Copy
Oogstdeelname en/of bloemenpluk in 2020? Schrijf je in voor 1 januari
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

In dit bericht:
- Verhaaltje van de tuinder
- Oogstbericht en verdeling Dahlia's!
- Herinnering inschrijving oogstjaar 2020
- Oproep voor leeskring

JAAR VAN ERKENNING
Alweer het 5e jaar oogstjaar van Het Zoete Land sluiten we komende vrijdag en zaterdag af. We hebben veel bereikt in 5 jaar.  Een behoorlijke vaste groep vrijwilligers en oogsters heeft Het Zoete Land de stabiliteit gegeven die het nodig heeft. De inspanningen om de bodem te verbeteren werpen hun vruchten af: de groenten en bloemen krijgen steeds meer volume en kleur. Nog steeds is de toekomst onzeker voor Het Zoete Land en dat houdt ons scherp. Maar achter de schermen  werken we hard om de tuin op de kaart te zetten en te houden. En de intenties vanuit de gemeente zijn positief. We hopen binnenkort hier meer positiefs nieuws over naar buiten te kunnen brengen.
En ook dit jaar is het mij weer gelukt om alle ballen in de lucht te houden. Het gezin en huishouden, de tuin en mijn werk op school waar ik voedsellessen geef. Daarnaast ben ik dit jaar meer bezig geweest om met de gemeente, organisaties zoals Jong Leren Eten en boeren het Voedselonderwijs verder te ontwikkelen zodat dit op meer scholen een plek krijgt. En natuurlijk zijn we druk met de ontwikkeling en inrichting van de tuin voor de Voedselbank Groentepark Bontekoe. Het teeltplan is bijna af en de eerste zaden worden besteld.

Blijkbaar zijn al onze inspanningen niet ongezien gebleven en zijn we (en ik persoonlijk) een aantal keren in de schijnwerpers gezet. We stonden in de Trouw Duurzame 100, ik kreeg het Groen Lintje van Groen Links en nu hoorde ik deze week dat ik (en nog acht anderen) door het Leidsch Dagblad ben genomineerd  voor persoon van het jaar! Ik kreeg er bijna de slappe lach van, maar ben er toch op in gegaan.De nominatie biedt een podium om te vertellen waar we mee bezig zijn met Het Zoete Land en waarom.
Het roer moet om in de landbouw. De doodlopende weg van de grootschalige landbouw dat onder de kostprijs werkt ten koste van de natuur is mijn inziens niet de weg waarvoor geprotesteerd en gestreden moet worden. Ik zie steeds meer (startende) tuinders om mij heen die een nieuwe weg inslaan. Kleine bedrijven die in samenhang met de natuur en voor een lokale groep klanten voedsel verbouwen. Wij laten zien dat het kan en dat de tuin energie geeft aan bezoekers. Dat dat komt omdat we steeds weer streven naar een balans tussen natuur en voedselproductie, daar ben ik van overtuigd. We zijn onderdeel van die natuur en door ermee samen te werken geeft dit de voldoening die ik alle boeren en tuinders gun. Ik wens daarom alle boeren en tuinders lef en moed om een nieuwe weg in te slaan. Het levert veel meer op, in meerdere opzichten.
Wil je er meer over lezen? Bij de conferentie Biodynamische landbouw waar ik vorige week was, spraken inspirerende wetenschappers en ambitieuze boeren waar een aardig verslag van is gemaakt.

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen toe en een inspirerend en moedig 2020!

Jessica
Kerstoogst 20 en 21 december van 10- 12 uur

Vrijdag en zaterdag a.s. is de laatste oogst van dit jaar op Het Zoete Land. Tussen 10 en 12 uur staan de vlaggetjes en bordjes weer voor je klaar. Het volgende is te oogsten:

Palmkool
Boerenkool, groen of paars
Prei
Veldsla of mini- spinazie
Rucola
Fijne rode en groene snijbiet

VUUR, CHOCO EN KERSTSTOL
Om het oogstseizoen feestelijk af te sluiten is er een vuurtje met warme chocomelk en kerststol. Je kunt ook je verbeterpunten achterlaten t.a.v. de oogst, er ligt een schriftje klaar. Als je deze liever mailt, mail je naar: info@hetzoeteland.nl.
Een kerstcadeautje: Dahliaknollen, ook voor bloemenplukkers

We hebben héél veel Dahliaknollen over. Het zijn witte volle dahlia's en enkelbloemige gekleurde Dahlia's. Ze zijn prachtig, dus neem er gerust een aantal mee. Kun je ze niet in je tuin kwijt of heb je geen tuin? Verfraai je buurt er dan mee door ze in een boomspiegel te planten of in een groenstrook. We maken van Leiden een fleurige stad! Er zit veel zand aan dus neem een zak mee om ze in te vervoeren.
Plant ze als er geen kans meer is op nachtvorst, rond 15 mei. Bewaar ze tot die tijd donker en koel, bijvoorbeeld in een bak met turf.
 

Herinnering inschrijven oogst 2020

Tot 1 januari a.s. kun je je inschrijven voor oogstjaar 2020. Wil je komend oogstjaar als oogstdeelnemer weer snijbloemen plukken? Dan betaal je daarvoor vanaf komend jaar een extra bijdrage. Met deze bijdrage kunnen we de stijgende kosten en investeringen voor de tuin dekken. In de mail van vorige week heb je daar meer over kunnen lezen.

Je kunt nu kiezen uit 3 mogelijkheden voor deelname in 2020:

1. Oogstdeelname                        € 275,-  Schrijf je hier in
2. Oogstdeelname + snijbloemen   € 325,-  Schrijf je hier in
3. Alleen snijbloemen                    €  75,-  Schrijf je hier in

Met alleen een oogstdeelname, zonder snijbloemen, oogst je ongeveer 30 weken per jaar gemiddeld 7 verschillende groenten per week, kruiden, eetbare bloemen en je deelt mee in de bessen, aardbeien en ander fruit als het pluktijd is.
Het bloemenplukseizoen is ruim vier maanden. Deze begint in mei/ juni en eindigt in oktober. Je plukt elke week een boeket van tussen de 15 en 25 stelen. Afhankelijk van het weer en het aantal bloeiende bloemen.


We zien je graag weer in het nieuwe oogstseizoen!
 
Hartelijke groet,

Mieke Hogervorst (Voorzitter stichting Leiden Oogst) en
Jessica Zwartjes (Tuinder en Coördinator Het Zoete Land)
Met jouw donatie* krijgen we met elkaar veel terug: een lang seizoen de lekkerste groenten, kruiden, fruit en mooie bloemen uit je eigen stad. Daarnaast ondersteun je een succesvol voorbeeld van stadslandbouw, waarbij educatie aan kinderen, gevarieerd stedelijk groen, het opleiden van nieuwe tuinders, lokale voedselvoorziening en een fijne plek voor ontmoeting mogelijk worden gemaakt.
 

*Het Zoete Land is opgezet als ‘Community Supported Agriculture’ (CSA). Dit houdt in dat deelnemers niet alleen samen de opbrengsten delen, maar ook de risico’s en de verantwoordelijkheden. En dus gezamenlijk de kosten dragen van de vergoeding aan de tuinder, het zaai- en pootgoed, en de andere uitgaven om Het Zoete Land draaiende te houden. (Zie ook http://www.csa-netwerk.be/ en de nieuwe website van CSA Nederland: http://toekomstboeren.nl/csa-netwerk-nederland/).
Leeskring: Vruchtbare Aarde- Rudolf Steiner

Verena loopt stage bij Het Zoete Land en wil zich graag met anderen meer verdiepen in de landbouwcursus die Rudolf Steiner heeft gegeven aan het begin van de 20 eeuw. De Biologisch- Dynamische landbouw heeft zich ontwikkeld aan de hand van de inzichten van Steiner en ontwikkelt zich verder door de boeren en tuinders die werken vanuit deze visie. Ook op Het Zoete Land werken met elementen uit de BD- Landbouw. Heb je interesse om je hier meer in te verdiepen samen met een groep anderen? Mail graag naar Verena: verenademoed@gmail.com
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp