren oogstmoment

Reserveer jouw aankomsttijd voor deze oogstweek.
De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9- 15u) en zaterdag (9- 13u).
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/

Voorkom drukte
We zien dat niet iedereen zich houdt aan de gereserveerde tijd. Dat is op zich geen probleem, totdat te veel mensen dat doen en het op zaterdagochtend toch te druk is. En ja, je kunt pech hebben dat het net regent tijdens jouw oogsttijd. Bedenk dan maar dat de tuinders soms de hele dag in de regen werken en er ook nog eens heel blij mee zijn na een periode van droogte;). Met goede kleding aan kan het een heus knusse ervaring zijn, jij met je capuchon op een momentje samen met de sla, snijbiet of peultjes. 

Tot ziens op de tuin, 

Jessica
Verwachte oogst week 24 (vr 12 juni en za 13 juni)

- Eikenbladsla
- Aziatische mix van bladmosterd, rucola en mizuna
- Bloemkool, broccoli, spitskool of koolrabi
- Peultjes of tuinbonen
- Snijbiet of babyleaf
- bosui (laatste!)
- Rabarber of eerste aalbessen (beperkt)
- Bosje kruiden uit de kruidencirkel
- Bloemen**

**Bij inschrijving 'oogst met bloemen' of 'alleen bloemen'

Over de oogst
Veel groenten geven zich in delen prijs. De oogst verloopt in een zogenaamd traject. Daarom zijn er veel of/of groenten.
De rabarber nadert alweer de laatste fase van de oogst. Na de langste dag oogsten we niet meer om de planten op krachten te laten komen voor volgend jaar.
In onopgemerkte hoekjes bloeien de bloemen vaak op z'n best. Neem een kijkje in het bijenlint, deze bloeit elke week uitbundiger!
Bloemen

De meerjarige bloemen zijn gedeeltelijk opgeplukt en de uitbundige bloei van de éénjarigen laat nog even op zich wachten. Er zijn wel wat bloemen te plukken, maar hoeveel hangt af de temperatuur. Kijk goed op het bord hoeveel en waar je kunt plukken.
 
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.