Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

KRINGLOOPLANDBOUW
Met een zuchtje van opluchting las ik afgelopen weekend de nieuwe landbouwvisie van Minister Schouten. Goed nieuws is dat zij wil inzetten op kringlooplandbouw, een vorm van landbouw waarbij grondstoffen efficiënt worden gebruikt en van dichtbij komen en waarbij reststromen uit de voedselproductie ingezet worden als grondstof. Het streven is om hiermee de kringloop sluitend te krijgen. Denk aan een akkerbouwer die mais verbouwt voor het vee van de buurman en de buurman die mest levert aan de akkerbouwer om zijn gewassen op te laten groeien. Het afbouwen van het gebruik van kunstmest en import van soja uit Zuid- Amerika behoren tot de maatregelen. Een probleem is nog wel de grote export van producten, lees mineralenlek, waar Schouten niets aan wilt veranderen. Dat is op termijn niet houdbaar, de Nederlandse bodem zal dan behoorlijk verschalen.
In de (biologische) grondgebonden landbouw (je houdt zoveel koeien als jouw land aan kan wat betreft het uitrijden van mest en je verbouwt het voer voor de koeien) is kringlooplandbouw heel gewoon, zo ook in het klein op Het Zoete Land. We halen met maaisel gecomposteerde mest van een veehouder uit de buurt (toevallig het bedrijf waar Minister Schouten haar visie presenteerde) en composteren zelf onze gewas- en groenteresten van de tuin en van.... jullie! Tenminste, weet iedereen dat? Je kunt jouw groente- fruit- en bloemenresten die vrij zijn van gif meenemen naar de tuin en in de grijze compostbak achter de bloementuin deponeren. Hier zijn het bodemleven en de planten je enorm dankbaar voor en je draagt jouw steentje bij om de kringloop te sluiten.

Veel oogstplezier

Jessica

Oogst week 37

Rucola
Andijvie
Radijs
Sla
Prei
Palmkool of boerenkool
Bonen (snij of sperzie)
Courgette of komkommer of tomaat
Bosje kruiden uit kruidencirkel


Ook de paarse boerenkool kan deze week geplukt worden.
Bloemen


EEN HAND
Pluk deze week een hand bloemen. We tellen even niet het aantal stelen omdat we merken dat dan vooral de grote bloemen als Dahlia's en zinnia's snel op zijn. Terwijl er nog veel prachtige cosmea, tabak en ander fijn spul bloeit waar je naar hartelust van kan plukken.

ZADEN EN ROZE LINTJES NIET PLUKKEN
We zijn zaden aan het verzamelen van de beste bloemen, alvast voor volgend jaar. Als er een roze draad om een bloem zit, willen we daar zaden van verzamelen en moet deze kunnen afrijpen. Deze dus niet plukken.

TIPS?
Heb je tips voor de bloementuin? Een soort die je graag toegevoegd ziet of iets anders? Schrijf het op bij de aftekenlijst of mail het naar info@hetzoeteland.nl.
  • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail)
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp