Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00- 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

Vorige week hadden velen geen oogstbericht ontvangen. Mocht je dit overkomen, kijk altijd eerst even in de map met spam of ongewenste berichten. Het kan zijn dat ie daar in terecht gekomen is. Als je midden in het seizoen geen oogstbericht ontvangt betekent het niet dat er geen oogst is. Als er geen oogst is stuur ik ook altijd een mail om dat kenbaar te maken. Maar zover is het nog lang niet!

We zitten nu vol in het oogstseizoen, ik ben elke week weer verbaasd hoeveel oogst er van het land komt. Er zijn altijd wel wat teelten die tegenvallen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een ander gewas dat het weer uitzonderlijk goed doet. Zo was de peulenoogst enorm dit jaar maar vallen de worteltjes wat tegen. Ik vrees voor aaltjes in de bodem die de worteltjes wat aantasten. Veel collega tuinders hebben daar last van en planten Afrikaantjes om deze te bestrijden. Ik hoop dat het niet zover hoeft te komen....

We hebben een koelkast! En dat is heel fijn. De tussendoor geoogste courgettes en komkommers kunnen nu koel bewaard worden tot het oogstweekend, en straks ook de snijbonen.

Tot op de tuin,

Jessica
De oogst van komkommers begint op stoom te komen, ze zijn niet bitter en zoet van smaak (voor komkommerbegrippen). Ernaast krulandijvie, alleen de grote kroppen zijn oogstklaar, daarom deze week als keuze.
Oogst week 28

Krulandijvie of snijbiet
Aardappel Carolus
Zomerpostelein
Courgette of komkommer
Knolvenkel
Sla (lollo rosso of kropsla)
Extra sla voor wie wil: baby leaf, mix van groene en rode slablaadjes
Bospeen
Bosje basilicum
Bessen
Bosje kruiden uit kruidencirkel
Bloemen

AARDAPPEL CAROLUS
Carolus is een vrij kruimige aardappel met een gele vleeskleur. Carolus is geschikt voor consumptie en frites. Kenmerkend voor deze aardappel zijn de licht rode ondiepe ogen. De Carolus is lang te bewaren. En voor wie het nog niet wist: zijn naam is vernoemd naar Carolus Clusius die rond 1588 de aardappel voor het eerst teelde in in de Hortustuinen van Leiden!

ZOMERPOSTELEIN
Eindelijk weer een geslaagd teeltje zomerpostelein! Snijd de takjes dichtbij de grond, net boven de onderste blaadjes, af. Dan kan het plantje weer doorgroeien en kunnen we er over een paar weken nog een keer van snijden. Rauw als salade is de postelein het lekkerste. Gecombineerd met basilicum, tomaat en feta en een lekkere dressing of met een soort tzatziki (van eigen komkommer wellicht!) is postelein heerlijk. Het heeft een ziltig, zure smaak en is een soort vetplantje. Zomerpostelein blijkt een enorme geschiedenis te hebben en er worden allerlei geneeskrachtige kenmerken aan toegeschreven. Lees er meer over op de website van Mergenmetz.

WELKE BESSEN DEZE WEEK
Framboos, witte aalbes en wellicht nog wat kruisbessen. Let bij het plukken op de rijpheid van de bessen. Witte aalbessen zijn rijp als ze geel/ wit zijn en wat doorzichtig. Je ziet de pitjes zitten. Kijk vooral goed aan de hoofdstammen van de struik, daar hangt vaak veel. Hopelijk kan iedereen weer wat plukken!
Bloemen

De bloementuin is nu volop aan het bloeien, ik wist niet dat zoveel kleur bijna pijn aan de ogen kon doen... Er is in ieder geval genoeg keuze om een mooi boeket samen te stellen. Ook de plek waar de bloementuin dit jaar is, bevalt eigenlijk heel goed. Ik overweeg de bloementuin uit de vruchtwisseling te halen en m nog een jaar op deze plek te laten. Het is een fraaie entree voor de tuin.

Ben je tros op jouw mooie boeket? Leuk als je een foto opstuurt (met of zonder jou erop;)). We plaatsen deze graag op Facebook of Instagram.

Aangezien niet iedereen de mail van vorige week had ontvangen plaats ik onderstaand berichtje over duurzame bloemen nogmaals:
Bloemen van Het Zoete Land brengen niet alleen veel kleur in huis maar zorgen ook voor weer een bos minder gekocht in het reguliere circuit. En dat is goed voor de wereld. De bloemen die jij plukt zijn niet bespoten met gif (ook niet met tien soorten en ook niet met gif dat hier in Nederland al lang verboden is), onttrekken geen water waardoor het telen van voedsel in gevaar komt en brengen geen mensen in armoede. Sterker nog, de bloemen die jij plukt op de tuin zorgen juist voor rijkdom voor het insectenleven, voor de bodem en maken geen vliegreis om bij jouw in de vaas terecht te komen. En ze kunnen gewoon op de composthoop!
Lees het onderstaande stuk maar eens, het is schokkend, maar ook goed dat iedereen die bloemen koopt zich hiervan bewust is:
https://nos.nl/artikel/2291553-sector-erkent-veel-mis-met-bloemen-uit-afrika.html

Er is gelukkig ook een hele mooie ontwikkeling gaande op het gebied van schone- en seizoensbloementeelt en -verkoop in Nederland:
https://www.slowflowers.nl/

Pluk bewust en geniet extra!
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp