Copy
De nieuwsbrief van stadstuinderij Het Zoete Land verschijnt vier keer per jaar. Hierin leest u over de laatste ontwikkelingen, geplande evenementen en over de gebeurtenissen op de tuin.
Bekijk deze mail in je browser
"Een landelijke ervaring op loopafstand in de stad"
Het land is in winterrust. Het oogstjaar hebben we vorige week feestelijk afgesloten met een laatste mooie oogst, een welkom verwarmend vuurtje en warme chocomelk. Tijd ook voor de tuinder en de vrijwilligers om de nodige rust te pakken. Meestal is het zo dat dan juist het werk achter de schermen toeneemt. Er is immers meer tijd om, naast teeltplan maken en zaden bestellen, nieuwe plannen te maken en evenementen te organiseren. En dat gebeurt dan ook. Lees in deze nieuwsbrief de terugblik op het afgelopen tuinjaar, over de stadslandbouwconferentie die we in november mede organiseerden en over de nieuwe plannen voor een tuin voor de Voedselbank.
Terugblik 2018

Het Zoete Land in bloei
Het Zoete Land heeft een heel goed jaar gedraaid. We begonnen met een nieuw contract met de gemeente voor 3 jaar, wat kort lijkt maar de langste termijn is tot nu toe. Dit gaf ons ruimte wat noodzakelijke investeringen te doen, zoals de aanleg van elektra en de aanschaf van een stillere pomp en een uitgebreide beregeningsinstallatie. Deze voorzieningen waren begin juni gereed, net op tijd om de droogte te lijf te gaan. Er zijn veel extra inspanningen geleverd door het tuinteam om met beregenen de planten aan de groei te houden, en vaak zelfs om ze niet te laten verdrogen. Want extreem droog was het wel...
Opvallend dit jaar waren de prachtige bloemen voor de pluk, deze gedijde goed bij het droge weer. Ik weet niet hoeveel boeketten er zijn geplukt, maar het moeten er honderden zijn geweest. En dat van een stukje van 400 vierkante meter!
De 30 fruitbomen die we vorig jaar hebben aangeplant, hebben verwachtingsvol gegroeid. Met extra zorg van de vrijwilligers die geduldig met de sproeier langsliepen tijdens de aanhoudende droogte en de boomcirkels liefdevol met mulch bedekten kan het ook haast niet anders. In de winter gaan we ze zo nodig wat snoeien en dan is het wachten op de eerste appels, peren en pruimen.
Afgelopen jaar oogsten er 125 oogstdeelnemers van de groenten, kruiden, bessen en bloemen. De inschrijvingen voor de oogstdeelnames voor volgend jaar zijn gestart. Maar liefst 85% van de oogstdeelnemers van afgelopen jaar heeft zich opnieuw ingeschreven. In januari zullen we de vrijgekomen plekken aan de mensen op de wachtlijst geven. Helaas zal niet iedereen mee kunnen doen, er staan namelijk al 45 mensen op de wachtlijst, en dat zonder werving! Tijd voor uitbreiding? Een nieuwe tuin erbij?
Nieuwe waardevolle partners
Naast het teeltgebeuren zijn we ook heel wat nieuwe mooie samenwerkingsverbanden aangegaan. Zo heeft Naturalis een bestuivingsonderzoek gedaan op de tuin met 5 brugklassen van het Marecollege waarvoor speciale bloemenveldjes werden ingezaaid. Ook de leerlingen Biologie van het Bonaventuracollege hebben in het kader van lessen over duurzaamheid onderzoekjes gedaan op Het Zoete Land, onder andere naar bodemvruchtbaarheid en plantengroei. We waren van de partij bij de tentoonstelling Plant en Eter in De Hortus waar we lezingen gaven en we zitten aan tafel bij het project Jong Leren Eten om educatie voor kinderen over gezond en duurzaam eten te ontwikkelen en te faciliteren.
Maar het meest spannende project wat dit jaar in gang gezet is en in 2019 meer vorm gaat krijgen is wel de nieuwe tuin voor de Voedselbank Leiden. Om een gezonder aanbod te realiseren hebben de Voedselbank, Wijkvereniging Zeeheldenbuurt, gemeente Leiden en de stichting Leiden Oogst (waar Het Zoete Land een initiatief van is) de handen ineen geslagen. Er komt 1000 m2 meter grond beschikbaar voor een voedseltuin in het Bontekoepark in de Zeeheldenbuurt. Hier willen we een variatie aan toegankelijke groente verbouwen. Eerst moet de grond wel grondig gesaneerd worden en er moet financiering komen. Maar enthousiast worden we hier wel van! We houden je op de hoogte.
 Artist Impression van de tuin voor de Voedselbank. Gemaakt door Albert Roskam, bestuurslid stichting Leiden Oogst
Stadslandbouwconferentie 9 november in Leiden succesvol

Stichting Leiden Oogst organiseerde samen met stadslandbouw Nederland, de Vlaamse Landmaatschappij en Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten een dag in Leiden vol inspiratie en ontmoeting met als doel stadslandbouw naar een volgend niveau te brengen. De opkomst was groot en het bruiste van nieuwe initiatieven en ideeën. Lees hier het verslag en bekijk de foto's van deze dag:

Stichting Leiden oogst en het tuinteam wensen je fijne feestdagen toe en een vruchtbaar 2019!
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.