Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

Oogst week 29

Sla
Bosbiet*
Basilicum*
Bospeen
Prei of knolvenkel*
Courgette* of sperzieboontjes*
Koolrabi* of Chinese Kool*
Kruidenbosje
Hand bessen
Aardbeienplant!

* wordt voor je geoogst

Over de oogst:
Sperzieboontjes zijn heel geliefd. Had je vorige week een portie? Kies dan deze week voor courgette. We gaan zien hoe het uitkomt. De komende weken zijn er met regelmaat boontjes te oogsten.
Er is voor iedereen bosbiet. Naast de rode bieten oogsten we ook chioggabiet, deze is lichter van kleur en van binnen roze met wit gestreept. Prachtig als je deze zo dun schaaft als carpaccio.

Aardbeienplanten maken plaats
We gaan de aardbeienplanten opruimen zodat we nog wat teeltjes kunnen zetten voor oogst in het najaar. De planten zijn erg mooi en zonde om op de composthoop te gooien. Wil je planten meenemen voor in je eigen tuin of pot? Graaf ze zelf uit en zorg voor een tas waarin je ze kunt vervoeren. Een kleine bijdrage voor de planten is welkom (richtprijs: 50 cent per plant). Deze kun je in het geldkistje doen of overmaken.  Het rekeningnummer is te vinden naast het kistje.
Reserveer jouw oogstmoment

De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9.00- 15.00u) en zaterdag (9.00- 12.30u).
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/
Bloemen

Er zijn al een aantal mooie foto's binnen gekomen van boeketen. Dank jullie wel! Ze zijn al op instagram en facebook te bewonderen. Je kunt nog steeds insturen. Als er genoeg foto's zijn, plaats ik ze in het oogstbericht.
Bij een boeket wil ik altijd alle kanten zien, dus ik draai de vaas soms een slag om geen enkele bloem te missen. Met onderstaande muurvaasjes, die ik kreeg voor mijn verjaardag, heb ik dit probleem niet meer. De bloemen komen prachtig uit tegen de witte muur en de ontwikkeling van de bloem is goed te volgen. Je kunt ook meerdere kleine vaasjes met kleine boeketjes naast elkaar of verspreid in je kamer neerzetten.
Vorige week waren door de kou en regen wat minder bloemen te plukken. Hopelijk kunnen we deze week weer wat meer plukken.
 
Hergebruik

Het korte keten concept van Het Zoete Land  is een behoorlijke winst op transport. Je komt immers lopend of met de fiets, dus er is geen CO2 uitstoot om je groenten bij jou thuis te krijgen. Er zijn nog een paar dingen die je kunt doen die bijdragen, ook aan de tuin:
- Plantpotjes retour, graag alleen als op onderstaande foto.
- Elastiekjes retour. Misschien heb je ze opgespaard de afgelopen tijd en weet je niet wat je ermee moet doen. Weggooien is zonde en op de tuin kunnen we ze nog een keer gebruiken.
- GFT resten. Heb je groente- en fruitafval waar je een nuttige bestemming voor zoekt? Als minstens 80% onbespoten is, (dus van Het Zoete Land of van biologisch geteelde groente en fruit uit de winkel) kun je het inleveren bij Het Zoete Land. Er is een speciale bak voor: de meest linkse compostbak achter het composttoilet. Bekijk het bord dat erbij staat zodat je weet wat wel en niet in de compostbak mag. Uitgebloeide bloemen van de tuin mogen er ook op.
 
Kunstroute op het Zoete Land

Het laatste weekend van september (26 en 27 van 12.00 tot 18.00 uur) vindt de Kunstroute plaats.
Annelies Brakkee, kunstenares en als vrijwillgster en oogstdeelneemster betrokken bij Het Zoete Land, is bezig met een kunstwerk specifiek voor het Zoete Land. Ze wil dit tijdens de Kunstroute gaan exposeren op de tuin.
Het zou leuk zou zijn als er meer kunstenaars aansluiten dit weekend, mogelijk met muziek erbij.
Daarom zijn we op zoek naar kunstenaars die hun werk willen exposeren gedurende de Kunstroute op het Zoete Land en musici die daarbij willen optreden.
Graag vóór 25 juli, maar nog liever zo spoedig mogelijk aanmelden bij Annelies Brakkee, via mail brakkeeannelies@gmail.com.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.