Copy

nummer 23 januari 2016

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Nieuwe ansichtkaarten


Bij de informatiehoek in de hal van het stadhuis en bij CODA zijn ansichtkaarten met oude foto’s van de binnenstad gratis verkrijgbaar. Het setje van 6 kaarten zijn uitgegeven
door de gemeente in samenwerking met CODA en de Stichting Apeldoornse Monumenten ter gelegenheid van het gevelfonds. Omdat het gevelfonds veel effect heeft op de binnenstad is ook voor de periode 2016-2017 geld beschikbaar gesteld winkelpuien passend te maken bij de historische bovenverdiepingen.
Klik hier voor meer informatie over het gevelfonds.

Opknapbeurt Hoofdstraat 166-3,
166-4 en 168


De opknapbeurt van de panden aan de Hoofdstraat, waarin restaurant Roma, Hettema Bontmodes en de Babylon Club zijn gevestigd, kwam tot stand met een bijdrage uit het gevelfonds. Afgelopen vrijdag 22 januari deelde eigenaar Davoud zijn enthousiasme over het resultaat en vroeg burgemeester John Berends een gedenksteen te onthullen ter gelegenheid van de realisatie. "Het gevelfonds is voor mij zeker een trigger geweest om aan deze renovatie te beginnen", liet Davoud de verslaggever van de Stentor weten. Lees hier het hele artikel.

De Oude Olifant opgegraven


Aan het begin van de Ugchelseweg stond eeuwenlang een papiermolen, later wasserij die onder meer De Oude Olifant werd genoemd. Deze wasserij had zijn oorsprong in twee watermolen aan de Ugchelsebeek - de Tiemensmolens - waar al sinds 1618 papier is gemaakt. Door vele uitbreidingen in de loop der eeuwen was een omvangrijk gebouwencomplex ontstaan dat onlangs voor een groot deel is gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw van het huidige bedrijf Cargo. Enkele delen van het gebouw zullen blijven staan en worden samengevoegd met de nieuwbouw.

Onder de modernere delen kwam tijdens het archeologische onderzoek nog veel tevoorschijn van de oude watermolens. Zoals het met bakstenen kades omgeven stuk van de beek waar de waterraderen ooit zaten. En zelfs nog houten palen van waarschijnlijk de molengoot die het water boven op het rad leidde. Geheel onbekend was dat voor de bouw van de molens de beek is afgedamd en verlegd. Uit een latere fase kwamen nog resten van het ketelhuis en de schoorsteen van de stoommachine tevoorschijn. Zo kon een afgedekt en vrijwel vergeten stukje van de Apeldoornse geschiedenis nog opgetekend worden voordat het voorgoed verdwijnt.

Foto van de oude gerechtsplaats Het Herenhul tussen Ugchelen en Beekbergen een paar jaar geleden.

Archeologie en landschap in het Historisch Café

Het eerste Historisch Café van 2016 op vrijdag 5 februari staat in het teken van Archeologie en Landschap in de gemeente Apeldoorn. Het archeologisch jaaroverzicht is beschikbaar en er zullen inspirerende verhalen verteld worden.

Het café start met de overdracht van twee bijzondere sieraden aan directeur-bestuurder van CODA Carin Reinders en wethouder voor onder andere cultuurhistorie Nathan Stukker. Het gaat om de replica’s van de twee bronzen halsringen uit Uddel die de afgelopen maanden in CODA tentoongesteld waren, maar weer terug zijn naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Zo blijft het verhaal van deze vondst voor Apeldoorn behouden en kunnen ze voor educatieve doeleinden gebruikt worden.

Hierna is het tijd voor de eerste lezing. Archeoloog Janneke Zuyderwyk vertelt over de achtergrond van de prehistorische halsringen en vertelt over de totstandkoming van de replica’s. Volgt u ook haar blog?
In de pauze en na afloop kunnen de replica’s van dichtbij worden bekeken en kan het archeologisch jaaroverzicht worden meegenomen.

De tweede lezing na de pauze wordt verzorgd door Martijn Boosten en gaat over het verborgen verleden van het Spelderholt. In 2014 en 2015 heeft een grote groep vrijwilligers op verzoek van Geldersch Landschap & Kasteelen een historisch en archeologisch onderzoek uitgevoerd op het landgoed en de directe omgeving. Het resultaat is een uitgebreid manuscript over het (on)zichtbare erfgoed in het gebied, zoals onder andere de gerechtsplaats Het Herenhul, de bewoners in het gebied, de vele landschapselementen en de ontwikkeling en het gebruik van het landgoed.

Werkdag Archeologiewacht Apeldoorn


Op zaterdag 6 februari is er weer een werkdag van de Archeologiewacht Apeldoorn. Het wordt een informatieve en afwisselende praktijkochtend op een prachtige locatie!
Irene Velthuis (Stichting Erfgoedbeheer) geeft een training/instructie over het werken op en bij archeologische plekken en in het bijzonder grafheuvels. Martijn Grievink (Stichting Landschapsbeheer Gelderland) geeft informatie over ondersteuning vanuit SLG ten aanzien van Arbo, gereedschap, contactdagen, cursussen en praktijknetwerken. De ochtend begint om 9.30 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. Voor meer informatie en de routebeschrijving kunt u een mail sturen naar Martijn Grievink.

Maakdagen 2016

Maak het Mee in 2016! Het thema Gemaakt in Gelderland biedt veel inspiratie en smaakt naar meer. Daarom komt er dit jaar een vervolg. Na het geslaagde erfgoedfestival in 2015 worden op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni de Maakdagen 2016 georganiseerd. Met een hoofdrol voor de Gelderse ambachten en industrie. Ideeën en suggesties zijn welkom voor dit weekend! Heeft of kent u een Apeldoorns bedrijf dat zijn deuren zou willen openen voor publiek of op een of andere manier mee zou willen werken met dit weekend? De werkgroep Gemaakt in Apeldoorn hoort het graag!

Verhalen uit het archief


Archieven herbergen duizenden en nog eens duizenden verhalen. Op deze pagina deelt CODA er een aantal: puntjes van de ijsberg, tipjes van de sluier.  
 
Om uw eigen geschiedenis te kunnen vertellen, kunt u natuurlijk te rade gaan bij de familie, maar u kunt ook het archief induiken en daar gegevens vinden over voorouders, uw straat, uw school, sportclub, enzovoort. In eerste instantie worden dan vaak tamelijk zakelijke gegevens gevonden: geboortedata, een krantenbericht, plattegrondje of een gemeentelijk besluit. Maar het is heel goed mogelijk dat u, snuffelend door die feitjes en feiten; grasduinend in mappen en dozen die misschien al jaren niet meer open zijn geweest, opeens oog in oog komt te staan met een van uw voorouders. Of dat u plotseling uw huis ziet, maar dan op een oude foto van generaties geleden.

Dit snuffelen en grasduinen kan steeds meer digitaal, door het Apeldoornse bevolkingsregister te doorzoeken, of de Beeldbank, de archieven of de notulen en ingekomen stukken van de Apeldoornse gemeenteraad. De nieuwe zoekomgeving op de website van CODA Archief geeft nu nog meer mogelijkheden om op zoek te gaan in de bronnen van Apeldoorn; een zoektocht die nog steeds kan worden voortgezet in het CODA Archief & Kenniscentrum waar de echte, fysieke stukken met zorg worden bewaard en met liefde beschikbaar worden gesteld.

Monumentale kunst uitgelicht


Deze twee kunstwerken staan bij de Ichthusschool in Zevenhuizen. "Jona en de Vis" is een ontwerp van de Apeldoornse kunstenaar en leraar Harry Meek.
"De ark van Noah" staat op naam van de Porceleyne Fles uit Delft, maar is vermoedelijk ontworpen door de bekende monumentale kunstenaar Dick Elffers. Meer van zijn ontwerpen werden uitgevoerd bij de Porceleyne Fles. Hier werd in 1957 de Experimentele afdeling in het leven geroepen, waar in samenwerking met kunstenaars veel keramische sierobjecten voor de bouw werden gemaakt. Dick Elffers (1910-1990) volgde de opleiding tot grafisch ontwerper aan de Rotterdamse kunstacademie, maar hij ontwikkelde zich tot een veelzijdig beeldend kunstenaar. Hij maakte meer dierontwerpen zoals een kunstwerk voor het rubberkantoor van de Shell, gesloopt in 2012, maar inmiddels herplaatst in Hoogvliet.

Kunstwerk in de Prinsengang


Op 15 januari onthulde cultuurwethouder Detlev Cziesso het door het Apeldoornse KunstwerkT gerealiseerde kunstwerk in de Prinsengang. Het verhaal erachter is een kwinkslag naar de handel en wandel van Prins Hendrik in Apeldoorn. Het oorspronkelijke verhaal van het ontstaan van de steeg is een heel andere, namelijk de verklaring van de naam Prinsengang. Deze stamt al uit de tijd van de koning-stadhouder Willem III. Lees hier meer over op het Geheugen van Apeldoorn. Op deze pagina komt u ook uit als u de QR-code op het in gang geplaatst informatiebord scant.
Klik op de foto om het nieuwsitem van de onthulling op RTV Apeldoorn te zien.

Grote Anna Paulowna-tentoonstelling op Het Loo dit najaar


Vanaf begin oktober is op Paleis Het Loo de tentoonstelling Anna Paulowna, een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof’ te zien. Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat Anna Paulowna, zuster van de Russische tsaar, met de latere koning Willem II trouwt en naar Nederland komt. Voor Paleis Het Loo aanleiding om het leven van Anna Paulowna uitvoerig te belichten, waarbij vele nog nooit in het openbaar getoonde voorwerpen uit het voormalig bezit van deze koningin te zien zullen zijn. Anna Paulowna wordt gerekend tot een van meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend.

Der Kaiser
tot en met 28 februari  Paleis Het Loo.
Een tentoonstelling over de laatste keizer in Europa, Wilhelm II, een markante persoonlijkheid in de Europese geschiedenis. De expositie belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand. De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Huis Doorn en is opgebouwd rond collectiestukken uit dit museum.

Themarondleiding Jachthuis Hubertus
van 1 november tot en met 31 maart 2016 Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Deze themarondleiding, Anton Kroller - Leven op Krediet, is een tijdelijke rondleiding door vertrekken waar u met de reguliere rondleiding niet komt.

Historisch Café
Vrijdag 5 februari en vrijdag 1 april van 17.00 tot 19.00 uur in CODA Café

Klik hier voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.
Volg ook de erfgoedagenda op Mijn Gelderland
 

Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
Gemeente Apeldoorn
CODA
KunstwerkT
Paleis Het Loo
www.harrymeek.nl

januari 2016
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2016 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp