Copy
De oogsttijden zijn vrijdag van 9 tot 14 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur. Bij extreme weersomstandigheden kunnen de tijden wel eens afwijken. Houd daarom goed de oogstberichten in de gaten.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,


Er zijn wat geheimzinnig wezens op de tuin die knabbelen aan de kiemblaadjes van de spinazie, veldsla en winterpostelein. En dat zijn nou juist de fijne nateeltjes die ons aan het einde van het seizoen verrassen met verse, groene blaadjes. Er is wel 3 keer opnieuw gezaaid en zo ook afgelopen maandag nog. Tijdens de kieming gaan we vers grasmaaisel over de bedden strooien in de hoop dat de beestjes zich daar aan te goed doen en niet aan de door ons geliefde groenten. Als het goed gaat is het vervolgens hopen dat deze zaaisels nog tot volle wasdom komen dit seizoen en we nog voor de winter kunnen oogsten.
Wist je trouwens dat drie van onze vrijwilligers de opleiding tot Biologisch- Dynamisch tuinder zijn begonnen aan de Warmonderhof? Ze zullen 2 jaar lang een dag per week naar school gaan en ongeveer twee dagen per week stage lopen, waaronder op Het Zoete Land. Het opleiden van nieuwe tuinders behoort tot één van onze doelen, we zijn verheugd met deze tuinders in spé!

Drie oktober komt er alweer snel aan, daarom oogsten we deze week traditiegetrouw van de pastinaken en de winterpeen. Een aantal jaren hebben we hutspot op de tuin gemaakt en samen gegeten op de tuin. Doordat de kok andere dingen is gaan doen en het weer toch wel erg tegenviel de laatste paar keren, zien we er van af. Voor volgend jaar zit wel een oogstfeest in de planning begin september.

Tot op de tuin,

Jessica
Groenselderij en de eerste van de laatste broccoliteelt. Volgende week zal er ook nog broccoli zijn want ze zijn niet allemaal tegelijk oogstrijp. We verdelen de broccoli, en andere groenten waar ook minder van beschikbaar is, in de keuzebak. Dus voor iedereen is er één keer broccoli!
Oogst week 39

Pastinaak
Winterpeen
Groenselderij
Sperzieboontjes
Sla
Rucola
Boerenkool
Snijbiet, voor wie wil
Bosje kruiden uit kruidencirkel (zie vlaggetjes welke kruiden)
Bloemen

OOGSTEN VAN BOERENKOOL
De boerenkoolbladeren oogst je door de onderste mooie bladeren van de plant te plukken. Je pakt de stengel van het blad beet en trekt 'm voorzichtig naar beneden en wat opzij. Dan breekt het blad af op de goede plek. Afsnijden met een mes (wat veel mensen helaas doen, ondanks de uitleg op het bordje) is niet wenselijk aangezien de restjes steel die blijven staan kunnen gaan rotten.
Pluk ook niet al het blad van één plant, maar oogst verspreid zodat alle planten gelijke grootte en de vorm van een palmboom houden. Zo kunnen we zolang mogelijk genieten van deze heerlijke en gezonde wintergroente.
Bloemen

Het einde van het bloemenseizoen nadert, zeker als er veel regen en weinig zon is de komende weken. Maar voorlopig staat er nu nog genoeg om van te plukken.
Welkom bij de opstart van onze tweede tuin:
Groentepark Bontekoe
 
  • Opening zaterdag 28 september 15 uur.
Je hebt er vast al eerder over gelezen: Groentepark Bontekoe gaat van start: Je bent welkom bij de opening van het park Bontekoe op zaterdag a.s. tussen 15 en 17 uur om een bosje bloemen te komen plukken en Toekomst te zaaien op het landje.
https://www.facebook.com/events/468320860438066/.
 
  • Natuurwerkdag 2 november tussen 10 en 16 uur
Groentepark Bontekoe doet mee met de Landelijk Natuurwerkdag. We gaan een haag planten van wel 150 meter en twee hekken plaatsen bij de ingangen. Je bent van harte welkom om een paar uurtjes mee te helpen!
Schrijf je in via: https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/voedselbanktuin-leiden.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp