Copy
De oogsttijden zijn vrijdag van 9 tot 14 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur. Bij extreme weersomstandigheden kunnen de tijden wel eens afwijken. Houd daarom goed de oogstberichten in de gaten.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

Afgelopen weekend zijn de allerlaatste groentes van dit seizoen alweer gezaaid. Ik zaaide spinazie, veldsla, raapsteeltjes en radijs. Hierna zullen we de bedden die vrijkomen inzaaien met groenbemesters. We zaaien eerst nog de snelgroeiende boekweit en daarna zaaien we Japanse haver. Deze laatste wortelt diep, geeft veel organische stof en werkt tegen eventuele schadelijke aaltjes in de bodem.

Er komt veel oogst aan de komende weken! De laatste zomergewassen als courgette en tomaat zijn er nog terwijl de eerste nateelten als radijs en raapsteel al zijn te oogsten. Daarnaast zijn er volop bonen, er is nog een tweede teelt suikermais, de eerste pompoenen komen binnenkort los en natuurlijk zijn daar straks de trouwe wintergroenten als boerenkool en palmkool.
De wortels zijn ineens bij de lichting die we nu oogsten mooi vergeleken de voorgaande teelten. We oogsten hier deze week ook nog van. Complimenten voor het netjes voor de voet weg oogsten van de wortels! Ik ben er van overtuigd dat het om te oogsten ook erg prettig werkt zo, in plaats van her en der een wortel uit het bed oogsten.

Tot op de tuin,

Jessica
Oogst week 35

Raapsteel Mizuna
Rucola
Wortel
Herfstraap
Koriander
Snijbiet
Andijvie
Paksoi
Snijboon of sperziebonen (groen, geel, paars)
Courgette* of tomaat*
Suikermais* (onder voorbehoud)
Bosje basilicum* (onder voorbehoud)
Bosje kruiden uit kruidencirkel
Bloemen

*wordt voorgeoogst

HERFSTRAAP

Herfstraapjes lijken op grote radijzen, maar dan wit met soms bovenaan wat rood. Was de raapjes met een borsteltje schoon. U kunt ze raspen of in stukjes snijden voor een frisse salade. U kunt ze ook gewoon uit het vuistje eten, net als een super radijs. Ze zijn milder van smaak dan de radijs. De Fransen zijn gek op meiraapjes. Ze roosteren ze, karameliseren ze in suiker en boter of stomen ze alleen maar en serveren ze met boter. Jonge rapen zijn ook al jarenlang populair in het Middellandse Zeegebied. Men kent daar dan ook veel gerechten waarin rapen gecombineerd worden met vis en gevogelte of met tomaten, uien en spinazie.

 

Bloemen

Bovenstaande foto is niet genomen op Het Zoete Land maar op de toekomstige tuin voor de Voedselbank in het Bontekoepark. Achter de schermen zijn we hard bezig om de start mogelijk te maken. En dat heeft alles te maken met de watervoorziening, het duurt erg lang voor dat we daar duidelijkheid over hebben. Ik zal u niet vermoeien met de details maar het heeft iets te maken met vergunningen en drukte bij bedrijven. De eerste oogst van groente zal volgend voorjaar zijn.Ondertussen hadden we het perceel alvast ingezaaid, onder andere met de overgebleven bloemenzaden die vorig jaar op Het Zoete Land waren geoogst. Hier wordt niet geplukt en de bloemen staan er prachtig bij.

Hoe het komt dat op Het Zoete Land de bloemen zo snel achteruit gegaan zijn kan komen door tijdelijk te veel nattigheid (het is het laagste stuk op de tuin) en wellicht te weinig voeding. Volgend jaar gaan we aan de start van het seizoen flink veel compost opbrengen, hopen dat de bloementuin er dan ook eind augustus nog fraai bijstaat!
Er is gelukkig nog wel veel te plukken, de Dahlia's en zonnebloemen staan vol met knoppen en zullen door het warme weer veel bloemen geven. Ook de herfstasters komen er nog aan en de Cosmea zal ook voorlopig nog bloeien. Heb je ook het siergras ontdekt? Erg mooi in je boeket. Lees op het bord hoeveel bloemen je kunt plukken.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp