Copy

nummer 30 oktober 2016

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed
Herfst in het bosgebied langs de Soerenseweg. U ziet hier de voormalige oprijlaan van het sanatorium Berg en Bos. Lees het nieuwtje over het ADO-speelgoed dat hier ooit werd gemaakt in deze nieuwsbrief.

Enquête


In deze 30ste editie van onze digitale nieuwsbrief Ruimte voor Erfgoed willen wij u als lezer graag vragen wat u eigenlijk vindt van de nieuwsbrief. Is er behoefte aan? Wilt u hem graag behouden of leest u uw cultuurhistorische nieuws via andere (social) media? Wij stellen het zeer op prijs als u een paar vragen wilt beantwoorden. Klik hier om de enquête in te vullen. Hartelijk dank!

Historisch Café in het teken van Vervoer


In het laatste Historische Café van dit jaar op vrijdag 4 november krijgt u van alles te horen over de geschiedenis van de Veluwse Autobus Dienst (VAD) en over restauratie van de oude buskiosk van de Kerklaan. U bent van harte welkom tussen 17.00 en 19.00 uur in het CODA-café.

Bouwplaats Radio Kootwijk

De bouwplaat van het zendgebouw, die ter gelegenheid van de Open Monumentendagen dit jaar is gemaakt

door de gemeente, is nog steeds verkrijgbaar. Wilt u er een kopen dan kunt u ons mailen om op te komen halen in het stadhuis of kijken op de website van Radio Kootwijk . Hier kunt u vinden wanneer u in het zendstation terecht kunt om de bouwplaat te kopen. U kunt de plaat ook downloaden via deze site.

Open Monumentendag Specials

Met Monument van de Maand kon u al meerdere keren per jaar een monument bezoeken dat normaal niet

open is voor publiek. Die mogelijkheid heeft u nu ook met de Open Monumentendag Specials! Deze specials vormen regionale edities van de landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendag en vinden het gehele jaar door plaats.

De aankomende specials zijn:

  • Zaterdag 19 november in de provincie Drenthe, thema “Huiselijk Erfgoed”
  • Zaterdag 26 november in de provincie Utrecht, thema “Juweeltjes aan de Angstel”
  • Donderdag 29 en vrijdag 30 december in de provincie Overijssel, thema “Reizen door de textielgeschiedenis van Twente”
Volg het nieuws op de website van de landelijke Stichting Open Monumentendag.

Fiscale aftrek rijksmonumenteigenaren afgeschaffen?


De regering stelt voor om de fiscale aftrek voor particuliere rijksmonumenteigenaren af te schaffen, waarmee het onderhoud van 30.000 particuliere monumenten in gevaar komt. Het zou een bezuiniging van 25 miljoen euro op de cultuurbegroting betekenen. Minister Jet Bussemaker van Cultuur wil de fiscale regeling vervangen door subsidies. Erfgoedorganisaties vrezen voor achterstanden in onderhoud en restauratie. De gemeente Apeldoorn is niet blij met het voorstel en heeft samen met een groot aantal andere gemeenten hierover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer.
Lees meer over het onderwerp op de site van het Restauratiefonds.

Thema-rondleiding Jachthuis St. Hubertus "In de stijl van ..."

Bij deze themarondleiding door Jachthuis Sint Hubertus staat de combinatie van verschillende stijlen van kunst en architectuur centraal.

In het Jachthuis is geen sprake van één stijl. Natuurlijk, het werd ontworpen door Berlage. Maar de combinatie van Berlage’s werk met het schilderwerk en de kunstwerken van anderen is wat het Jachthuis als geheel zo uniek maakt.

Klik hier voor meer informatie en reserveren.

ADO-collectie CODA online

Wist u dat een deel van de ADO-collectie van CODA momenteel in Japan wordt tentoongesteld? Dat de

collectie online te bekijken te is en dat er binnenkort een boek verschijnt over de ADO-collectie? Houdt u deze site in de gaten!

In het stiltegebied aan de rand van Apeldoorn vestigde zich in 1920 het sanatorium Berg en Bosch. Dit sanatorium bood rust en verzorging aan tbc-patiënten.

Eenmaal hersteld van hun aandoening bleek de overgang naar het reguliere werkzame leven hen echter vaak zwaar te vallen. Om patiënten beter voor te bereiden op deze overgang ontwikkelde het sanatorium een moderne behandelmethode: arbeidstherapie.

Een van de vormen hiervan was het produceren van houten speelgoed. Dit speelgoed kreeg de naam ADO; een afkorting die in eerste instantie stond voor Arbeid Door Onvolwaardigen, maar in 1962 wijselijk veranderd werd in Apart Doelmatig Onverwoestbaar.

Oude afbeelding van een van de barakken van het sanatorium Berg en Bos.

De Veluwe als buitenmuseum

Voor de recreant en de toerist is de Veluwe gewoon de Veluwe, een groen landschap waar je nog kan verdwalen en waar je kan genieten van de ruimte en de rust. Het verrassend veelzijdige erfgoed van dit Veluwse landschap is veel minder bekend. Dat is jammer, want erfgoed trekt bezoekers! De kracht van de Veluwe is juist de combnatie van natuurlandschap en cultuurlandschap.
Lees hier meer over het samenwerkingsproject van de gemeenten Ede en Apeldoorn en de

provincie Gelderland om te zorgen dat het 'buitenmuseum'van de mooiste Gelderse streek beter op de kaart komt te staan. De nieuwe website "Veluwe op de kaart" raakt inmiddels goed gevuld. Heeft u uw suggesties al doorgegeven?

Zwitsal Apeldoorn

Heeft u het nieuwe logo van en het filmpje van Zwitsal Apeldoorn al gezien? Klik hier om naar de site van Zwitsal Apeldoorn te gaan voor meer informatie.

Monumentale kunst uitgelicht


Deze keer aandacht voor een klein grappig kunstwerk op de muur van de voormalige PTT-gebouwen tussen de Beekstraat en het Marktplein waar nu een parkeerterreintje is gekomen. Het werk is vermoedelijk gemaakt in 1955, maar we weten niet door wie. Kunt u ons helpen? Graag reactie op ons mailadres!

Verloren Banden
6 november tot en met 8 januari 2017 op de CODA Verdieping
In 2016 is het 65 jaar geleden dat Molukkers in Nederland zijn aangekomen. Deze gebeurtenis wordt herdacht met de expositie Verloren Banden. De titel van de expositie verwijst naar teruggevonden videobanden uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en anderzijds naar uit het zicht geraakte relaties. Met behulp van videomateriaal, muziek en foto’s krijgt u een inkijk in dit deel van de Nederlandse geschiedenis.

Anna Paulowna, kleurrijke koningin
6 oktober tot en met 5 februari 2017 in Paleis Het Loo.
Een grote tentoonstelling over een van de meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend. In de expositie zijn veel van haar kostbaarheden te zien die nog nooit eerder in het openbaar getoond zijn, waaronder juwelen, serviezen en meubelen.


Historisch Café
vrijdag 4 november van 17.00 tot 19.00 uur in het CODA-café
Onderwerp: het oude wachthuisje van de Kerklaan.

Kijk op de agenda van het Erfgoedplatform Apeldoorn voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.
Volg ook de erfgoedagenda op Mijn Gelderland.

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Foto's
Gemeente Apeldoorn
CODA
De Hoge Veluwe
Paleis Het Loo

oktober 2016
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2016 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp