Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker

WEEK 30 EN WEEK 31 GEEN BERICHT PER MAIL
Het is tijd voor vakantie, rust en ontspanning, ook voor de tuinder. Het was (en is) een hectisch seizoen vanwege de extreme droogte. De extra oplettendheid om te voorkomen dat gewassen verdrogen, de extra vroege of juist late uren en organisatie maken het een ander tuinjaar dan anders. De beregening die net op tijd in gebruik genomen kon worden was onze redding. Als het we hadden moeten doen met de voorzieningen van vorig jaar had de tuin er heel anders bij gelegen of was er dag en nacht een tollende tuinder te vinden die elke 2 uur een sproeiertje aan het verzetten was... Met de huidige 8 sproeiers, vernevelaars en de handsproeier is er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht op de tuin, zolang er geen sproeiverbod wordt ingesteld.
Mijn grootste dank gaat dan ook naar de vrijwilligers die de komende twee en een halve week het werk volledig van mij overnemen. We hebben een speciaal beregeningsteam aangesteld van zes mensen die met elkaar rouleren en de beregening voor hun rekening nemen. En daarnaast de andere mensen die de tuin onderhouden en zorgen dat je gewoon kunt komen oogsten tijdens mijn afwezigheid. Deze fantastische hulp maakt dat ik er even tussenuit durf te knijpen, ondertussen zal ik af en toe een regendans doen!

Veel oogstplezier en fijne vakantie voor wie vertrekt!

Jessica
We naderen het recordjaar 1976...
Oogst week 29

Nieuw- Zeelandse spinazie
Sperziebonen
Ijsbergsla of rode sla
Bosbiet geel, chiogga of rode
Aardappel
Bospeen
Basilicum
Courgette of komkommer
Eetbare bloemen goudsbloem, Oost- Indische kers
Bosje kruiden uit kruidencirkel


GEKLEURDE WORTELTJES
Maar liefst 3 weken eerde dan gepland kan de oogst beginnen van de derde teelt worteltjes van het seizoen. Deze keer niet alleen de oranje maar ook witte en gele worteltjes. Er zitten nog veel kleintjes tussen dus dit keer niet met de spitvork oogsten maar de grootste voorzichtig uit de grond trekken. Deze herken je aan de dikke loofstengels en je kunt de bovenkant van de wortels zien/ voelen. Een wortel terug stoppen in de grond omdat deze toch te klein blijkt, groeit niet meer. Neem m dan gewoon mee.

NIEUW- ZEELANDSE SPINAZIE
Deze doorgroeiende bladgroente is geen familie van onze Hollandse spinazie, maar je kunt 'm wel gebruiken als zodanig. Snijd middellange toppen af van de plant (geen losse blaadjes!) en bedenk dat deze nog door kan groeien nadat je geplukt hebt.Dan kunnen we hier nog het hele seizoen van genieten!
Aardappel 'Alouette'. De duiven zijn, bij gebrek aan jong fris groen, begonnen aan de sla.... Gelukkig kunnen we de planten beschermen met het vogelgaas van de aardbeien.
Bloemen

Pluk een boeket van maximaal 30 bloemen. Thea plukt ook kleine bosje Lathyrus (of zoals zij de bloempjes toepasselijk noemt 'laat die Rus'. Als je geluk hebt tref je er een in het emmertje bij het bloemen bord. Deze mag mee.
Pluk uitsluitend in het bloemenperceeltussen de kruidencirkel en de courgettes. Met de twee vlaggen geven we aan waar dit perceel begint en waar het eindigt. Bloemen die elders op de tuin bloeien laten we staan voor de bijen.
Kom vroeg plukken met dit warme weer. Dat verlengt het vaasleven aanzienlijk!
Let op: Er vliegen, tot onze vreugde, veel insecten op de tuin, vooral in de bloementuin. Let vooral met kleine kinderen goed op dat ze niet worden gestoken. Er is Azaron in de schuur mocht het toch gebeuren.
 
NIEUW: cranberry cosmea (links)
  • Is er iets op van de groente en je wilt een vervangende groente? Dat kan, vraag naar de mogelijkheden.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail)
Copyright © 2018 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp