Copy
De oogsttijden zijn vrijdag van 9 tot 14 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur. Bij extreme weersomstandigheden kunnen de tijden wel eens afwijken. Houd daarom goed de oogstberichten in de gaten.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

LAATSTE KEER BLOEMEN
Het is alweer bijna november en dat is ook te zien aan de bloemen. Komende oogstdagen is de laatste pluk van dit seizoen. Kom dus allemaal nog een keertje plukken!
Ik kijk met veel tevredenheid terug op de bloemenpluk van dit jaar. De bloementuin begon in 2015 als rustvak in de vruchtwisseling, als ondersteuning voor de groenteteelt. We zaaiden in april wat bloemen direct in de grond en keken wel wat er van kwam.
Ondertussen is het een serieus onderdeel van de tuin geworden met veel denkwerk en voorbereidingen. Het uitzoeken van geschikte zaden in het najaar, warme en koude opkweek in het vroege voorjaar en een deel bollen en vaste planten om het plukseizoen te vervroegen. Straks is het weer tijd om de Dahliaknollen op te graven, te selecteren, te splitsen en vorstvrij op te slaan tijdens de wintermaanden. Er is steeds meer tijd gaan zitten in de bloementuin en dat is te zien aan de mooie en vele boeketten die ervan af komen.

Volgende week is waarschijnlijk de laatste oogstweek van de groenten. We zullen dan in de winter nog een keer oogsten vlak voor de kerst (mèt warme chocomelk!) en als het mee zit een oogst in januari of februari.

Tot ziens op de tuin,

Jessica
Oogst week 43

Aardpeer
Palmkool
Nieuw- Zeelandse spinazie of snijbiet
Knolvenkel
Rucola
Sla mix
Wortelgewas (bospeen of winterpeen of pastinaak)
Bosje kruiden uit kruidencirkel (zie vlaggetjes welke kruiden)
Bloemen

Als het veel regent, zullen we weer een deel vooroogsten en bij de schuur uitstallen.

GROENBEMESTERS
De vrijgekomen bedden zijn ingezaaid met Japanse haver (zoals op de foto) en met Winterrogge. Winterrogge kan in oktober nog gezaaid worden en is winterhard. Zo vullen we weer aan wat in het seizoen met de oogst verloren is gegaan: organische stof. Ook houdt het gewas de mineralen in de bodem vast en spoelen deze niet of minder uit.
AARDPEER
We gaan starten met de oogst van de aardpeer. We halen de knollen onderaan de stengels, waar we eerst nog de mooie gele bloemen van plukten, met de hand uit de grond. Je kunt een spitvork gebruiken, maar de kans is dan groot dat je de knollen doorboort. Het is pittig werk, dus we zullen een deel zelf doen. Als je wel houdt van een beetje zwaar werk, kun je zelf graven. Het is fijn als je dan meteen wat meer opgraaft en in de kist legt voor de volgende oogster, die misschien niet gekleed is op deze activiteit! De aardperen schoonborstelen, schillen is niet nodig.
Natuurwerkdag 2 november

Er doen al heel wat mensen mee op deze dag, maar je kunt nog aansluiten!
We gaan de nieuwe tuin Groentepark Bontekoe in de Zeeheldenbuurt inrichten door een haag aan te planten rondom de tuin. Dit zijn behoorlijk wat struikjes (paar honderd...) dus met veel mensen kunnen we het vast in een dag af krijgen. Meld je aan op de website van de Natuurwerkdag, hier is ook meer informatie te vinden over de locatie en tijden:
https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/voedselbanktuin-leiden

  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp