Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker

Hier is weer het vertrouwde oogstbericht. Weer terug van vakantie en vol nieuwe inspiratie betrad ik deze week de tuin weer. Het leek wel alsof er geen sprake van droogte is geweest, alles op Het Zoete Land staat vrolijk te groeien en te bloeien. Hierachter schuilt het harde werken van de mensen die tijdens mijn afwezigheid bijna dagelijks hebben beregend! Helden zijn het, dat mag gerust gezegd worden. Het is een absurd seizoen met deze droogte, maar nu regent het en kunnen we de slangen en sproeiers weer even met rust laten, hopelijk....
Ondertussen zijn we druk met de herfstgewassen. De laatste plantsessie is gedaan en de eerste veldsla, winterpostelein en spinazie gaan deze week en volgende week de grond in. Maar ook zaaien we nog zomerpostelein, kervel en rucola op plekken die vrijkomen. De regen komt dus echt op het goede moment om deze zaaisels straks goed te laten kiemen.

Veel oogstplezier!

Jessica
 
Oogst week 32

Krulandijvie of sla
Snijbiet
Bosbiet
Winterpeen
Wortelpeterselie
Suikermais
Courgette of komkommer
Tomaatje
Bosje kruiden uit kruidencirkel

WORTELPETERSELIE
Deze heerlijk geurende wortel kun je verwerken in een stoofschotel, soep, salade of geroosterde groenten uit de oven (bijvoorbeeld in combinatie met de winterpeen en rode biet). Het groen is peterselie, gooi deze dus niet weg maar gebruik 'm als garnering over je gerecht.

SUIKERMAIS
Gebruik de mais na de oogst binnen 1 of 2 dagen. De suikers worden omgezet in zetmeel dus hoe langer je deze bewaart hoe meliger de mais wordt. Kook de kolf kort en doe er vervolgens wat roomboter en zout op. Smullen maar!
Er zijn gewassen die juist erg houden van dit droge weertype, zoals de tomaat. Doordat schimmelziektes minder kans krijgen, doet de tomaat het buiten prima. we hebben verschillende rassen gezet, zoals deze 'paprikatomaat'. Lijkt op een paprika (ook van binnen) maar smaakt naar tomaat. Geeft enorm veel en grote vruchten. Hopelijk kunnen we iedereen van de tomaten laten meegenieten. Kom je deze week niet aan de beurt, dan wel volgende week.
Bloemen

Pluk deze week een boeket van maximaal 30 bloemen. Pluk uitsluitend in het bloemenperceel tussen de kruidencirkel en de courgettes. Met de twee vlaggen geven we aan waar dit perceel begint en waar het eindigt. Bloemen die elders op de tuin bloeien laten we staan voor de bijen.
Let op: Er vliegen, tot onze vreugde, veel insecten op de tuin, vooral in de bloementuin. Let vooral met kleine kinderen goed op dat ze niet worden gestoken. Er is Azaron in de schuur mocht het toch gebeuren.
  • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail)
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp