Copy
Informatie over de eerste oogstweken
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers
 
TUINVERHALEN
Na een lange periode van voorbereidingen (vanaf eind januari) is dan nu bijna de eerste oogst in zicht. We verwachten volgende week (week 18) de eerste oogst van groenten en kruiden. De radijs is al bijna op maat, verse knoflook wil al een tijdje geplukt worden en de rabarber kan mondjesmaat geoogst worden. De bloemenpluk begint later in het seizoen.

We zijn druk bezig met bedden klaarleggen, zaaien, planten en onkruid wieden. Vanmorgen hebben we aardbeien en groene asperges geplant. Groene asperges zijn nieuw voor de tuin en hebben tijd nodig om volume te maken. Dit jaar oogsten we er nog niet van, wel vanaf volgend jaar. We zijn erg benieuwd hoe de teelt en de oogst gaan bevallen.

Verder is het, na een lange en natte winter, nu al bijna 6 weken erg droog. Met de schrale, harde oostenwind erbij moeten we continu de net kiemende zaden in de gaten houden. De bovenlaag is snel uitgedroogd, de beregening maakt overuren. Gelukkig hebben we nu een vaste beregening en heeft een vrijwilliger een pompkastje gemaakt zodat we niet telkens de pomp van de schuur naar de sloot hoeven te verplaatsen. Dat scheelt een hoop tijd en belasting voor de rug!

Het oogsten zal er, ivm met Corona, voorlopig anders uitzien dan andere jaren. Lees de aanpassingen hieronder goed door en bewaar dit bericht!
Belangrijk: oogstinformatie deelname 2020
 
Veilig oogsten in tijden van Corona
 
Het oogsten zal dit voorjaar een uitdaging worden. Wij scheppen de voorwaarden zodat iedereen veilig kan oogsten. Als we ons allemaal aan de afspraken houden, moet het goed gaan. Het oogsten zal er als volgt komen uit te zien:
 
RESERVEER EEN TIJDVAK
De komende periode ontvang je bij elk oogstbericht een link naar onze website. Via die link kun je een half uur reserveren waarbinnen jouw aankomsttijd op de tuin zal zijn. Inschrijven met de link is verplicht en kan van dinsdag (als oogstbericht in je mailbox zit) tot donderdag 18 uur. Houd je mail goed in de gaten, zodat je deze niet mist.
 
UITBREIDING OOGSTTIJDEN
Om een goede spreiding van oogsters te realiseren kun je ook op maandag oogsten. Oogsttijden: vrijdag van 9-16 uur, zaterdag van 9-13 uur en maandag van 9-16 uur. Een oogstweek loopt dus van vrijdag tot en met maandag.
 
VOOROOGSTEN
Om de verblijfsduur te verkorten, zullen we zoveel mogelijk vooroogsten. Een deel van het plezier is het bezoek aan de tuin, daarom zetten we de oogst in het hart van de tuin. We leiden je met linten langs de looproute, die één richting op gaat.
 
KOM ALLEEN EN ALLEEN ALS JE GEZOND BENT
Helaas kun je even geen vrienden of familie meenemen naar de tuin. Alleen als je geen opvang voor je kinderen hebt, mogen ze mee. Als je verkouden of ziek bent, of koorts hebt, blijf je thuis.
 
EIGEN MATERIAAL MEE
Neem je eigen verpakking en mesje mee zodat je niets hoeft te lenen.
 
KLETSEN BUITEN DE TUIN
Juist nu is ontmoeting heel belangrijk, we missen het! En uitgerekend de tuin is daar een geschikte plek voor. Toch vragen we je om buiten de tuin te praten als je een bekende tegenkomt.
 
BEZORGING AAN HUIS VOOR RISICOGROEP
Mijd je winkels en andere plekken waar mensen zijn en kom je liever niet naar de tuin? Laat dan iemand anders voor jou komen om de oogst op te halen. Lukt dat niet, dan brengen we jouw oogst bij je thuis. Mail je verzoek naar: info@hetzoeteland.nl.
 
ALGEMENE OOGSTREGELS
> Jessica Zwartjes beheert de tuin. Met vragen kun je bij haar of bij een van de vrijwilligers terecht. Tijdens de oogstmomenten is er altijd iemand aanwezig om je op weg te helpen. Contact met de tuinder als ze er niet is liefst via de mail: jessica.zwartjes@hetzoeteland.nl. Bij dringende zaken kun je bellen: 06 21 57 70 70.
> We verdelen de oogst onder alle donateurs die zich hebben ingeschreven als oogstdeelnemer. Het deelnemerschap is 1 jaar geldig, van 1 januari 2020 tot 31 december 2020.
> Vanaf het eerste tot het laatste oogstmoment van het jaar ontvang je vooraf bericht over welke gewassen er te oogsten zijn. Op de tuin geven we met vlaggetjes aan van welk bed je kunt oogsten en met bordjes hoe en hoeveel je kunt oogsten per oogstdeelname. De oogstwijze is belangrijk voor eventuele tweede oogst van het betreffende gewas. Volg de uitleg goed op. Meer oogstinformatie en recepten zijn te vinden op de website www.hetzoeteland.nl.
> De portiegrootte per te oogsten gewas is gebaseerd op een 1 persoonsportie maar kan in de praktijk genoeg zijn voor 2 personen.
> Het oogstseizoen loopt ongeveer van eind april tot half november, afhankelijk van seizoensinvloeden kan dit korter of langer, eerder of later zijn.
> Met elkaar dragen we zorg voor de tuin. Tussen de bedden is een smal looppad. Houd rekening met andere planten of kiemende zaadjes op naastgelegen bedden. Dit is de oogst voor later dus graag niet lopen of staan op de bedden.
> Het betreden van de tuin is op eigen risico.
> Om ervoor te zorgen dat alle deelnemers kunnen oogsten, houdt iedereen zich aan de aangegeven hoeveelheden en oogst voorzichtig zonder (andere) planten te beschadigen. Zo nodig staat er een weegschaal om porties af te kunnen wegen.
> Oogstmandje of -tas, verpakkingsmateriaal en oogstmesje zelf meenemen. Ander oogstgereedschap zoals spitvork voor prei of wortelgewassen is aanwezig.
> Gewasresten graag in de aanwezige kist of kruiwagen, dit gebruiken we voor compost.
> Om de groente zo vers mogelijk te houden adviseren we je bij warm weer vroeg in de ochtend te oogsten, de oogst tijdens vervoer goed te verpakken en zo snel mogelijk in de koelkast te leggen.
> Als je hebt geoogst streep je je naam door op de lijst. Deze ligt in of bij de schuur. De komende weken wordt er voor jou afgetekend.
> Heb je nog suggesties over de afspraken? Deze kun je mailen naar de tuinder.

Tot ziens op de tuin!

Jessica
 
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.