Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

Deze week laatste oogst, geen bloemen meer
De winter kwam plotseling om de hoek kijken afgelopen week compleet met eerste nachtvorst. De vorstschade is gering maar de groei is nu wel echt uit de gewassen. Dit betekent een abrupt einde van een droog, warm maar prachtig tuinjaar. Deze week gaan we dus helaas alweer de (bijna) laatste oogst verdelen. Bijna, omdat we zeker nog een keer kunnen oogsten voordat het volgende tuinseizoen weer begint. Dus voor nu is het de laatste keer maar ik hoop zeker nog een keer een oogstmoment voor de kerst te organiseren. De kerstmaaltijd met groenten van Het Zoete Land maakt het natuurlijk wel extra feestelijk! We houden je vanzelfsprekend op de hoogte.

Deze zaterdag is de Natuurwerkdag (van 10.00 tot 14.00 uur), er wordt hard gewerkt om alle bollen te planten en de grote bult compost te verspreiden. Zin om mee te helpen? Je bent nog steeds welkom, ook als is het maar een uurtje. Aanmelden hoeft niet.

Veel oogstplezier!

Jessica
Oogst week 4


Pompoen (lang bewaarbaar!)
Veldsla
Boerenkool of palmkool
Snijbiet of (Nieuw Zeelandse) spinazie
Prei of bietjes
Knolvenkel
Aardperen
Mosterdblad
Witlofpennen om zelf witlof te kweken
ZELF WITLOF KWEKEN
Iedereen kan wat witlofpennen mee naar huis nemen. Deze kun je zo niet eten, de witlofkropjes ontstaan pas als je de pennen 'intafelt': Je stopt de pennen dicht tegen elkaar aan met de wortelhals in een gelijkmatig vlak in een diepe bak of emmer. Daartussen strooi je aarde (geen bemeste aarde of compost, liever zand). Door een beetje water te gieten komt de aarde mooi tussen de wortels terecht. Verder dek je af met 30 cm aarde of stro. Zet de bak of emmer in het donker weg. Als je zelf geen aarde/ zand en stro hebt kun je wat meenemen van de tuin, stro ligt vlakbij de witlof. Neem wel zelf een emmer oid mee. Na de oogst graag zand en stro terugbrengen naar de tuin.

En dan is het wachten.... Hoe kouder je de bak weg zet hoe langer het duurt. Tussen 15 en 20 graden bewaren zorgt voor oogst na 3 tot 5 weken.
Kijk voor een uitgebreide omschrijving hoe zelf witlof te kweken en te oogsten op Diana's mooie moestuin.
 
Bloemen, helaas niet meerDat de koude zijn intrede heeft gedaan, zien we goed aan de bloemen. Er zijn te weinig bloemen om nog boeketten van te maken, zie hiernaast een laatste boeket van vandaag. We hebben zelfs al een groot deel van de bloementuin opgeruimd en dat is best gek, je raakt toch aan de planten gehecht!

De bloemen hebben dit jaar uitbundig gebloeid en ik heb veel prachtige boeketten langs zien komen. We kregen veel complimenten over de grote variatie van dit jaar. Dit gaan we volgend jaar natuurlijk weer proberen. Heb je tips voor de bloementuin, bijvoorbeeld een mooi en geschikt soort die je graag zou zien volgend jaar? Laat het me dan weten via onderstaande link naar het mailadres.
  • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail)
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp