Copy
Oogsttijden:
Vrijdag: 9.00- 14.00 uur
Zaterdag: 9.00- 13.00 uur
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers,

VRIJWILLIGERSUITJE
Er wordt op de tuin enorm veel werk verzet door onze vrijwilligers. Iedereen werkt ongeveer een dagdeel per week mee op de tuin en verzorgt de bodem, de compost en de planten op de tuin. Dit gebeurt met grote zorgvuldigheid en dat is te zien aan de prachtige oogsten van het afgelopen seizoen. Veel vrijwilligers zijn al jaren actief en trouw aan de tuin. Daarom is het fijn dat we weer met elkaar op excursie konden en dat vrijwilligers van verschillende werkdagen elkaar ontmoetten.
Afgelopen zaterdag bezochten we boerderij De Eenzaamheid. Deze boerderij ligt op een eiland in Warmond en wordt bestierd door een jonge boer en zijn ouders. Het is een biologisch melkveebedrijf met sinds dit jaar ook een stukje tuinbouw. De wens is om regeneratief te gaan boeren. Dat wil zeggen dat er niet alleen voorkomen wordt dat er teveel milieuschade optreedt, maar dat er ook een herstellend effect ontstaat door de manier van bodembeheer, hoogte van de waterstanden en keuze van voer voor de koeien. Prachtig mooi verhaal en een heerlijke proeverij als afsluiting, met Wilde Weide kaas van de boerderij en lokaal geproduceerde wijn. Met het pontje werden we na een inspirerende middag weer overgezet aan de wal.

Graag tot ziens op de tuin,

Jessica
Paarse groenten op de lijst deze week
Oogstverwachting week 41

Prei
Sperzieboontjes
Paarse of groene boerenkool/ palmkool/ Russische kool
Winterpostelein
Groene krulsla of Lollo Rosso
Bladmosterd
Vruchtvaria

*wordt voorgeoogst

Over de oogst:
Kool:
Er kan weer volop geoogst worden van boerenkool, palmkool en Russische kool. Van de boerenkool is ook een paarse variant. Deze staat helemaal achterin. Let op dat de planten evenredig worden geoogst en er niet een paar helemaal kaalgeplukt worden. Achterin staan vaak volle planten. De onderste mooie bladeren plukken (niet snijden).
Bladmosterd: Een lekker pittig en gezond blaadje dat je kunt toevoegen aan je salade of op brood kunt doen. Je kunt het ook in warme gerechten, zoals in stamppot, soep of pasta verwerken. Snij een paar cm boven de grond af. Wie weet lukt het om nogmaals de oogsten voor de eerste nachtvorst.
Vruchtvaria: We gaan de laatste vruchten opruimen en verdelen. De paprika's gaan niet meer rood kleuren en ze moeten plaats maken voor de knoflookteentjes die de grond in gaan voor de oogst volgend jaar.
Er is keuze uit pepertjes, paprika's, tomaatjes, kleine pompoentjes en laatste handpeertjes (Beure de Merode). Zolang de voorraad strekt natuurlijk!
 
Bloemenpluk

Wat was jouw favoriete bloem afgelopen jaar? En heb je bloemen gemist die we misschien wel zouden kunnen telen? We zijn benieuwd naar jouw inbreng wat betreft de bloementuin. Dus heb je suggesties voor verbeteringen, laat ze graag achter op de vragenlijst naast de aftekenlijst op het tafeltje.

Kijk op het bord hoeveel stelen je mag plukken.

Veel plukplezier!
 
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Kan je zelf een keer niet komen oogsten? Vraag iemand uit jouw huishouden om voor jou te oogsten. Je kunt ons ook uiterlijk een dag voor de oogst vragen de oogst voor je klaar te zetten. In overleg kun je bij uitzondering op maandag komen oogsten. Stuur je verzoek naar: info@hetzoeteland.nl.
  • Een vervanger sturen die voor zichzelf oogst mag uitsluitend tijdens de schoolzomervakantie als de oogst overvloedig is.
Instagram
Website
Email
Copyright © 2021 Het Zoete Land, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp