Copy

nummer 22 december 2015

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Het gemeentelijk team Ruimtelijke Vormgeving wenst u heerlijke feestdagen en een goed en gezond begin van het nieuwe jaar!

Stationshuiskamer geopend


Wist u dat u weer een kopje koffie kunt drinken in het monumentale stationsgebouw? En wie weet is er binnenkort ook weer cultuurtoeristische
informatie te halen, net als vroeger toen de VVV bij het station gevestigd was. Daar wordt hard aan gewerkt door onder andere de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn. Volgt u het nieuws op Facebook!

Prehistorische halsringen Uddel

Vanaf 15 december is het Rijksmuseum van Oudheden na verbouwing weer open. Dat betekent dat ook de prehistorische halsringen uit Uddel niet meer in CODA liggen, maar terug zijn naar Leiden. Achter de schermen heeft een smid echter hard gewerkt replica's van deze halsringen te maken. De wendelring, de moeilijkste om te maken, is af. Aan de tweede halsring wordt nu gewerkt. De halsringen blijven zo voor de toekomst in Apeldoorn behouden. CODA kan ze tentoonstellen en ze kunnen gebruikt worden voor educatieve doeleinden.

Zie voor meer achtergrondinformatie de blogserie die door Janneke Zuyderwyk is geschreven over de prehistorische halssieraden.

Historisch Café in februari in teken van archeologie

Het eerste Historisch Café van het nieuwe jaar staat in het teken van archeologie. Deze zal plaatsvinden op vrijdag 5 februari van 17.00 tot 19.00 uur in het café van CODA. 
Centraal staat het archeologisch jaaroverzicht waarbij extra stil gestaan zal worden bij de resultaten van de verschillende onderzoeken. En wellicht zijn de replica's van de halsringen wel live te bewonderen? In het nieuwsbericht van januari meer hierover!

Onthulling informatiepaneel DwangarbeidersmonumentBurgemeester John Berends onthulde vrijdag 27 november jl. samen met mevrouw I. Arbeider een informatiepaneel bij het Dwangarbeidersmonument op het Marktplein. Het was een indrukwekkende herdenking met name vanwege de bijdragen van oud-dwangarbeiders en de leerlingen van de basisschool Passe-Partout, welke school het monument heeft geadopteerd.

Lees hier meer over de herdenking en het verhaal achter het monument.
Wilt u meer weten over de adopties van herdenkingsmonumenten door scholen, kijk dan op de website van het Nationale Comité 4 en 5 mei.

Plaatsing Koning Willem III kazerne en bunker Radio Kootwijk op de monumentenlijst


Behalve de oude gebouwen van 1938-1940 zijn ook een vijver met herinneringsbanken, een oorlogsmonument en de klok op het exercitieterrein als monument aangewezen. Samen vormen deze een waardevol en fraai historisch complex.

De driehoekige bunker ligt ongeveer 100 meter ten zuidwesten van Gebouw A van Radio Kootwijk, op zeven meter onder het maaiveld. De bunker werd gebouwd als noodradiozendstation in 1965-1968, de hoogtijdagen van de Koude Oorlog.

Lees meer achtergrondinformatie op de website van de gemeente Apeldoorn.

Monumentale kunst uitgelicht


Dit baksteenreliëf kunt u vinden aan de gevel van de voormalige Christelijke Huishoudschool aan de Henri Dunantlaan. Dit kunstwerk is geschonken door het Apeldoornse
aannemersbedrijf Meijer uit Apeldoorn. Het verbeeldt “de ontwikkeling van het jonge meisje tot moeder van een gezin” (Nieuwe Apeldoornse Courant 15 augustus 1959). Het is gemaakt door de Haagse kunstenaar Frans Volmer.

Het schoolgebouw zelf is ontworpen door het architectenduo Ferdinand Best uit Apeldoorn en Albert van Essen uit Den Haag en in 1959 geopend door prinses Irene. Foto's hiervan kunt u zien in de collectie van het Nationaal Archief. Het gebouw inclusief het kunstwerk is geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst.

Gezocht gegevens over monumentale kunst


Naar aanleiding van onze oproep om monumentale kunswerken te melden voor de inventarisatie hebben wij een aantal reacties mogen ontvangen, waarvoor hartelijk dank! Weet u misschien wie het werk op de bovenstaande foto’s heeft gemaakt? Het bevindt zich in de gevels van het winkelcentrum aan de Maasstraat.
Wij horen het graag!

Scholen op bezoek bij de Hoge Veluwe


Schoolkinderen uit Apeldoorn (groep 7/8) krijgen via het cultuurmenu van Markant een unieke kans om een dag kunst, cultuurhistorie en natuur op de Veluwe te beleven. In het Kröller-Müller Museum mogen de kinderen ‘filosoferen met kunst’. Daarna neemt een gids van het park De Hoge Veluwe de groep mee voor een wandeling in de natuur. Een broodje voor onderweg wordt gebakken door studenten van de Praktijkschool Apeldoorn. Vanaf de tweede helft van het schooljaar 2015/2016 kunnen scholen zich inschrijven. Dit onderwijsprogramma met de titel "Aardappeleters in 't bos" wordt minimaal drie jaar aangeboden. Het is een initiatief van Lions club Appelthorn uit Apeldoorn en het Kröller-Müller Museum in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Voor meer informatie over het project "Aardappeleters in 't bos" kunt u contact opnemen met: Lions Appelthorns: Hanneke Stegeman (tel. 0651212373) of Robert Levoleger ( tel. 0622790691).


Kerst met Prinses Margriet

tot en met 3 januari Paleis Het Loo
Dit jaar staat Winterpaleis Het Loo in het teken van Prinses Margriet en haar gezin als laatste bewoners van het paleis. Blikvanger is de gedekte tafel van het huwelijksdéjeuner uit 1967, met de trouwjurk en het uniform van de Prinses en de heer Van Vollenhoven, opgesteld in de Audiëntiezaal.

Der Kaiser
tot en met 28 februari  Paleis Het Loo
Paleis Het Loo opent dit najaar een tentoonstelling over de laatste keizer in Europa, Wilhelm II, een markante persoonlijkheid in de Europese geschiedenis. De expositie belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met Huis Doorn en is opgebouwd rond collectiestukken uit dit museum.

Themarondleiding Jachthuis Hubertus
van 1 november tot en met 31 maart 2016 Nationaal Park de Hoge Veluwe
Deze themarondleiding, Anton Kroller - Leven op Krediet, is een tijdelijke rondleiding door vertrekken waar u met de reguliere rondleiding niet komt.

Historisch Café
vrijdag 5 februari en vrijdag 1 april van 17.00 tot 19.00 uur in CODA Café
Op 5 februari zal het onderwerp Archeologie aan de orde komen en in april Wenum Wiesel in het kader van de Atlas van Apeldoorn 2016.

Klik hier voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.
Volg ook de erfgoedagenda op Mijn Gelderland.

Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
Gemeente Apeldoorn
CODA
Nationaal park De Hoge Veluwe
Paleis Het Loo

december 2015
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2015 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp