Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00- 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

Er gebeurt een hoop op de tuin deze week. Drie ochtenden zijn de bruggers van het Marecollege aan het werk. Dit ga je zien in het bonenvak. Alle planten van de peulen, kapucijners en tuinbonen zijn verwijderd en we zijn al een heel eind met het planten van de snijbonen en stokslabonen. We zullen de laatst oogst van de overheerlijke peulvruchten bij de komende oogstdagen verdelen. Dit blijft lastig aangezien we niet weten hoeveel oogsters precies komen. Daarom geldt hiervoor op = op.

Eindelijk zijn de eerste bietjes klaar voor de oogst! De eerste teelt had en heeft het moeilijk. De luizenaanval, de wisselende temperaturen en vocht of juist een gebrek aan... Zelfs de chiogga biet, die 6 weken later is gezaaid, heeft de eerste teelt ingehaald en is ook al gedeeltelijk oogstklaar. Omdat lastig te zien is welke bieten een goed formaat hebben, oogsten we ze voor je voor.

KOELKAST GEWENST!
Als we nu doordeweeks boontjes moeten plukken omdat ze de oogstdagen niet halen, neem ik ze mee naar huis om ze koel te bewaren. Wat zou het fijn zijn als we in de zomermaanden een koelkast in de schuur zouden hebben voor het bewaren van de boontjes en courgettes.
Heb jij toevallig een (grote) koelkast staan die niet wordt gebruikt en die je (tijdelijk) kunt missen? Laat het mij weten via: info@hetzoeteland.nl.

Tot op de tuin,

Jessica
Deze week lollo rosso sla of ijsbergsla. Ondertussen groeien tussen de courgettes deze gele patissons. De eerste zullen geoogst worden.
Oogst week 27

Andijvie of Radicchio Rosso
Koolrabi of Chinese kool
Tuinboon of peulen op= op
Courgette
Prei
Snijbiet of Nieuw Zeelandse spinazie
Lollo Rosso of andijvie
Bosbiet
Rucola (bloeit al een beetje maar is nog eetbaar)
Bosje peterselie
Bessen?
Bosje kruiden uit kruidencirkel
Bloemen
Bloemen zonder vliegreis en uitbuiting

Bloemen van Het Zoete Land brengen niet alleen veel kleur in huis maar zorgen ook voor weer een bos minder gekocht in het reguliere circuit. En dat is goed voor de wereld. De bloemen die jij plukt zijn niet bespoten met gif (ook niet met tien soorten en ook niet met gif dat hier in Nederland al lang verboden is), onttrekken geen water waardoor het telen van voedsel in gevaar komt en brengen geen mensen in armoede. Sterker nog, de bloemen die jij plukt op de tuin zorgen juist voor rijkdom voor het insectenleven, voor de bodem en maken geen vliegreis om bij jouw in de vaas terecht te komen. En ze kunnen gewoon op de composthoop!
Lees het onderstaande stuk maar eens, het is schokkend, maar ook goed dat iedereen die bloemen koopt zich hiervan bewust is:
https://nos.nl/artikel/2291553-sector-erkent-veel-mis-met-bloemen-uit-afrika.html

Er is gelukkig ook een hele mooie ontwikkeling gaande op het gebied van schone- en seizoensbloementeelt en -verkoop in Nederland:
https://www.slowflowers.nl/

Pluk bewust en geniet extra!
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp