Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker

De langste dag is nabij. En er is veel te oogsten deze week. Eigenlijk nog meer dan op onderstaande lijst, maar ik probeer het oogsten van sommige gewassen nog een weekje uit te stellen zodat je koelkast niet overvol raakt!
Onderaan deze mail vind je informatie over de bloemenpluk, lees deze goed door zodat het plukken op de tuin goed gaat en je thuis zo lang mogelijk van de bloem kan genieten.

Veel oogstplezier,

Jessica


De eerst courgettes!
Oogst week 25

Kom vooral allen oogsten, want er is heel veel dat geoogst kan worden deze week. Vind je het te veel? Eet dan thuis eerst de groenten die minder lang bewaard kunnen worden zoals de bladgewassen. Kolen kunnen doorgaans langer bewaard worden. Denk ook aan groente verwerken en invriezen. Als je verwacht dat je groenten weg moet gooien, omdat je ze te lang moet laten liggen, laat ze dan liever op het land staan.

Chinese kool of koolrabi
2 kroppen sla
Basilicum of peterselie of koriander
Andijvie
Prei
Bosbiet
Bosui of verse knoflook
Aardappelen, Frieslander
Snijbiet
Radicchio rosso (klik voor info en lekker recept!)
Capucijners of tuinbonen
Kruidenbosje uit de cirkel
Eetbare bloemen, komkommerkruid, goudsbloem, viooltjes
Voor de oogsters die vorige week misgrepen: aalbessen of zwarte bes

 

Bloemen

Het bloemenseizoen gaat nu echt beginnen. Daarom vind je hieronder meer informatie over het bloemen plukken. Lees deze goed door. Door op het goede moment en op de juiste wijze bloemen te knippen kunnen we lang van de bloemen genieten!
Deze week mag iedereen 15 bloemen plukken. Hieronder op de foto zie je een voorbeeld van een bos van 15 bloemen. Maar je kunt ook bijvoorbeeld van lathyrus, leeuwenbekjes en meisjesogen kleine bosjes plukken. Deze hebben erg korte stelen  maar zijn prachtig. En de lathyrus ruikt heerlijk!

Wat bloeit er of begint te bloeien: goudsbloem, margrieten,  Rudbeckia, ridderspoor, lathyrusen, meisjesogen, boerenwormkruid, korenbloem, cosmea, zilverdille, Dahlia, drie- urenbloem en vast nog meer...
De Bloemenpluk, informatie en oogstwijze
 • De bloemplukperiode loopt ongeveer van 1 juli tot half- eind oktober afhankelijk van het weer.
 • Je mag in deze periode wekelijks een boeket komen plukken.
 • Pluktijden zijn uitsluitend op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur. Buiten deze tijden wordt niet geplukt.
 • Als je geplukt hebt zet je een kruisje achter je naam op de lijst die ligt bij de schuur.
 • Er mag uitsluitend geplukt worden in het speciaal voor de pluk ingezaaide bloemenvak. Met een bord en vlaggetjes staat aangegeven waar dit is. Als er elders ook bloemen geplukt mogen worden staat dat op het bord aangegeven bij het bloemenvak.
 • Het bloemen plukken is uitsluitend bedoeld voor donateurs van Het Zoete Land. Donateurs die alleen bloemen plukken, en geen groente, kruiden en bessen, doen een donatie van minimaal 75 euro.
 • Er vliegen bijen op Het Zoete Land. Het Zoete Land is niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van een bijensteek. Er zijn middelen om een steek te behandelen op de tuin aanwezig. Bij allergie raden wij aan zelf medicatie mee te nemen, zoals een epi-pen.
En nog wat pluktips:
 • Gebruik voor het plukken van de bloemen een snoeischaar of scherpe schaar.
 • Knip de bloemstengel zo mogelijk af boven zijstengels waar nog knoppen aan zitten. Er kan dan later nog een keer van geplukt worden.
 • Bloemen blijven het beste op de vaas als ze vroeg in de ochtend worden geplukt en zo snel mogelijk in de vaas staan, zeker als het warm en zonnig weer is.
 • Zet de vaas niet in de zon, maar liefst op een koelere plek. Dan blijven de bloemen langer goed.
 • Pluk bloemen die net open zijn, deze staan langer dan bloemen die bijna uitgebloeid zijn. Bloemen nog volledig in knop niet plukken.
Voor overige tips, ook extra tips over hoe je de vaastijd kunt verlengen:
http://www.pluktuindebosrand.nl/index.php/de-pluktuin/bloemen/52-tips-houdbaarheid-bloemen/70-tips

We wensen je een kleurrijk bloemenseizoen!
Plantjes en potjes

Er zijn weer plantjes op pot uitgestald, zowel eetbaar als sier. Wil je wat meenemen? Dan graag een bijdrage hiervoor in het kistje. Als je niets met de lege potjes doet: wij ontvangen ze graag weer retour!
 • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
 • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem die bofkont dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt.
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp