Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

Het is de laatste tijd wat onrustig op de tuin doordat groepjes jongeren de tuin ontdekt hebben. Dat is geen probleem als er geen rommel achtergelaten wordt, geen geluidsoverlast is, niets gesloopt wordt en spullen op hun plek blijven staan zoals de houten banken e.d. Helaas is dat niet altijd het geval en hebben wij er veel (en vooral vervelend) werk aan om alles op te ruimen.
Hoewel er geen schade aan de gewassen te zien is, zijn we waakzaam. Het is vakantietijd, veel jongeren zijn thuis en zoeken buitenshuis een plek om te chillen.
Daarom een oproepje:
Mocht je 's avonds langs of op de tuin lopen en je ziet iets dat niet pluis is, bel mij op 06 21577070.
Veel dank! Jessica

Oogstverwachting week 31
Sla
Rucola
Bosje peterselie/ koriander/ selderij of basilicum
Bosbiet* of bospeen*
Komkommer*
Sperzieboontjes*
Courgette*
Kruiden uit de kruidencirkel

* wordt voor je geoogst

Over de oogst:
Op een bedje achterin tussen de komkommers en de Dahlia's groeien verse kruiden en rucola. Van de verse kruiden kun je kiezen uit 4 soorten. Je kiest 1 plantje uit en snijd deze weg op 3 cm boven de grond. Zo kan het plantje aangroeien zodat we er later weer van kunnen oogsten. Basilicum wordt voorgeoogst en zetten we bij het kruidenbed als 4e keuze.
Rucola snij je ook een paar cm boven de grond af zodat ook deze kan hergroeien.
Bramen: er zijn (beperkt) bramen te plukken. Heb je vorige week geplukt, sla dan nu over. Dan kunnen deze keer anderen ervan genieten. 

Geniet van de tuin en de lekkere oogst!
Reserveer jouw oogstmoment

De oogsttijden zijn deze week op vrijdag 31 juli (9.00- 15.00u) en zaterdag 1 augustus (9.00- 12.30u).
Als je 1 augustus wilt komen oogsten druk dan op het pijltje rechtsboven in de kalender. Dan gaat het schema van juli naar augustus. Klik 1 augustus aan. Graag jouw vervanger ook een oogstmoment laten reserveren als je zelf niet komt.
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/
We zijn druk met bedjes klaarmaken voor de nateelten. Van de gewasresten wordt een met liefde verzorgde composthoop opgebouwd als een lasagne: een laagje groen, een laagje bruin, een laagje lavameel, en dit wordt telkens herhaald.
Bloemen

Er kan weer volop geplukt worden. Je kunt de bedden helemaal naar achter langslopen. Achterin bloeien amaranth, siergras en zonnebloemen. Mooie bloemen/ blad om je boeket mee op te vullen.
Aangezien Dahlia's en zonnebloemen populair zijn is het fijn als je daar beperkt van meeneemt, zodat iedereen ervan kan genieten.

Juist knippen voor lang bloemplezier
Zinnia's en ook andere bloemen zoals cosmea, amarant en dahlia's vertakken zich. Knip stelen vlak boven een punt af waar nieuwe uitlopers zich vormen. Zo kunnen we lang genieten van de bloemen, aangezien uit de okselknoppen nieuwe bloemen groeien.
Heb je aanwijzingen nodig bij het juist knippen van de bloemen? Vraag het mij gerust. Ik lijkt het vaak druk te hebben, toch gewoon doen!
 
Het is een genot door het bijenlint te wandelen. Het zoemt en de kleuren zijn overweldigend.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.