Copy

nummer 16 juni 2015

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Gemaakt in Apeldoorn is begonnen


Wethouder Detlev Cziesso bezocht zaterdag 6 juni de eerste activiteit van het zomererfgoedfestival "Gemaakt in Apeldoorn". Plaats van handeling was de slakkenhoop in het Orderbos. Hij zag daar enthousiaste vrijwilligers de slakkenhoop vrij van begroeiing maken onder leiding van beheerder Dick van Beek en de regio- en gemeentearcheologen Natalie Vossen, Masja Parlevliet en Janneke Zuyderwyk. Masja nodigde hem uit het hek om de slakkenhoop weer helemaal dicht te maken.

Opening Havenpark


Johan Kruithof, wethouder Kanaaloevers, onthulde zaterdag 13 juni de naam van het nieuwe tijdelijke park "Havenpark". De buurt liet zich van zijn beste kant zien, er was van alles doen, lekkere hapjes en drankjes,
spelletjes, muziek etc. Mocht u er een keer langs komen, dan neem eens een kijkje in het buurthuisje (links op de foto hierboven). Er hangen allerlei oud afbeeldingen van het Havenpark, eerder in de volksmond beter bekend als de plek waar de molen van Vorderman stond of het Bakkenesterrein.
Meer lezen over de geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal?
Kijk op het Geheugen van Apeldoorn.
Of meer te weten komen over de molen van Vorderman die hier stond? Kijk dan in de boekhandel naar het boek "Van Spoorbrug naar De Halve Maan", uitgave Vereniging Oud Apeldoorn, 2013.

In CODA te zien in september!


Wist u deze twee bijzondere halsringen die de voorkant van de archeologische beleidskaart 2015 sieren tijdens de Open Monumentendagen dit jaar in CODA te zien zullen zijn als uitleen van het Rijkmuseum van Oudheden Leiden? 
De sieraden zijn in de 19e eeuw gevonden bij het steken van turf in het Uddelerveen en zijn in de IJzertijd (800-0 v.Chr.) vermoedelijk geofferd.

Wandeling langs voortuinen

Een geslaagde avond op 23 juni jl. met gemeentelijk ontwerper openbare ruimte Han Goudswaard al wandelend in de groene wijk Kerschoten. ... nog aanvullen met tekst Frederieke.

Het programma van de Atlas van Apeldoorn in Kerschoten loopt nog door tot en met 31 oktober!

 

Kijk voor het Gelderse programma van "Gemaakt in Gelderland" op de Gelderse website en het specifiek Apeldoornse programma op de Apeldoornse site van het Erfgoedplatform Apeldoorn.
Volgt u ons ook op Facebook "Gemaakt in Apeldoorn"?

Maak het mee op Zwitsal!


Zoals u op de foto kunt zien, is de Vereniging Oud Apeldoorn al helemaal op stoom met het inrichten van de tentoonstelling over de oude maakindustrie in gebouw 32 op Zwitsal. Komt u het ook meemaken?
Zaterdag 4 juli gaat de tentoonstelling open om 11.00 uur. Dan bent u van harte welkom om alles te komen bekijken. En het hoeft niet één keer hoor, want u kunt maar liefst elf weken lang genieten van alle mooie beelden, plaatjes, spelletjes en andere accessoires van Apeldoorns industrieel erfgoed. Het wordt een gezellig Zwitsalweeekend. Niet alleen hopen wij u dat wij u in het gebouw nog eens kunnen laten meegenieten van die specifieke Zwitsalgeur, ook is het boek "Zwitsal door de jaren heen" dit weekend te koop voor de specialie voorverkoopprijs van € 12,50.
Zondag de 5e zal Winette Siepel ons weer vereren met haar bezoek om ons mee te laten genieten van haar enorme verzameling Zwitsalspulletjes.
Ook kunt u het hele weekend tussen 11.00 en 16.00 uur een kijk&luisterroute onder de titel "Fabrieksfragmenten" volgen op het terrein onder leiding van kunstenaars/theatermakers Linda Pijnacker en Riet Mellink. Zij wachten in gebouw 42 op uw komst!

Grasduinen naar grondstoffen

Altijd al eens zelf ijzer willen smeden op Haps? Of hout- en wol willen bewerken? Of zelf een potje willen bakken? En ondertussen meer willen weten over waar de grondstoffen hiervoor vandaan komen?

Op zaterdag 11 juli en zaterdag 15 augustus is hiervoor door het Erfgoedplatform Apeldoorn een excursie en doe-activiteit georganiseerd onder de naam Grasduinen naar Grondstoffen.
We maken een wandeling door het Orderbos en Park Berg en Bos, langs de winplaatsen van de grondstoffen als ijzer, leem, hout en wol en gaan er vervolgens zelf mee aan de slag in het prehistorische Hapsdorp. De wandeling begint om 10 uur bij de grootste ijzerslakkenhoop van Nederland (naast de parkeerplaats bij AV’34 in het Orderbos). Omstreeks 15 uur zijn we ook weer op deze plek terug. De activiteit is geschikt voor jong en oud, mits er een afstand van circa 5 kilometer gewandeld kan worden. Wees er snel bij, want er zijn beperkte plaatsen en geef u op via gemaaktinapeldoorn@gmail.com

Thema Kunst en Ambacht in 2015

Het programma is rond. Noteert u alvast het weekend van 12 en 13 september? U vindt het programma op de website van de Open Monumentendagen in Apeldoorn.
De programmaboekjes komen in de loop van augustus uit. U kunt ze vinden op de bekende locaties in ieder geval bij de CODA-filialen en in het Stadhuis. Heel bijzonder dit keer is de opening van het programma op zaterdag 12 september om 10.00 uur bij de Royal Talens. Mis het niet!

Inventarisatieproject landgoed Bruggelen

De Stichting Probos is met vrijwilligers de geschiedenis van het bosgebied Engelanderholt tussen Beekbergen en Apeldoorn aan het ontrafelen. Dat gebeurt op verzoek van de natuurbeheerders in het gebied.

Het Engelanderholt is een bosgebied met een rijke en eeuwenoude geschiedenis. De beheerders van het gebied, Staatsbosbeheer, het Geldersch Landschap en de Veluwse Bosgroepen, willen graag meer weten van de geschiedenis van het bos en het erfgoed dat in het bos te vinden is. Het historisch erfgoed vertelt als het ware de geschiedenis van een bosgebied. Samen met de ‘geschreven’ geschiedenis (uit archieven, boeken, kaarten etc) en de oral history geeft dit erfgoed elk bosgebied zijn eigen karakter.

Bij het veldonderzoek op het Leesten werden bijvoorbeeld drie kuilen ontdekt die – dat bleek pas achteraf – ongeveer in een gelijkzijdige driehoek lagen. De kuilen zijn ongeveer 3 meter doorsnede, 60 cm diep en ze liggen op een hoog punt in het terrein. Ze zijn geïnterpreteerd als geschutsstelling.

Wilt u meer weten over het project? Lees hier meer.

Kamperen in de kerk

Wie een boomhut nog net niet origineel genoeg vindt, is wellicht geïnteresseerd in een overnachting in een kerkgebouw. In drie Britse kerken kunnen reizigers hun slaapzakje op het altaar uitrollen om mee te doen aan een nieuwe hype: champing.

Lees verder op National Geografic Traveler.

Sisi Sprookje & werkelijkheid
10 april tot en met 27 september Paleis Het Loo

Atlas van Apeldoorn: Kerschoten
6 april tot en met 13 september op diverse locaties
Het programma vindt u op de CODA-site

Erfgoedfestival Gemaakt in Apeldoorn 
6 juni tot en met 13 september op diverse locaties.
Klik hier voor het Apeldoornse programma
Klik hier voor het Gelderse programma

Papier: Gemaakt in Gelderland
6 juni tot en met 25 oktober op De Verdieping in CODA

Fototentoonstelling Het Appèl & Kerschoten
8 juni tot en met 25 juni Stadhuis Apeldoorn

Parade van de zomerkoning
14 tot en met 16 augustus
De Zomerkoning komt in 2015 weer naar Paleis Het Loo

Historisch Café
vrijdag 4 september in het teken van de Open Monumentendagen
van 17.00 tot 19.00 uur in CODA-Café

Apeldoornse Open Monumentendagen
zaterdag 12 en zondag 13 september
Programma volgt op de site van het Erfgoedplatform Apeldoorn

Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.
Onze volgende editie verschijnt eind augustus.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
Gemeente Apeldoorn
The Churches Conservation Trust (CCT)
Royal Talens
Riet Mellink en Linda Pijnacker
Vereniging Oud Apeldoorn
Frederieke Jeletich
Rijksmuseum voor Oudheden

juni 2015
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2015 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp