Copy
Let op: aangepaste oogsttijden: vrijdag en zaterdag van 8.00 tot 11.00 uur
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

Het is heet en op de tuin betekent dat extreem heet. Rond het middaguur 5 minuten in de zon en je verlangt hevig naar een duik in de vijver. Aangezien de vijver niet groot genoeg is om iedereen een verfrissende duik te laten nemen vervroegen we de oogsttijden en worden ze iets ingekort.
Houd er rekening mee dat je er minimaal 20 minuten over doet om te oogsten. Met bloemen erbij langer. Want we gaan echt om 11 uur de tuin afsluiten wegens de hitte.

Niet alleen voor jezelf is het niet fijn om in de brandende zon boontjes te oogsten, ook voor de kwaliteit en houdbaarheid van de groenten en bloemen is het aan te raden zo vroeg mogelijk te oogsten. In de nacht hebben de gewassen zich volgezogen met vocht en in de ochtend is de verdamping nog niet zo sterk. De groenten zijn dus nog lekker knapperig en vers in de ochtend. Verpak ze goed als je naar huis gaat en leg zo snel mogelijk in de koeling.

De oogsttijden deze week zijn:
Vrijdag en zaterdag van 8 tot 11 uur. Geef dit ook door aan je eventuele vervangers!
Mocht je echt niet in de gelegenheid zijn om op deze tijden te komen oogsten, er is voor deze keer een uitwijkmogelijkheid naar maandag a.s. tussen 9 en 12 uur. Je hoeft daarover niet te mailen.

Tot op de tuin,

Jessica
Courgette houdt van deze warmte, we oogsten tussen 20 tot 25 vruchten per dag! Dat betekent dat er voor iedereen courgette is (en de koelkast nu al te klein...). De Suikermais bloeit uitbundig. Leuk om eens te bekijken.
Oogst week 30

Zomerpostelein
Nieuw- Zeelandse spinazie
Courgette*
Komkommer* of tomaat*
Sperzieboontjes
Knolvenkel*, als op dan bosbiet*
Snijbiet
Bosje basilicum*
Bosje kruiden uit kruidencirkel
Bloemen

*wordt voorgeoogst

SNIJBIET
De één smult ervan en voor de ander is het al snel te veel, snijbiet. In het begin van het jaar dreigde een hele teelt te mislukken a.g.v. een luizenplaag. Daarom hebben we extra gezet. Nu heeft de eerste teelt zich wonderbaarlijk goed hersteld en geeft overvloedig zijn bladeren te pluk. Heel dankbaar en onverwachts kunnen we bijna elke week ervan oogsten. Gelukkig is er binnen de snijbietgroep ook veel te kiezen. Er is rode, gele, brede witte ribben (aanrader) en nu ook volledig groene welke het meest op spinazie lijkt. Heb je inspiratie nodig voor een recept? Kijk eens op https://www.snijbiet.nl/. 
Bloemen

De bloemen blijven het langste goed als je ze vroeg in de ochtend plukt. De zonnebloem hierboven plukte ik om 10 uur in de ochtend , ging gelijk naar huis en toch hing ie er zielig bij. Een dag later gelukkig geheel bijgetrokken. Kom dus zo mogelijk vroeg in de ochtend om te plukken.

De Dahlia's en zonnebloemen bloeien uitbundig deze week. Daar mag wat meer van geplukt worden. Op Instagram en Facebook heb ik wat foto's geplaatst van deze prachtige bloemen. Hieronder wat foto's van bloemen die wat minder bekend zijn en nu ook bloeien; Rudbeckia 'Chocolate orange', Saffloer, Juffertje in 't groen, Scabiosa en Amaranth. De Amaranth blijft wat kort om onbekende reden, door de bloem eruit te knippen en wat uitlopers eronder te laten staan, worden de volgende stelen wellicht langer).
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp