Copy

nummer 26 april 2016

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed
Op 6 mei komt de Giro d'Italia naar Apeldoorn. Een van de grootste wielerkoersen ter wereld gaat van start in onze stad, die steeds verder roze kleurt. En deze erfgoed-nieuwsbrief kleurt mee: ter gelegenheid van de Giro richten we kort onze aandacht op een paar plekken uit het verleden van Apeldoorn als fietsstad.

Apeldoorn kleurt roze!


Natuurlijk blijven wij in onze april-editie niet achter met het roze-gevoel dat zich
zo langzamerhand manifesteert in de stad. De roze loper ligt uit voor de vele langs de route verwachte bewoners en toeristen die de start van de Giro d'Italia willen meemaken. En niet alleen het wielerevenement de Giro stimuleert, maar het voorjaar is aangebroken en vele fietsliefhebbers pakken de fiets weer wat vaker om een mooi tochtje te maken op een zonnige dag. We prijzen u daarvoor de mooiste erfgoedroutes graag aan.

Beleef de Apeldoornse cultuurhistorie
Wat dacht u van een cultuurhistorische fietstocht? Deze route neemt u mee op een tocht door het Veluwse cultuurlandschap en laat u kennismaken met de geschiedenis van Apeldoorn en de omliggende dorpen.

Naast begeleide wandel- en fietsroutes in het programma van wijk in beeld Wenum Wiesel deze zomer is er ook de Bellevueroute Wenum Wiesel. In de Bellevueserie zijn maar liefst nog 12 andere fietsroutes in en om de stad uitgegeven. Ze zijn verkrijgbaar in de CODA-winkel.
De Giro zal starten bij de overdekte wielerbaan Omnisport, een indrukwekkend bouwwerk dat de kroon is op een hele geschiedenis van Apeldoornse wielerbanen.
Al aan het eind van de negentiende eeuw werd er in Apeldoorn op de fiets gekoerst. Enthousiastelingen zoals René Louis de Fielliettaz Goethart reden wedstrijden om het hardst op de Zutphensestraat.

Apeldoornse wielerbanen

De Julianabaan
Vanaf 1914 kon er ook op de baan worden gestreden, nadat er een houten baan was aangelegd nabij de huidige hoek Aluminiumweg / Platinastraat in Apeldoorn Zuid. Dit particuliere initiatief kwam tot stand door de familie Waldner. De baan was in Tilburg gekocht en men gaf er de naam 'Julianabaan' aan. Slechts twee seizoenen werd er op gereden. Daarna werd de baan verplaatst naar de hoek van de Duivenlaan en de Arnhemseweg. Ook op die plek was de baan een kort leven beschoren en uiteindelijk werd de houten demontabele baan doorverkocht en kwam in Groningen terecht.
Houten baan in Ugchelen
In 1925 werd er een houten baan aangelegd aan de Ugchelseweg op initiatief van Albert ten Berk de Boer, naar wie het complex ook werd genoemd. De overdekte tribune werd in 1925 gebouwd maar werd vermoedelijk al een jaar later afgebroken. Ten Berk de Boer is de renner rechts op de foto.
Wielerbaan Apeldoorn
In 1934 werd 'Wielerbaan Apeldoorn' aangelegd, die nota bene in Ugchelen lag, ongeveer ter plekke van de huidige straat Kinkelenburg. Op deze betonnen baan van 200 meter werd wielersport op hoog niveau bedreven. Wielerwedstrijden op de baan hadden in die jaren massale belangstelling en 'Wielerbaan Apeldoorn' had een uitstekende naam. De Spartafabriek maakte hier graag bordreklame. Op de plek van de in 1941 gesloopte wielerbaan werd begin jaren ’60 de zogenaamde Ugchelse Burgenbuurt gebouwd met straatnamen als Vanenburg en Doornenburg.
Wielerbaan Orderparkweg
Deze baan van de wielervereniging A.R. en T.V. "De Adelaar" werd  geopend op 23 april 1950. De foto is gemaakt in de jaren '80 tijdens wedstrijden. De baan is afgebroken in 1998 om plaats te maken voor woningbouw. Op deze luchtfoto van luchtfotograaf Hans Snelleman is mooi te zien hoe het nieuwe buurtje in dezelfde vorm als de baan is ontworpen. De straat is heel toepasselijk De Wielerbaan genoemd.
Meer foto's en informatie vindt u op het Geheugen van Apeldoorn.

Maakdagen 3 en 4 juni


Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni zullen er vervolgactiviteiten gehouden worden naar aanleiding van het succesvolle erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland van vorig jaar. Klik hier voor het Gelderse programma.
Er zijn ook weer nieuwe interessante uitzendingen over de Gelderse maakindustrie gemaakt door Omroep Gelderland! U kunt ze bekijken via Youtube.

Sparta bijna 100 jaar


In 1917 begonnen  de heren Schakel, Krijgsman en Verbeek aan de Hoofdstraat een groothandel in rijwielen en rijwielonderdelen onder de naam "Verbeek en Schakel". Heeft u er gewerkt, kent u iemand die er gewerkt heeft of heeft u een mooi verhaal over de fabriek? De werkgroep Gemaakt in Apeldoorn hoort het graag voor het verzamelen van gegevens over de bedrijfsgeschiedenis. Lees al iets meer over de fabriek op het Geheugen van Apeldoorn. Gegevens over de Junckerfabriek zijn ook van harte welkom!

Fietsfabrieken Sparta, Juncker en LBV


Behalve de Spartafabriek aan de Prins Willem Alexanderlaan, waar nu het appartementengebouw Sparta Luce staat, kende Apeldoorn ook de fietsfabrieken van Juncker en LBV. Juncker was gevestigd aan de voormalige Brinklaan vlakbij de spoorwegovergang waar nu de hoek Waterloseweg (fietspad) en de Prinses Beatrixlaan is. Zie ook de informatie over Juncker op het Geheugen van Apeldoorn.
Sparta en Juncker hebben nog steeds een verkoopkantoor op het industrieterrein Wilmersdorf.
Rijwielfabriek Lorenz, Bos en Valkema maakte LBV-rijwielen, maar ook Athletha- en Solpharijwielen, carrières (bakfietsen voor bijvoorbeeld bakkers) en motoren. De fabriek was gevestigd aan Kanaal Zuid 84 ongeveer ter hoogte van de Kayersbrug.

Ook aandacht voor de historie op het Schaapscheerdersfeest bij het Uddelermeer


Uddel heeft een rijke historie. Het Schaapscheerdersfeest op zaterdag 7 mei a.s. vind plaats op een plek met een zeer bijzondere opeenstapeling van archeologische sporen van landelijke belang. Daarom is het Uddelermeer en omgeving ook een rijksbeschermd archeologisch monument. De gemeente Apeldoorn is tijdens het feest aanwezig met een stand met archeologische en cultuurhistorische informatie.

Opgraving bij plan Aardhuus
De oudste schriftelijke vermelding van Uddel is ook uit de vroege middeleeuwen. Met het in 793 na Chr. genoemde dorpje Uttiloch werd waarschijnlijk de nederzetting bedoeld die in 2013 gedeeltelijk is opgegraven bij het plan Aardhuus aan de rand van het huidige Uddel. Dit vroegmiddeleeuwse Uddel was een voor die tijd groot dorp van meerdere boerenerven bij elkaar. Op de erven stond een langgerekte boerderij met diverse bijgebouwtjes en er was een gezamenlijke waterput. Op een gegeven moment is het dorpje zelfs voorzien van een omheining van houten palen. Vergelijkbare nederzettingen zijn nog weinig opgegraven dus dit levert veel nieuwe informatie op over het leven in deze tijd. Tijdens het Schaapscheerdersfeest vertellen archeologen van alles over deze opgraving en kunt u vondsten bekijken. Klik hier voor meer informatie.


Halssieraden
Maar er is nog meer te zien en te beleven over Uddels rijke historie. De smid, die de replica halssieraden maakte, zal met de replica's aanwezig zijn. U kunt ze van dichtbij bekijken en de smid beantwoordt graag uw vragen over het maakproces.

Lees hier meer.

Het verborgen verleden van het Engelanderholt


Op 14 april werd het rapport 'Het verborgen verleden van het Engelanderholt' gepresenteerd, een uitgave in de gemeentelijke SAGA-reeks.

Vanaf de herfst van 2014 tot eind 2015 heeft een groep van 30 enthousiaste vrijwilligers onder leiding van Probos het verborgen verleden van het

Engelanderholt ontrafeld. Dit gebied omvat eigendommen van Staatsbosbeheer (Spelderholt en het Leesten), Geldersch Landschap & Kasteelen (Bruggelen) en de Veluwse Bosgroepen. Via veldinventarisaties, archiefonderzoek en literatuurstudie zijn uiteenlopende aspecten van de geschiedenis van dit gebied in kaart gebracht. Het onderzoek is uitgevoerd om enerzijds cultuurhistorische informatie te verzamelen voor de beheerders van dit gebied, anderzijds om ervaring op te doen met de inzet van vrijwilligers bij het in kaart brengen van cultuurhistorie in bos- en natuurgebieden.

Lees hier meer over het onderzoek.

Veel belangstelling voor restauratie winkel Rituals


Eind december opende Rituals haar deuren op de hoek van het Raadhuisplein en de Hoofdstraat. De verbouwing van het fraaie pand was nog maar voor een deel afgerond. Het wachten was nog op de juiste bakstenen. Op dit moment wordt door vakmensen het metselwerk afgerond, zodat de nieuwe winkelpui prachtig aansluit op de nog oorspronkelijke verdiepingen. Lees ook het artikel in de Stentor van 18 april jl.

Rituals wilde graag het oude gevelbeeld terugbrengen, zodat de uitstraling van het pand past bij het merk. De medewerkers van het Gevelfonds reageerden enthousiast en konden een bijdrage leveren. Binnenkort springt deze hoek weer echt in het oog, zoals het bedoeld was.

Digitale bekenatlas


De Bekenatlas van de Veluwe is de naam voor het nieuwe digitale kaartsysteem dat de Bekenstichting samen met de provincie Gelderland heeft ontwikkeld. Het systeem is gratis voor iedereen beschikbaar.
Lees meer over dit initatief op de site van de Bekenstichting.
Bezoekers van de website kunnen de beken op verschillende ondergronden bekijken en bijzonder is dat per beek informatie aangeklikt kan worden.

Eerste nieuwsbrief Zwitsal is uit en opening Zwitsalpark op 28 mei!

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het terrein? Zwitsal Apeldoorn geeft nu ook een nieuwsbrief uit. Lees hier de eerste editie. Inschrijven kan via de vernieuwde website.
Noteert u zaterdag 28 mei alvast in uw agenda? Wethouder Cziesso zal dan de Zomer op Zwitsal openen met de openstelling van het Zwitsalpark.

Oude Apeldoornse kranten online


Heeft u in de krant gelezen dat de in het CODA-Archief bewaarde oude edities van de Apeldoornse krant in de periode 1844 tot en met 1950 inmiddels digitaal doorzoekbaar zijn op Delpher? Een mooie, snelle zoeksite waarbij u met één trefwoord in enkele seconden hits kan hebben. Probeer het maar eens.

Paard en Pracht met paarden en rijtuigen van het Koninklijk Staldepartement
26 tot en met 29 mei 
In het laatste weekend van mei vormen de stallen van Paleis Het Loo het decor voor het evenement Paard & Pracht. Het Koninklijk Staldepartement uit Den Haag geeft bezoekers de unieke mogelijkheid om de koninklijke paarden, rijtuigen en auto’s van dichtbij te bekijken.

Historisch Café
Vrijdag 2 september van 17.00 tot 19.00 uur in CODA Café
Thema Iconen en Symbolen Open Monumentendagen 2016

Klik hier voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.
Volg ook de erfgoedagenda op Mijn Gelderland

Tot ziens in Apeldoorn!

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Foto's
Gemeente Apeldoorn
CODA
Rob Voss

april 2016
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2016 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp