Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment, maandag geen oogstdag
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

We gaan versoepelen! Kinderen en partners mogen mee oogsten
Het oogsten ging volgens ons de afgelopen weken heel goed. Ook kan iedereen weer steeds meer zelf snijden en plukken zonder elkaar in de weg te lopen.
Wat we ook gemerkt hebben is dat het sociale aspect van de tuin veel belangrijker is dan we dachten. Nu het kan mogen vanaf deze oogstweek jouw kinderen weer mee naar de tuin en/of één iemand uit jouw huishouden. Dat kan je partner zijn of je huisgenoot.
Heel fijn als ouders zelf opletten dat kinderen voldoende afstand houden tot andere oogsters en vrijwilligers. Wacht op elkaar met oogsten zodat je elkaar goed kan passeren.

2e Pinksterdag geen oogstdag!
Deze week kun je op vrijdag of op zaterdag komen oogsten. Maandag 2e pinksterdag niet.
Reserveer jouw aankomsttijd voor deze oogstweek, je kunt binnen het gekozen half uur aankomen op de tuin (je hoeft je dus niet te haasten om voor het eind van het half uur weg te zijn).
De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9- 15u) en zaterdag (9- 13u).
Ivm met de bloemenpluk reserveer je nu voor jouw type deelname:
- Groente met bloemen, of
- Groente zonder bloemen, of
- Alleen bloemen
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/

Als je onverhoopt toch niet kan op het half uur dat je hebt gereserveerd, kies dan niet een nieuw moment, want dan staan er twee gereserveerd. Kom naar de tuin op een moment dat het je schikt, en kijk of het rustig genoeg is om te komen oogsten. Als het druk is, wacht je even.
Krijg je geen bevestiging van je reservering? Het kan zijn dat deze bij je spamberichten is beland. Je hoeft hierover niet te mailen, je kunt gewoon komen.

Bedankt voor je medewerking! Tot ziens op de tuin, 

Jessica

Door het warme weer afgelopen donderdag zijn de kapucijners, peulen en de aardbeien gaan bloeien en komen de vruchten er straks aan, nog even geduld!
Verwachte oogst week 22 (vr 29 mei en za 30 mei)

- Bindsla
- Bosje peterselie
- Verse knoflook
- Bosui
- Babyleaf
- Koolrabi of rabarber
- Bosje kruiden uit de kruidencirkel
- Bloemen**

**Bij inschrijving 'oogst met bloemen' of 'alleen bloemen'

Over de oogst
Misschien zijn de radijsjes vrijdag ook zo ver dat ze geoogst kunnen worden. Dat lees je op het bord. Het zijn de French Breakfast radijsjes, rood met een witte punt.
Klik op koolrabi voor een lekker recept van onze website. Wist je dat de bladeren van de koolrabi ook eetbaar zijn? Verwerk ze fijngesneden in salade, in een stamppot of bijvoorbeeld in een groente-omelet.
Bindsla heeft een lekker stevige structuur. Hierdoor is deze sla ook geschikt om te stomen of te smoren (in olie). Lekker in combinatie met bosui en bijvoorbeeld sinaasappel en verse gember.

Terugblik op de eerste voorjaarsoogst
Een aantal voorjaarsoogsten zijn niet goed gegaan dit jaar. De eerste oogst van raapsteel en rucola schoot snel door. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in de eerste partij compost, waar veel houtsnippers in zaten. Na uitspoeling op het bed van de fijne compostdeeltjes, werden houtige delen zichtbaar. Deze zorgen ervoor dat er voor de gewassen te weinig stikstof beschikbaar is. Toen ik daar achter kwam was het al te laat om die teelten te redden. En de compost ligt over de hele tuin... Nu bemest ik teelten flink bij met een plantaardige mestkorrel. en we proberen de houtsnippers van het bed af te harken voordat we een nieuw lichting planten of zaaien. Het lijkt nu beter te gaan.
Spinazie is lastig op de grond die we tot onze beschikking hebben. Dit voorjaar was een groeistagnatie zien. De bodem gaat binnenkort onderzocht worden om te kijken of er problemen zijn met aaltjes, een beestje dat de wortelcellen aanprikt waardoor de plant onvoldoende vocht en voedingsstoffen kan opnemen. Wilde spinazie die ik voorzaaide op perspotjes ging wel goed, daar hebben velen afgelopen week van kunnen genieten.
Al met al dus wel wat problemen die aangepakt moeten worden. Dat maakt het vak als tuinder soms wat stressvol maar ook uitdagend!
Naast de witte ook paarse koolrabi (van binnen ook wit). 'Lavalamp'sla in de babyleaf van deze week.
Bloemen

Dat er pioenen uitgedeeld zouden worden had ik nog even niet verklapt. Het was afwachten of ze voldoende oogstrijp zouden zijn. En dat was zo. Na de warme donderdag van vorige week waren een aantal zelfs al uit de knop. Deze week kunnen er weer een aantal bloemen geplukt worden en hopelijk zijn er weer voldoende pioenen om in ieder geval 1 mee te geven. Zie de borden en de vlaggen hoeveel en welke bloemen geplukt kunnen worden.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.